«Διπλωματικός πυρετός» για τη Συρία-Τελεσίγραφο Ερντογάν στους Κούρδους να παραδώσουν τα όπλα (video)

Σφοδρές μάχες διεξάγονται ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και τους Κούρδους πολιτοφύλακες στη βόρεια Συρία, στα περίχωρα του Μανμπίτζ. Στην περιοχή αναπτύσσονται και οι δυνάμεις του Ασαντ, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε πως δεν θα πλήξουν τη Μανμπίτζ και το Κομπάνι. Στην Τουρκία μεταβαίνουν, σήμερα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, προκειμένου να διαπραγματευτούν τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία για τη συριακή σύγκρουση με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν και τον προσκάλεσε στη Ρωσία «εντός των προσεχών ημερών», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε κάθε διαπραγμάτευση με τις κουρδικές δυνάμεις και απαίτησε να καταθέσουν τα όπλα και να αποσυρθούν από τα σύνορα με την Τουρκία. Ο πρόεδρος Ερντογάν αν και αρχικά ανακοίνωσε ότι δεν θα έχει συνομιλίες με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, τελικά ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Πενς.

«Ορισμένοι ηγέτες προσπαθούν να διεξαγάγουν μια διαμεσολάβηση. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με μια τρομοκρατική οργάνωση», είπε ο Ερντογάν σε μια ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

«Δεν γυρεύουμε έναν μεσολαβητή, δεν τον έχουμε ανάγκη», είπε ο Ερντογάν.

«Η πρότασή μας είναι η ακόλουθη: αμέσως, απόψε, όλοι οι τρομοκράτες καταθέτουν τα όπλα και τον εξοπλισμό τους, καταστρέφουν όλες τις οχυρώσεις τους και αποσύρονται από τη ζώνη ασφαλείας που έχουμε ορίσει», είπε ο Ερντογάν.

«Όταν θα έχει γίνει αυτό που έχουμε περιγράψει, από τη Μάνμπιτζ έως τα σύνορα με το Ιράκ, τότε η επιχείρησή μας ‘Πηγή Ειρήνης’, που στόχο έχει μόνο τους τρομοκράτες, θα τελειώσει από μόνη της», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε οτι οι νεκροί και αιχμάλωτοι Συρο-κούρδοι εφθασαν τους 637. Οι νεκροί Σύροι άμαχοι φτάνουν τους 70, και οι Τούρκοι στρατιώτες τους 20, ενω σύμφωνα με τον ΟΗΕ οι εκτοπισμένοι υπολογίζονται στους 160.000. Ενώ ο τούρκος πρόεδρος για πρωτη φορά φάινεται να “παρεκλείνει” απο την αδιάλλακτη στάση του σε σχέση με τις πολεμικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Συρίας.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ οι δυο κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα μεσολαβήσουν για την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των τουρκικών και των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, όπου οι μάχες συνεχίζονται.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε πως ο ίδιος και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς (που φτάνουν το βράδυ στην Τουρκία), έχουν σκοπό την εξεύρεση μιας λύσης στην κατάσταση στη Συρία, και όχι την ρήξη των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συναντώνται σήμερα με τον Ντόναλντ Τραμπ για τις εξελίξεις στη Συρία, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες και οι αντιδράσεις που εκφράζονται στο Κογκρέσο για την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα.

Μάλιστα οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σχεδιάζουν να καταθέσουν σήμερα νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγιπ Ερντογάν δηλώνει ότι δεν θα κηρύξει ποτέ εκεχειρία και δεν ανησυχεί για τις κυρώσεις.

Ο Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον στις 13 Νοεμβρίου, ωστόσο σήμερα ανακοίνωσε πως δεν έχει αποφασίσει αν θα πραγματοποιήσει τη σχεδιαζόμενη επίσκεψη επειδή «οι συζητήσεις που γίνονται στο Κογκρέσο σε ό,τι αφορά το πρόσωπό μου, την οικογένειά μου και τους φίλους μου υπουργούς συνιστούν πολύ μεγάλη έλλειψη σεβασμού» προς την τουρκική κυβέρνηση.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, ο Ερντογάν χαρακτήρισε την κίνηση Αμερικανών εισαγγελέων να απαγγείλουν κατηγορίες σε βάρος της τράπεζας Halkbank της Τουρκίας για συμμετοχή σε κύκλωμα αποφυγής των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν, ως «ένα παράνομο, άσχημο βήμα».

Η Ρωσία, ανακοίνωσε ότι στρατεύματά της έχουν δημιουργήσει μία περίπολο στα περίχωρα της Μανμπίζ μεταξύ των στρατών Τουρκίας και Συρίας και διαμηνύει πως δεν θα επιτρέψει γενικευμένη σύγκρουση. Σύμφωνα με το το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται και έξω από το Κομπάνι, ενώ ο συριακός στρατός έχει ήδη μπει στο Κομπάνι αλλά και στην Ράκα, σύμφωνα με το συριακό φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen.

Η δημόσια τηλεόραση της Ρωσίας μετέδωσε ότι ο συριακός κυβερνητικός στρατός πήρε και τον έλεγχο των στρατιωτικών βάσεων στην βορειοανατολική Συρία που εγκατέλειψαν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ωστόσο ότι η Μόσχα σέβεται το δικαίωμα της Τουρκίας στην αυτοάμυνα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε σήμερα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, ότι οι συριακές και οι τουρκικές δυνάμεις θα πρέπει να εξετάσουν τρόπους για να συνεργαστούν στη βόρεια Συρία βάσει της συμφωνίας των Αδάνων, μια συμφωνία για την ασφάλεια του 1998, και ότι η Μόσχα θα υποστηρίξει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας ανάμεσα στις τουρκικές και τις συριακές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων των χωρών τους.

Η συμφωνία των Αδάνων έθετε τους όρους βάσει των οποίων η Τουρκία θα μπορούσε να κάνει διασυνοριακές επιχειρήσεις ασφαλείας μέσα στο έδαφος της βόρειας Συρίας. Επίσης υποχρέωνε τη Δαμασκό να σταματήσει να προσφέρει καταφύγιο σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και διεξάγει ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού κράτους για δεκαετίες.

Να συζητηθεί η τουρκική επέμβαση στην Συρία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ζήτησε η Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι οδηγεί σε νέα ανασφάλεια για τον αγώνα εναντίον του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους».

Η Ελβετία αποφάσισε να μετριάσει από τα μέσα Νοεμβρίου το καθεστώς των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί την Συρία. και καταδικάζει την επέμβαση της Τουρκίας στην Συρία, την οποία αξιολογεί σαν παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου
Πηγή:ΕΡΤ

Β.Συρία: Σφοδρές μάχες-Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη-Σε ρόλο ρυθμιστή η Ρωσία (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος