Διπλό μήνυμα Δένδια από Κίεβο: Ελλάδα και Ουκρανία με ανάλογες προκλήσεις

Array

Οι σειρήνες ήχησαν στην επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Κίεβο, με την κάμερα της ΕΡΤ να καταγράφει τις δραματικές στιγμές διαφυγής. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και ο Ουκρανός ομόλογός του Ντμίτρο Κουλέμπα παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου μέσα από το καφύγιο! Ο Νίκος Δένδιας συνέδεσε ευθέως τον Πούτιν με τον Ερντογάν δηλώνοντας ότι “έχουμε έναν γείτονα που απειλεί ότι αν δεν υποκύψουμε στις επιθυμίες του, θα έχουμε τη μοίρα των Ουκρανών”. Μέσα από το τρένο που ταξιδεύει από το Κίεβο στην Πολωνία, ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Πιέρρος Τζανετάκος, μεταφέρει την εμπειρία που έζησε η ελληνική αποστολή που συνόδευε τον υπουργό Εξωτερικών, εν μέσω ρωσικών βομβαρδισμών.

Τις δραματικές συνθήκες του πολέμου έζησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στο Κίεβο, όταν ήχησαν σειρήνες στην πόλη για ρωσικούς εναέριους βομβαρδισμούς, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να επιτίθεται με πυραύλους και drone καμικάζι πλήττοντας ενεργειακές και άλλες καίριες για το ουκρανικό κράτος υποδομές και αφήνοντας πίσω νεκρούς αμάχους.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έστειλε διπλό μήνυμα κατά του αναθεωρητισμού, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Ουκρανία αντιμετωπίζουν ανάλογες προκλήσεις.

«Κανείς δεν μπορεί να σε καταλάβει καλύτερα από τους Έλληνες. Γιατί και οι Έλληνες έχουν μεγάλο γείτονα στην Ανατολή. Ένας γείτονας που έχει εκδώσει απειλή πολέμου, casus belli, εναντίον μας. Ένας γείτονας που ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της επικράτειάς μας, ενώ συγκεντρώνει μεγάλες δυνάμεις ακριβώς απέναντι από τα σύνορά μας. Ένας γείτονας που ισχυρίζεται παράνομα ότι μέρος της επικράτειάς μας είναι δικό τους. Ένας γείτονας που λέει επανειλημμένα ότι μπορεί να έρθουν ξαφνικά το βράδυ. Ένας γείτονας που δηλώνει ότι αν δεν υποκύψουμε στις επιθυμίες του, θα έχουμε τη μοίρα της Ουκρανίας»

Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε την αμέριστη αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τον ουκρανικό λαό καταδικάζοντας πλήρως κάθε απόπειρα αλλαγής συνόρων, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ζητά την περαιτέρω στήριξη της χώρας του από τη Δύση αλλά και τη συνδρομή της Ελλάδας στην ανάδειξη της Οδησσού ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Διπλό μήνυμα Δένδια από Κίεβο: Ελλάδα και Ουκρανία με ανάλογες προκλήσεις
Κίεβο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του Νίκου Δένδια με τον Ουκρανό ομόλογό του, για ακόμη φορά σήμανε συναγερμός με αποτέλεσμα να διακοπεί απότομα και να οδηγηθεί ο ίδιος και η ελληνική αντιπροσωπεία σε καταφύγιο.

Σε πολεμικό σκηνικό δόθηκε η συνέντευξη Τύπου, τρεις ορόφους κάτω από τη γη, υπό την απειλή νέων ρωσικών βομβαρδισμών.

«Η επίσκεψη του υψηλού Έλληνα αξιωματούχου και η σημερινή συνέντευξη τύπου στο καταφύγιο είναι ένα μήνυμα ότι τίποτα δεν μπορεί να σπάσει τη θέλησή μας . Ελευθερία ή θάνατος είναι ένα καταπληκτικό σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης και ένα τέτοιο σύνθημα υπήρχε και στην ουκρανική επανάσταση» τόνισε ο Ουρκανός υπουργός Εξωτερικών  Ντμίτρο Κουλέμπα.

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε την αμέριστη, πολυδιάστατη υποστήριξη των Ελλήνων στον αγώνα των Ουκρανών.

«Μια νίκη της Ουκρανίας θα σημαίνει νίκη του Διεθνούς Δικαίου ενάντια στη βία, ενάντια στη βάναυση βία. Και αυτό ισχύει για όλους όσους αντιγράφουν επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην προσπάθειά της να υποτάξει την Ουκρανία» ανέφερε .

Διπλό μήνυμα Δένδια από Κίεβο: Ελλάδα και Ουκρανία με ανάλογες προκλήσεις
Κίεβο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε μαζί με τον Ουκρανό ομόλογό του το μνημείο πεσόντων υπερασπιστών της Ουκρανίας, όπου ο Νίκος Δένδιας κατέθεσε ανθοδέσμη, αποτίοντας φόρο τιμής στους πεσόντες για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Αποστολή Κίεβο: Πιέρρος Τζανετάκος, Ευτυχία Πενταράκη

Επιμέλεια: Γεωργία Σκιτζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος