Διεθνής Αμνηστία: Η ΔΟΕ μπαίνει σε επικίνδυνα νερά συνομιλώντας τηλεφωνικά με την Πενγκ

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) μπαίνει σε επικίνδυνα νερά συνομιλώντας τηλεφωνικά με την Πενγκ Σουάι, σε μια πράξη που είχε ως στόχο να παράσχει διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια της Κινέζας παίκτριας, δήλωσε τη Δευτέρα η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Διεθνής Αμνηστία.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ συμμετείχε την Κυριακή σε μια βιντεοκλήση με την Πενγκ. Η πρώην νούμερο ένα στον κόσμο στο διπλό Κινέζα τενίστρια του είπε ότι είναι ασφαλής και καλά, λίγο αφότου οι δυτικές κυβερνήσεις και η παγκόσμια κοινότητα του τένις εξέφρασαν αυξανόμενη ανησυχία για την ευημερία της.

Η 35χρονη είχε να εμφανιστεί για σχεδόν τρεις εβδομάδες από τότε που ισχυρίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζανγκ Γκαόλι την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά.

Ούτε ο Ζανγκ ούτε η κινεζική κυβέρνηση έχουν σχολιάσει τους ισχυρισμούς της Πενγκ.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό της δήλωσης της Διεθνούς Αμνηστίας.

“Η ΔΟΕ εισέρχεται σε επικίνδυνα νερά. Θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική ώστε να μην συμμετάσχει σε οποιοδήποτε ξέπλυμα πιθανών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, δήλωσε ο ερευνητής της Αμνηστίας για την Κίνα, Αλκάν Ακάντ.

“Στο παρελθόν έχουμε δει διάφορες παρόμοιες περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να πουν αυτό που τους είχαν πει”, τόνισε.

Ο Aκάντ δήλωσε ότι η βιντεοκλήση ήταν ελάχιστα πειστική και ανακούφισε ελάχιστα τους φόβους για την ευημερία της παίκτριας, απηχώντας την Ένωση Γυναικείου Τένις (WTA) νωρίτερα τη Δευτέρα.

“Η κινεζική κυβέρνηση έχει ιστορικό, ειδικά τα κρατικά μέσα ενημέρωσης που κατασκευάζουν δηλώσεις ή αναγκάζουν τους ανθρώπους να δίνουν αναγκαστικές και μερικές φορές τηλεοπτικές καταθέσεις λίγο μετά την εξαφάνιση ανθρώπων”, δήλωσε ο Ακάντ.

Ο Ακάντ κάλεσε την κινεζική κυβέρνηση να διερευνήσει τους ισχυρισμούς περί σεξουαλικής κακοποίησης και να διασφαλίσει ότι οι επιζώντες θα έχουν μια πλατφόρμα για να εκφραστούν ελεύθερα και χωρίς δυσμενείς συνέπειες.

Πηγή: Ρόιτερς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος