Με αφορμή το δώρο ζωής που έκανε σε συνανθρώπους της η 21χρονη Έμμα από τα Χανιά που έχασε τη ζωή της σε τροχαίο, μίλησαν στην ΕΡΤ3 για τη δωρεά οργάνων στη χώρα μας ο Επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων, Γιώργος Κατσάνος και η επίκουρη καθηγήτρια Νεφρολογίας ΕΚΠΑ, Σμαράγδα Μαρινάκη.
Όπως τόνισε ο κ. Κατσάνος, στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρόβλημα με τη δωρεά οργάνων, οι Έλληνες γίνονται δότες, το πρόβλημα έγκειται στην εντόπιση των δοτών, καθώς και στην επιβάρυνση και την άμεση κινητοποίηση όλων των υπηρεσιών της χώρας, προκειμένου να διατηρηθεί “ζωντανό” το μόσχευμα. “Το σύστημα πρέπει να αντιδράσει άμεσα, γιατί χάνονται όργανα, ενώ σε περίπτωση τροχαίων, υπάρχουν κακώσεις σε όργανα που δεν επιτρέπουν τη μεταμόσχευση”, είπε ο καθηγητής Χειρουργικής.
Σύμφωνα με την κα Μαρινάκη, 6.500 άνθρωποι τον χρόνο στην Ευρώπη πεθαίνουν, περιμένοντας ένα όργανο, ενώ ένας δότης που είναι σε άριστη βιολογική κατάσταση, μπορεί να δώσει ζωή σε οχτώ ανθρώπους. Η γιατρός στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ενημέρωσης των συγγενών, όταν ο άνθρωπός τους φεύγει από τη ζωή. Πρόκειται για έναν πολύ δύσκολο ρόλο, μία ευαίσθητη προσέγγιση, την οποία αναλαμβάνουν, όπως είπε, συγκεκριμένα άτομα που προσλαμβάνονται για αυτόν τον σκοπό.
Σε ό,τι αφορά τέλος το Εθνικό Μητρώο Δωρεάς Οργάνων και Ιστών, ο κ. Κατσάνος εξήγησε ότι λύνει απλώς κάποια νομικά θέματα, καθώς, ακόμη κι αν κάποιος εγγραφεί σε αυτό εν ζωή, αν το άτομο αυτό καταλήξει εγκεφαλικά νεκρό και η οικογένειά του δεν επιθυμεί να γίνει δωρεά των οργάνων του, αυτή δεν γίνεται. Ακόμη μπορεί ο ενδιαφερόμενος να δηλώσει στο Μητρώο ποια όργανά του θα ήθελε να δοθούν για μεταμόσχευση.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος