Διπλάσια σε σχέση με πέρσι η τιμή του γαύρου και της σαρδέλας- Ο ευτροφισμός εμπόδιο στην αλίευσή τους

«Φάτε μάτια ψάρια» ισχύει τον τελευταίο καιρό όσον αφορά τον γαύρο και τη σαρδέλα. Πρόβλημα στην αλιεία γαύρου και σαρδέλας παρατηρείται το τελευταίο καιρό λόγω του ευτροφισμού στο πλαγκτόν που κάνει τα νερά θολά και δημιουργεί προβλήματα στα ψάρεμα με γρι γρί.

Τα γρι γρι ψαρεύουν αυτά τα αφρόψαρα με τις λάμπες οπότε όταν είναι θολά τα νερά δεν μπορούν να συγκεντρωθούν από κάτω τα ψάρια. Ως αποτέλεσμα υπάρχει μεγάλη έλλειψη, και για αυτό έχουν εκτοξευθεί οι τιμές και υπάρχει και μεγάλη ζήτηση.

Το πρόβλημα με τη δυσκολία αλίευσης γαύρου και σαρδέλας εντοπίζεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της  μεγάλης αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας. Στο μεταξύ η ζήτηση από καταναλωτές και εστιατόρια μεγάλη με τις ποσότητες να μην αρκούν για όλους και τις τιμές να έχουν αυξηθεί.

Στην κεντρική αγορά Καπάνι στη Θεσσαλονίκη μπορεί να προμηθευτεί κάποιος γαύρο από 5 έως 7 ευρώ και σαρδέλα από 8 έως 9 ευρώ. Πέρυσι τέτοια εποχή που δεν υπήρχε το αντίστοιχα πρόβλημα οι τιμές σε γαύρο και σαρδέλα κυμαίνονταν από 3 έως 4 ευρώ.

Όπως αναφέρει ο Χρήστος Νικολόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, και των Ιχθυοπωλών – Ιχθυεμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης «έχουν εκτοξευθεί οι τιμές και υπάρχει και μεγάλη ζήτηση και λόγω του ότι άνοιξε η εστίαση και η Χαλκιδική και να υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα σε αυτά τα ψάρια το οποία είναι και λαϊκά ψάρια και είναι και βασικό είδος ψαριού για τον κάθε καταναλωτή».

Η έλλειψη επαρκούς ποσότητας γαύρου και σαρδέλας επηρεάζει και την κονσερβοποιία καθώς οι ποσότητες δεν αρκούν αλλά και οι τιμές έχουν εκτοξευθεί ακόμη και στην χονδρική. 

Ρεπορτάζ: Αλεξία Τζιώνα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος