Διάλεξη του Γ.Χατζηβασιλείου για την τεχνητή νοημοσύνη και τη ψηφιακή επανάσταση στο ΝΟΗΣΙΣ

Διάλεξη για την τεχνητή νοημοσύνη και την ψηφιακή επανάσταση με τίτλο «Η Φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης: Σε ποιον ανήκει το μέλλον;» θα δώσει ο Γιώργος Χατζηβασιλείου, υπ. διδάκτορας Φιλοσοφίας της Τεχνολογίας ΑΠΘ και δημοσιογράφος, το Σάββατο 7 Μαΐου 2022, στις 17:30, στο ΝΟΗΣΙΣ.

Περιγράφοντας το περιεχόμενο της διάλεξης, ο εισηγητής σημειώνει: «Μέσα από τα εργαστήρια της τεχνητής νοημοσύνης βγαίνει στις μέρες μας η σπίθα μιας αληθινής κοσμογονίας. Η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιακή επανάσταση αποτελούν έναν βέβαιο πρωταγωνιστή του 21ου αιώνα. Οι κολοσσιαίες δυνατότητες κι οι απειλές που δημιουργούν θα αλλάξουν βαθιά τον κόσμο μας μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Θα φέρουν τον άνθρωπο μπροστά σε κάποιες από τις πιο μεγάλες προκλήσεις που έχει ποτέ αντικρύσει. Τις πλέον κομβικές από αυτές αναζητά και συζητά η διάλεξη που θα γίνει στο ΝΟΗΣΙΣ, στο πλαίσιο της έκθεσης “Connected – Η ιστορία των υπολογιστών και η ζωή με το Διαδίκτυο”.

Η τεχνητή νοημοσύνη μας καλεί να συλλογιστούμε τη σύγχρονη τεχνολογία όχι μόνο τεχνολογικά – αλλά μαζί φιλοσοφικά και εκπαιδευτικά. Οι νέες γενιές καλούνται να εκπαιδευθούν στην ηθική της νέας τεχνολογίας. Είναι οι νεανικές τους προσλαμβάνουσες που θα ορίσουν και τις μελλοντικές τους απαιτήσεις απ’ το πρωτοφανές σύμπαν τεχνολογίας που τώρα αρχίζει να αναπτύσσεται».

Είσοδος ελεύθερη

Σύντομο βιογραφικό

Ο Γιώργος Χατζηβασιλείου είναι υπ. Διδάκτορας στη Φιλοσοφία της Τεχνολογίας, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Φιλοσοφία (ΑΠΘ). Είναι δημοσιογράφος, δημιουργός της σειράς ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ “Animated Φιλόσοφοι”, μιας τηλεοπτικής εκπομπής που εκλαϊκεύει σύνθετες φιλοσοφικές θεωρίες με τρόπο ψυχαγωγικό. Έχει συνεργαστεί δημοσιογραφικά με ΜΜΕ από τον χώρο της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου, του έντυπου και ψηφιακού Τύπου (ANT1, Σκάι, Rainbow, Athens Voice, Παρατηρητής, Αγγελιοφόρος κ.ά.), δίνει διαλέξεις σε σχολεία για τη φιλοσοφία και είναι ο κειμενογράφος της έκθεσης “Connected – Η ιστορία των υπολογιστών και η ζωή με το Διαδίκτυο” του ΝΟΗΣΙΣ, για τη ζωή πριν και μετά το internet.

Διάλεξη του Γ.Χατζηβασιλείου για την τεχνητή νοημοσύνη και τη ψηφιακή επανάσταση στο ΝΟΗΣΙΣ

Εσύ πόσο…connected είσαι;

Η νέα περιοδική έκθεση “Connected” στο ΝΟΗΣΙΣ, έρχεται να ανιχνεύσει την τεχνολογική εξέλιξη πίσω από αυτή τη νέα πραγματικότητα (εξέλιξη της μηχανής: υπολογιστής, σύνδεση των μηχανών: διαδίκτυο), να αποτυπώσει την έκταση της διασύνδεσης ανθρώπων και μηχανών, να επισημάνει τις προοπτικές που αυτή φαίνεται να έχει και να θέσει ερωτήματα για το ποιες οι ευκαιρίες που αναδύονται και ποιοι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν.

H Connected χωρίζεται σε τρεις ενότητες:

· Αναδρομή στην ιστορία των υπολογιστών και παρουσίαση 17 συλλεκτικών computers ( Macintosh, Commodore)

· To Διαδίκτυο. Προβολή της ιστορίας και εξέλιξης του Internet

· Η ζωή πριν και μετά το Διαδίκτυο. Με την παρουσίαση συλλεκτικών εκθεμάτων από τη συλλογή του ΝΟΗΣΙΣ όπως μια ζυγαριά που χρησιμοποιούσαν οι μπακάληδες στις αρχές του αιώνα, ή ένα χρηματοκιβώτιο για τη φύλαξη χρημάτων και τιμαλφών , επιχειρείται σύγκριση και προβληματισμός για την καθημερινότητά μας και τον τρόπο που την άλλαξε η τεχνολογία.

Η περιοδική έκθεση Connected είναι μια αφορμή για συζήτηση, προβληματισμό και πιθανότητα αναστοχασμού για τη θέση που επιθυμούμε να δώσουμε στη σύγχρονη τεχνολογία στην καθημερινή μας ζωή. Σκιαγραφεί παράλληλα το μέλλον της ζωής μας στον ψηφιακό θαυμαστό κόσμο…

Διάρκεια έκθεσης: 12/4/2022-28/2/2023

Ώρες λειτουργίας Έκθεσης (για το ευρύ κοινό)

Τρίτη –Παρασκευή, ώρες 10.30-15.00

Σάββατο και Κυριακή , ώρες 11.30-18.30

Για σχολικές ομάδες

Η έκθεση απευθύνεται σε:

-Μαθητές από Δ μέχρι ΣΤ Δημοτικού με ξενάγηση, διάρκειας 60΄

-Μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου με εκπαιδευτικό πρόγραμμα , διάρκειας 60΄

Κρατήσεις (για ομάδες άνω των 10 ατόμων)

Τηλέφωνο 2310 483.000 εσωτερικό 2, Δευτέρα –Παρασκευή, ώρες 9.00-13.00

Εισιτήρια: 5€ ενηλίκων Δυνατότητα επιλογής 2 εκθέσεων, με 8€, 4€ μειωμένο (παιδικό, μαθητικό, φοιτητικό). Δυνατότητα επιλογής 2 εκθέσεων, με 6€

Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Καινοτομίας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος