Διπλός ο εορτασμός για την απελευθέρωση των Γρεβενών

Δυο εντυπωσιακές εκθέσεις, ένα ταξίδι στην σύγχρονη ιστορία, εγκαινιάζονται σήμερα στα Γρεβενά, ημέρα εορτασμού για την απελευθέρωση της πόλεως το 1912 και ημέρα του θανάτου του Παύλου Μελά  το 1904.

Σχεδόν 100 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821 η νικηφόρα προέλαση του ελληνικού στρατού στην βόρειο Ελλάδα και η νίκη στο Σαραντάπορο υπήρξαν καθοριστικές, για την έκβαση του πολέμου που απελευθέρωσε την Μακεδονία και  την Ήπειρο.

Λόγω της πανδημίας ο  δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης ακύρωσε την προγραμματιζόμενη για σήμερα παρέλαση για την 109η Επέτειο Απελευθέρωσης της πόλεως.

Ωστόσο, η πόλη θυμάται με πολλούς τρόπους. Στο πλαίσιο των εορτασμών που  διοργανώνει ο Δήμος Γρεβενών για τα “Ελευθέρια” της πόλης και για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, θα λειτουργήσουν δυο εκθέσεις. Η πρώτη με τίτλο «Η Επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία», θα φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Δημαρχείου και η δεύτερη με τίτλο «Αγώνες για την Ελευθερία» θα βρίσκεται στον εκθεσιακό χώρο Νικολάου και Ελένης Καρναβά.

Όπως τονίζει ο Βαγγέλης Νικόπουλος, συλλέκτης, προβάλεται ένα πλούσιο υλικό  που χρονολογείται από τα προεπαναστατικά χρόνια και την προετοιμασία της απελευθέρωσης των Ελλήνων, την Επανάσταση του 1821, την επανάσταση του 1854 στη Δυτική Μακεδονία, μέσα από την οποία αναδεικνύεται η προσωπικότητα του Γρεβενιώτη οπλαρχηγού Θεοδώρου Ζιάκα, τον πόλεμο του 1897, τον Μακεδονικό αγώνα, έως την απελευθέρωση της πόλεως κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913.

Φωτογραφίες, γράμματα, γκραβούρες, ταφικά αναθήματα, έγγραφα, εφημερίδες της  εποχής, σπάνια εθνικά κειμήλια, ξεχωριστά τεκμήρια της κάθε εποχής, γραπτές μαρτυρίες, που μαρτυρούν τα γεγονότα και παρουσιάζουν στο κοινό τα στοιχεία που δόμησαν τον νεότερο Ελληνισμό, επισημαίνει ο Βασίλης Νικόλτσιος, υπεύθυνος της έκθεσης. «Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε την ιστορία μας γιατί αυτή είναι η αφετηρία μας», τονίζει.

Για έξι μήνες οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δούν συγκεντρωμένα κειμήλια 200 ετών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος