Για το νέο πλαίσιο προσχολικής αγωγής, που είναι καθαρά παιδοκεντρικό και έχει σκοπό να μετατρέψει τους βρεφονηπιακούς σταθμούς σε έναν μηχανισμό ουσιαστικής ανάπτυξης των δεξιοτήτων των παιδιών σε ολόκληρη την χώρα μιλά στην ΕΡΤ3 η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επισκέπτεται 13 δομές παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες στην Βόρειο Ελλάδα, έως την Αλεξανδρούπολη.
Το υπουργείο δημιουργεί τρεις πυλώνες για την παιδική προστασία. «Το πρόγραμμα ΚΥΨΕΛΗ, για την αναμόρφωση των παιδικών σταθμών, ώστε να γίνουν χώροι εκπαίδευσης, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής έκφρασης και δημιουργίας, αλλά και έγκαιρη διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών, αναπηριών, ακόμη και διαταραχών, προκειμένου να υπάρχει παρέμβαση των ειδικών. Σκοπός μας είναι η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας με κοινωνική συνοχή, αλλά και η ανάπτυξη δεξιοτήτων για όλο τον πληθυσμό, με ιδιαίτερη έμφαση όμως στη προσχολική ηλικία», σημειώνει η κ. Μιχαηλίδου. Στο εξής όλοι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ακολουθούν ένα μίνιμουμ κοινό πρόγραμμα.
Με αφορμή τα εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον παιδιών, η υφυπουργός τονίζει ότι θα δημιουργηθεί ένα μητρώο, προκειμένου όσοι προσλαμβάνονται σε χώρους με άμεση επαφή με παιδιά να μην έχουν στο φάκελο τους πράξεις παραβατικότητος. «Δεν θα προσλαμβάνονται εάν δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Όσοι εργάζονται σε δομές παιδικής προστασίας και δεν έχει λευκό ποινικό μητρώο θα απολύεται». Επίσης σε κάθε τέτοια δομή θα υπάρχει κοινωνικός λειτουργός, που θα καταγράφει περιστατικά κακοποίησης παιδιών, που θα μεταφέρει την πληροφορία στις αρμόδιες αρχές.
Το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Σεπτέμβριο, προβλέπει 2.000 προσλήψεις για το πρόγραμμα βοήθειας σε άτομα με αναπηρία και για άτομα που θα παρακολουθούν την λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος