Διακήρυξη των 27: Οδικός χάρτης με εξάμηνη προθεσμία – Μέρκελ,Ολάντ: Σε κρίσιμη κατάσταση η Ευρώπη (video)

Προθεσμία έξι μηνών προκειμένου να διαμορφωθεί «το όραμα μιας ελκυστικής ΕΕ», δίνουν οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τελική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη λήξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα, χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας. «Δεσμευόμαστε στην Μπρατισλάβα να προσφέρουμε στους πολίτες μας, τους επόμενους μήνες, το όραμα μιας ελκυστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία θα μπορούν να εμπιστεύονται και την οποία θα μπορούν να υποστηρίζουν» επισημαίνεται στο έγγραφο, υπό τον τίτλο «Διακήρυξη της Μπρατισλάβας» και το οποίο συνιστά έναν «οδικό χάρτη» στον οποίο συμφώνησαν τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφώνησαν να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους με στόχο να δοθεί μια νέα πνοή στην ΕΕ, έως τον Μάρτιο του 2017.

“Συμφωνήσαμε ότι στην Ευρώπη, στην κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, αλλά επίσης εξαιτίας των άλλων δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, πρέπει όλοι μαζί να συμφωνήσουμε σε μια ατζέντα, πρέπει να έχουμε ένα πρόγραμμα εργασιών προκειμένου να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα αντίστοιχα ζητήματα έως την 60η επέτειο των Συνθηκών της Ρώμης” επισήμανε η Μέρκελ. Και πρόσθεσε “πρέπει να δείξουμε με τις πράξεις μας ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα, τόνισε η κα Μέρκελ, και ανέφερε ως βασικές προτεραιότητες την ασφάλεια, την άμυνα και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας”.

Την ίδια βαρύτητα στην κρίσιμη κατάσταση της ΕΕ έδωσε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, λέγοντας ότι “ο κίνδυνος διάλυσης της Ευρώπης ποτέ δεν υπήρξε τόσο μεγάλος”, ωστόσο επισήμανε ότι η άτυπη Σύνοδος της Μπρατισλάβας έδειξε πως “η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προχωρήσει μπροστά μετά την απόφαση των Βρετανών πολιτών υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ”.

“Οι περισσότεροι από τους 27 έχουν κατανοήσει ότι βρισκόμαστε σε μια μεγάλη κρίση και πως αν δεν αλλάξουμε, η κρίση αυτή θα γίνει υπαρξιακή και μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα την ΕΕ», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη λήξη της άτυπης Συνόδου.

Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη στήριξή τους στις προτεραιότητες που έθεσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην πρόσφατη ομιλία του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την “κατάσταση της Ένωσης”. Επεσήμαναν ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στο προσφυγικό και ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί πρέπει να εφαρμόζονται. Παραδέχτηκαν ότι τα επίπεδα ανεργίας των νέων παραμένουν υψηλά και υπογράμμισαν την ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης μέσα από την αύξηση των επενδύσεων. Τόνισαν επίσης τη σημασία η ΕΕ να επενδύσει σε ψηφιακές υποδομές και νέες τεχνολογίες. Ο Φρ. Ολάντ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της άμυνας και στην μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Καταλήγοντας, Μέρκελ και Ολάντ υπογράμμισαν τη στενή συνεργασία Γαλλίας και Γερμανίας προκειμένου να τεθούν σαφείς προτεραιότητητες στην ΕΕ και να υπάρξουν απτά αποτελέσματα και δεσμέυτηκαν ότι η γαλλογερμανική συνεργασία θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες σε όλους τους τομείς.

Δηλώσεις Γιουνκέρ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευρεία αποδοχή που είχε η ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Ευρωκοινοβούλιο, δύο ημέρες πριν. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην «ομοφωνία» με την οποία «καλωσόρισαν» οι 27 τις προτάσεις της Επιτροπής για την ψηφιακή ατζέντα ως βασικού εργαλείου για «τον εκμοντερνισμό της Ευρώπης, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Επιπλέον, σημείωσε πως η πρόταση της Επιτροπής για την τόνωση των επενδύσεων, έτυχε ευρείας υποστήριξης και πως τα οφέλη που είχε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων θα αξιολογηθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Όσον αφορά το Brexit, δήλωσε “επιθυμούμε μια πολύ καλή, πολύ στενή σχέση με την Βρετανία. Την ίδια στιγμή, δεν είναι δυνατόν αυτές οι διαπραγματεύσεις να πλήξουν τα συμφέροντά μας”. Επίσης, ξεκαθάρισε πως η πρόσβαση στην κοινή αγορά είναι συνδεδεμένη με τις βασικές αξίες της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης μετακίνησης των εργαζομένων και πως «κάνενας συμβιβασμός» δεν είναι δυνατός σε αυτό το σημείο.

Δηλώσεις Τουσκ

Τα εξωτερικά σύνορα θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα απασχολήσουν την ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Τόνισε δε ότι όλα τα κράτη-μέλη δηλωνουν ότι είναι έτοιμα να υποστηρίξουν τη Βουλγαρία όσον αφορά τον αποτελεσματικό έλεγχο στα σύνορά της με την Τουρκία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε επίσης ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου για το Brexit εφόσον η Βρετανία δεν προσφύγει επίσημα στον μηχανισμό για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Τουσκ είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως στις διαπραγματεύσεις θα προταχθεί το συμφέρον των υπόλοιπων 27 χωρών-μελών της ΕΕ και όχι της Βρετανίας. Σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ είναι καλά προετοιμασμένη και θα μπορούσε να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο, όμως σέβεται την επιθυμία της Βρετανίας να καθυστερήσει την προσφυγή της στον μηχανισμό.

Δηλώσεις Φίτσο

«Παρά τις όποιες αδυναμίες, η ΕΕ είναι το καλύτερο πρότζεκτ που έχουμε» δήλωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο και οικοδεσπότης της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Μπρατισλάβα. Τόνισε δε πως η «ευημερία, η σταθερότητα και η ασφάλεια είναι δυνατές μόνο εντός της ΕΕ», ενώ μετέφερε πως κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής συμφωνήθηκε πως στο μέλλον πρέπει να γίνουν πιο «απτά» τα επιτεύγματα της ΕΕ καθώς και να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία τους «ειδικά προς τις νεότερες γενιές».
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «αντίθετα από τη Μ. Βρετανία» η ΕΕ «ξέρει τι θέλει». «Ξέρουμε ότι εφόσον ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 θέλουμε να διατηρήσουμε πολύ καλές και πολύ κοντινές σχέσεις με το Η.Β. αλλά όχι σε βάρος των συμφερόντων μας» δήλωσε ο Ρ. Φίτσο επισημαίνοντας ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία πρέπει να γίνει «σαφές» πως το να είναι κανείς μέλος της ΕΕ έχει «περισσότερα πλεονεκτήματα από μειονεκτήματα».

Πηγή: ΕΡΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις: Αλ. Τσίπρας: Η κοινωνική ατζέντα μπαίνει στο τραπέζι (video)

Επανεκκίνηση της ΕΕ προσδοκούν οι 27 στην Μπρατισλάβα – Κρίσιμη η κατάσταση λένε Παρίσι, Βερολίνο (video + upd)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος