Διπλωματικός πόλεμος Ρωσίας – Γερμανίας ― Αντίμετρα Βερολίνου με κλείσιμο ρωσικών προξενείων στη Γερμανία


Βερολίνο, 2023-05-31
Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Κλιμακώνεται ο διπλωματικός πόλεμος μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κλείνουν τέσσερα από τα πέντε ρωσικά προξενεία στη Γερμανία μετά από αντίστοιχη απόφαση της Ρωσίας.

Η απόφαση του Βερολίνου είναι απάντηση στην ενέργεια της Μόσχας να περιορίσει δραστικά τον αριθμό των Γερμανών υπαλλήλων διπλωματικών αντιπροσωπειών και πολιτιστικών θεσμών στη Ρωσία. Η ρωσική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ως ανώτατο όριο 350 Γερμανούς διπλωμάτες. Στο όριο αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι υπάλληλοι πολιτιστικών θεσμών όπως το «Ινστιτούτο Γκαίτε» στη Ρωσία.

Η ρωσική απόφαση υποχρεώνει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών να κλείσει τα γερμανικά προξενεία σε Καλίνινγκραντ, Γεκατερίνενμπουργκ και Νοβοσιμπίρσκ, διατηρώντας μόνο το προξενείο στην Αγία Πετρούπολη και την Πρεσβεία στη Μόσχα. «Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την διπλωματική παρουσία στη Ρωσία», εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφ Μπούργκερ.

Στην απόφαση της Μόσχας να θέσει το όριο 350 διπλωματών απαντά η γερμανική κυβέρνηση ανάλογα αντίμετρα για τις διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ρωσίας στη Γερμανία. Σε λειτουργία θα παραμείνει η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο και ένα ακόμη ρωσικό Προξενείο από τα πέντε που διατηρεί σήμερα σε Βόννη, Φρανκφούρτη, Αμβούργο, Λειψία και Μόναχο. Το κλείσιμο των ρωσικών προξενείων θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η λειτουργία του «Ινστιτούτου Γκαίτε» είχε τεθεί υπό έντονη αμφισβήτηση μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και έκτοτε δεν υπάρχει η βάση για άλλα κοινά πολιτιστικά προγράμματα, σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος