Διονύσης Ευγενίδης: Ελλείψεις σε 400 βασικά φάρμακα στην ελληνική αγορά

Για τις ελλείψεις στην ελληνική αγορά σε βασικά και αναντικατάστατα φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά κ.ά., μίλησε στην ΕΡΤ3 ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης.

Όπως είπε ο κ. Ευγενίδης, πρόκειται για ένα καθημερινό και μη διαχειρίσιμο πρόβλημα τόσο για τους φαρμακοποιούς όσο και για τους ασθενείς που αναγκάζονται να ψάχνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για το σκεύασμα που τους έχει γράψει ο γιατρός ή ακόμη και να διακόπτουν την αγωγή, έως ότου βρουν το φάρμακό τους.

Ο κ. Ευγενίδης είπε ότι περίπου 400 φάρμακα λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων, τα οποία ο ασθενής δεν μπορεί να τα έχει όποτε τα χρειάζεται, ενώ, πολλές φορές, αναγκάζεται να πάει σε γειτονικές πόλεις για τα τα βρει εκεί σε απόθεμα. Ο βασικός λόγος για τις ελλείψεις, όπως τόνισε, είναι οι συνεχώς αυξανόμενες παράλληλες εξαγωγές, καθώς είμαστε η χώρα της Ε.Ε. με τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων, με αποτέλεσμα η εξαγωγή τους να είναι πολύ κερδοφόρος για τις φαρμακαποθήκες.  “Η πανδημία έκλεισε γραμμές παραγωγής, ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στον εφοδιασμό των εργοστασίων με πρώτες ύλες, όλα αυτά κάθισαν πάνω σε μία προβληματική κατάσταση και την έκαναν ακόμη χειρότερη”, επισήμανε ο κ. Ευγενίδης. Κατά τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις για να αποκατασταθεί η επάρκεια της αγοράς. Αυτές αφορούν την αυστηρή επιτήρηση των ποσοτήτων που διαθέτουν οι εταιρείες στην αγορά, τον έλεγχο των φαρμακαποθηκών και την real time παρακολούθηση των εξαγωγών, καθώς και την καθιέρωση ενός πιο αυστηρού χρονικού πλαισίου όσον αφορά την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών.

 Ο κ. Ευγενίδης έδωσε ακόμη οδηγίες για το πώς ανακυκλώνουμε τα φάρμακα που έχουν λήξει, λέγοντας ότι δεν τα πετάμε πουθενά αλλά τα πηγαίνουμε στα φαρμακεία της γειτονιάς μας, ώστε η καταστροφή τους να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μην επιβαρύνει καθόλου το περιβάλλον. Η Θεσσαλονίκη ήταν πρωτοπόρος σε αυτό με τους γαλάζιους κάδους, όπου συγκεντρώνονταν τα σκευάσματα και στην συνέχεια μεταφέρονταν στη Γερμανία, όπου και καταστρέφονταν. Τώρα, για τον ίδιο λόγο, υπάρχουν οι πράσινοι κάδοι.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος