Δισπηλιό Καστοριάς: Μετά από μακρύ αγώνα δικαιώθηκαν οι κάτοικοι για το “δηλητηριασμένο” νερό (video)

Δικαιώθηκαν οι κάτοικοι για το μολυσμένο νερό στο Δισπηλιό Καστοριάς.
Η κα Αλεξάνδρα Μιχαλοπούλου είπε ότι δικαιώθηκε επιτέλους ο αγώνας τους, καθώς, έπειτα από τέσσερα χρόνια συνεχούς προσπάθειας, με άπειρες δυσκολίες και κόστος υλικό και ψυχικό, το δύσκολο έργο που ανατέθηκε στα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Νερού από τη λαϊκή συνέλευση της 15ης Ιουλίου 2018, απέδωσε καρπούς, με αποτέλεσμα η υπόθεση να φτάσει στις δικαστικές αίθουσες.
Η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου ήταν καταδικαστική για στελέχη της ΔΕΥΑΚ, για τους χειρισμούς που αφορούσαν το χρονικό διάστημα 15 Μαρτίου- 13 Ιουλίου 2018, είπε ο κ. Θωμάς Θώμου.

Όλα άρχισαν το καλοκαίρι του 2018, όταν στις αρχές Ιουνίου, εμφανίστηκαν στον τοπικό τύπο οι πρώτες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες στο νερό που έφτανε στο Δισπηλιό –μέσα από γεώτρηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καστοριάς (ΔΕΥΑΚ)– είχε εντοπιστεί τετραχλωροαιθάνιο.

Η είδηση είχε προκαλέσει τότε ανησυχία στους κατοίκους του Δισπηλιού και της γύρω περιοχής, με αποτέλεσμα λίγες ημέρες αργότερα, στις 24 Ιουνίου 2018, η ΔΕΥΑΚ να βγάλει ανακοίνωση, στην οποία υποστήριζε ότι με αφορμή φήμες περί ακαταλληλότητας του νερού ύδρευσης του Δισπηλιού, είχαν γίνει όλοι οι προβλεπόμενοι έλεγχοι που αφορούσαν την ποιότητά του και ότι το νερό, σύμφωνα με τις τελευταίες αναλύσεις, ήταν πόσιμο.

Δεν πέρασαν πολλές ημέρες από εκείνην την ανακοίνωση και στις 13 Ιουλίου 2018 η ΔΕΥΑΚ επανήλθε με νέα ενημέρωση. Σε αυτήν υποστήριζε ότι τελικά το νερό του Δισπηλιού ήταν ακατάλληλο.

Η επικινδυνότητα της ουσίας που τελικά ανιχνεύθηκε είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της υδροδότησης για περίπου δύο εβδομάδες, διάστημα για το οποίο οι κάτοικοι κάλυπταν τις ανάγκες τους με εμφιαλωμένα νερά και σήμερα έχουν τοποθετήσει όλοι φίλτρα άνθρακα στις βρύσες τους, με δικά τους έξοδα, ενώ επισημαίνουν ότι το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί είναι καταστροφικό και για τις περιουσίες τους, καθώς δεν μπορούν να νοικιάσουν ή να πουλήσουν τα σπίτια τους, σε μία περιοχή όπου το νερό είναι δηλητηριασμένο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΖΕΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος