Διδυμότειχο – Λ. Μενδώνη: Το φθινόπωρο ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ

Μέχρι το τέλος του 2025 θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο. Αυτό ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδωνη επισκεπτόμενη το Διδυμότειχο την δεύτερη μέρα επίσκεψης της στον Έβρο.
Η κ Μενδώνη έκανε αυτοψία στις εγκαταστάσεις του Τεμένους συνοδευόμενη από το γενικό γραμματέα και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου καθώς και από υπηρεσιακά στελέχη της Εφορείας αρχαιοτήτων του νομού, από την οποία διαπίστωσε ότι το Μνημείο από την τελευταία φορά που το επισκέφθηκε δεν έχει υποστεί μεγάλα προβλήματα, ενώ όσα είχαν δημιουργηθεί όπως η ευστάθεια του μιναρέ και αλλά σωστικά, αντιμετωπίσθηκαν επιτυχώς, από τις υπηρεσίες του Υπουργείου.

Διδυμότειχο – Λ. Μενδώνη: Το φθινόπωρο ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ

Η Υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι στις αρχές Φθινοπώρου πρόκειται να γίνει η δημοπράτηση του έργου της αποκατάστασης αφού τώρα εκπονείται η μελέτη εφαρμογής ώστε να ετοιμασθούν τα τεύχη δημοπράτησης. Ο προϋπολογισμός του έργου όπως διευκρίνισέ είναι αρκετά μεγάλος και η μόνη λύση σε αυτό είναι η ένταξη του στο Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο διαχειρίζεται το ΥΠΠΟ “Είναι ίσως πρώτη φορά τόνισε μετά από αρκετά χρόνια που αισιοδοξούμε λέγοντας πως το Μνημειο αυτό μπορεί να αποκατασταθεί σωστά”, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Η κ Μενδωνη αναφερόμενη στην παρουσία ενός εξαιρετικού Βυζαντινού Μουσείου στο Διδυμότειχο ανέφερε ότι η διοργάνωση μιας ανοιχτής εκδήλωσης παρουσία όλων των τοπικών αρχών της περιοχής στα πλαίσια εορτασμού μιας επετείου θα κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό την ύπαρξη και σημαντικότητα ενός Μουσείου το οποίο λειτουργεί εδώ και χρόνια.

Διδυμότειχο – Λ. Μενδώνη: Το φθινόπωρο ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ

Σχετικά δε με την αποκατάσταση του ιστορικού κάστρου του Διδυμοτείχου, αφού το χαρακτήρισε ως μια από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις οχυρωματικών έργων, ανέφερε ότι σκέψη του Υπουργείου είναι να αναθέσουν ένα ερευνητικό πρόγραμμα σε ΑΕΙ της χώρας, ώστε σε συνδυασμό με την εμπειρία και την γνώση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, να μπορέσει να προκύψει μια πρόταση προστασίας και ανάδειξης του.

Η κ .Μενδωνη το πρωί της Κυριακής επισκέφθηκε το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και το Εθνολογικό Μουσείου Θράκης, ενώ το μεσημέρι πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό. Αργά το απόγευμα συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου ενώ αμέσως μετα αναχώρησε για την Αθήνα.

Διδυμότειχο – Λ. Μενδώνη: Το φθινόπωρο ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος