Διπλωματία, τουρκική προκλητικότητα, επενδύσεις και ενέργεια, στον ΟΗΕ από τον Κ. Μητσοτάκη

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που ξεκίνησε σήμερα, δίνει την ευκαιρία στον Έλληνα πρωθυπουργό, που μεταβαίνει αύριο στη Νέα Υόρκη, να αναδείξει ξανά τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Την οργή της Άγκυρας έχει προκαλέσει η απόφαση των ΗΠΑ που καταργεί τους περιορισμούς στην πώληση όπλων προς τη Λευκωσία, ενώ ο Ζοζέπ Μπορέλ έδωσε σήμερα μια ηχηρή απάντηση στις απειλές Τσαβούσογλου για τα ελληνικά νησιά.

Διπλωματία, επενδύσεις και ενέργεια κυριαρχούν στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων. Η παρουσία του πρωθυπουργού δεν ετεροκαθορίζεται από τον τουρκικό αναθεωρητισμό, αλλά στοχεύει στην ανάδειξη της θέσης της Ελλάδας στον κόσμο που αλλάζει, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επαφές του και την ομιλία του αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η χώρα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και κόμβος για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Στο επίκεντρο, επίσης, η διεθνοποίηση της τουρκικής επιθετικότητας, καθώς και η αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

“Όσο αποχαλινώνεται η προκλητική ρητορική της Τουρκίας, τόσο χαλυβδώνεται η πίστη της διεθνούς κοινότητας ότι εδώ έχουμε έναν προβληματικό εταίρο, ο οποίος σε μια περίοδο κατά την οποία η διεθνής κοινότητα έχει τοποθετηθεί κατά κάθε αναθεωρητισμού, αυτός συνεχίζει να φλερτάρει με τέτοιου είδους πρακτικές” επισήμανε ο κυβερνητικός εκρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και στη δεξίωση που παραθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ ο Νίκος Δένδιας θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών, δίνοντας βάρος στα τριμερή σχήματα της Ανατολικής Μεσογείου. Ξεχωρίζει η συνάντησή του με την αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ, ενώ αναμένεται να προωθηθεί η ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Εξωτερικών της ο Νίκος Δένδιας και ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Γιάννης Κασουλίδης χαιρέτησαν την άρση του εμπάργκο όπλων στη Λευκωσία, καταδικάζοντας του τουρκικό αναθεωρητισμό.

Σαφής ήταν η απάντηση του Ζοζέπ Μπορέλ στην επιστολή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Mεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, να εγκαλεί την Τουρκία για τις αλλεπάλληλες υπερπτήσεις, και την κλιμακούμενη προκλητικότητα.

Προκλήσεων συνέχεια από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες με αναθεωρητική διάθεση.

«Σήμερα, υπάρχει μια Τουρκία με ισχυρή στρατιωτική και διπλωματική παρουσία, η οποία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε.

Έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στον ουρανό του Αιγαίου, με έξι υπερπτήσεις, από νωρίς το πρωί έως τις μεσημεριανές ώρες. Πέντε απ’ αυτές πάνω από την νήσο Κίναρο και μία πάνω από την Κανδελιούσα.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος