Δραματική η μείωση των σπερματοζωαρίων – Πάνω από 50% καταγράφεται τα τελευταία 46 χρόνια

Array

Τα τελευταία 46 χρόνια, παγκοσμίως, ο μέσος αριθμός σπερματοζωαρίων έχει μειωθεί δραματικά κατά περισσότερο από 50%. Και από το 2000, αυτή η τάση άρχισε να επιταχύνεται, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.

Αυτά είναι τα ανησυχητικά συμπεράσματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Human Reproduction Update και πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και την Ιατρική Σχολή Icahn στη Νέα Υόρκη.

Η διεθνής ομάδα, με επικεφαλής τους επιστήμονες Hagai Levine και Shanna Swan και αποτελείται από ερευνητές από τη Δανία, τη Βραζιλία, την Ισπανία, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αξιολόγησε δεδομένα που συλλέχθηκαν σε 53 χώρες μεταξύ 2011 και 2018.

Οι ειδικοί εξέτασαν τις τάσεις στον αριθμό των σπερματοζωαρίων στις περιοχές της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής.

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε ήδη δείξει μείωση των επιπέδων σπέρματος στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία και η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτή η τάση επιταχύνεται τον 21ο αιώνα.

«Τα δεδομένα είναι κάτι παραπάνω από εύγλωττα και μας δείχνουν ότι πρέπει επειγόντως να μετριαστεί αυτή η σοβαρή απειλή για την ανδρική γονιμότητα. Είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αναβάλουμε άλλο», λέει ο Luigi Montano, Ουροανδρολόγος, συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος EcoFoodFertility και πρόεδρος του τμήματος Ανδρολογίας της Ιταλικής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής (SIRU).

Ρύπανση, κάπνισμα και ακατάλληλος τρόπος ζωής

«Είναι από καιρό γνωστό ότι η ανδρική γονιμότητα μειώνεται στις δυτικές χώρες», επισημαίνει ο Montano.

“Και υπάρχουν όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν υποβάθμιση της ποιότητας του σπέρματος, ένδειξη ότι η περιβαλλοντική ρύπανση και ο ακατάλληλος τρόπος ζωής φαίνεται να έχουν εξαιρετικά αρνητική επίδραση στην ανδρική υγεία και την αναπαραγωγική ικανότητα”, προσθέτει o καθηγητής Montano.

«Είναι η πρώτη φορά που τα στοιχεία δείχνουν σημαντική μείωση του συνολικού αριθμού των σπερματοζωαρίων και της συγκέντρωσής τους, ιδιαίτερα στη Νότια Αμερική, στην Ασία και την Αφρική, περιοχές που, ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες δεκαετίες, έχουν καταγράψει σημαντικά ποσοστά εκμετάλλευσης και περιβαλλοντική ρύπανση, εξηγεί ο Montano.

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρονται επίσης σε αλλαγές στην ανάπτυξη της αναπαραγωγικής οδού κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής σε σχέση με τη διαταραχή της γονιμότητας και άλλους δείκτες αναπαραγωγικής δυσλειτουργίας, λόγω ανθυγιεινών τρόπων ζωής και χημικών ουσιών που διασκορπίζονται στο περιβάλλον».

Επιπλέον, η διαταραχή της ανδρικής γονιμότητας θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο σοβαρή και βαθιά από αυτές που αναφέρθηκαν από την ανάλυση του αριθμού και της συγκέντρωσης σπέρματος.

«Στην Ιταλία, χάρη στη μελέτη FASt (Fertility, Environment, Lifestyle) που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας, μ μελέτη που ανέλυσε τρεις περιοχές με υψηλό ποσοστό περιβαλλοντικής ρύπανσης, Brescia, Frosinone, Acerra και δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό European Urology Εστίαση, διαπιστώσαμε την ύπαρξη υψηλών αναπαραγωγικών κινδύνων σε υγιείς νεαρούς μη καπνιστές, ένα πρόβλημα που σε μια χώρα όπως η Ιταλία με πολύ χαμηλό ποσοστό γεννήσεων δεν μπορεί να αγνοηθεί», προσθέτει ο Montano.

Ωστόσο, ενώ η επιστήμη συνεχίζει να τελειοποιεί τις τεχνικές ανάλυσης της, οι ειδικοί καλούν τους άνδρες να ενεργήσουν για να διατηρήσουν την αναπαραγωγική τους ικανότητα, από πολύ νεαρή ηλικία, καθώς αυτό το ακόμη μη αναγνωρισμένο ζήτημα είναι απαραίτητο για την επιβίωση του είδους, όπως λένε οι συγγραφείς της μελέτης . .

«Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε απαραίτητη την προώθηση της κουλτούρας της πρόληψης και ιδιαίτερα της γονιμότητας σε κίνδυνο στο εγγύς μέλλον, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να εμπλακούν ομάδες γενικών ιατρών, παιδιάτρων και βιολόγων για ένα εκτεταμένο ανδρολογικό πρόγραμμα πρόληψης », καταλήγει ο καθηγητής Montano.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος