Διαδηλώσεις στη Σερβία: Φοιτητές και ακαδημαϊκοί ζητούν δημοκρατικές εκλογές – «Ξένο δάκτυλο» πίσω από τις αντιδράσεις βλέπει η Μόσχα

Στο Βελιγράδι, τα Χριστούγεννα δεν εμπόδισαν την πραγματοποίηση διαδηλώσεων της σερβικής αντιπολίτευσης και των υποστηρικτών τους, που καταγγέλλουν νοθεία στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και ζητούν την επανάληψη τους. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κάνουν απεργία πείνας ενώ το κλίμα μυρίζει μπαρούτι.

Οι φοιτητές βγήκαν στους δρόμους, γιατί θέλουν να ζήσουν σε μια δημοκρατική κοινωνία. Ζητούν να διερευνηθούν όλες οι παρατυπίες των εκλογών της 17ης Δεκεμβρίου.

Ο φοιτητής Ιβάν Μπιέλιτς αναφέρει «με την πρωτοβουλία αυτή, θέλουμε να εκφράσουμε σοβαρές αμφιβολίες για την εκλογική διαδικασία λόγω της ύπαρξης γεγονότων και αποδεικτικών στοιχείων που καταδεικνύουν την παρατυπία και τις εγκληματικές πράξεις καλπονοθείας και παραβίασης της εκλογικής βούλησης και της ελευθερίας των πολιτών της Σερβίας, που απειλούν σοβαρά θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών».

Οι ακαδημαϊκοί πολίτες ξεκίνησαν τις διαμαρτυρίες με το αποκλεισμό κεντρικής λεωφόρου στο Βελιγράδι για πολλές ώρες και αυτό θα συμβαίνει καθημερινά μέχρι να τους ακούσει η εξουσία.

Η Εμίλια Μιλένκοβιτς από το κίνημα Μπόρμπα αναφέρει «νομίζω ότι αυτός είναι ένας πιο ριζοσπαστικός τρόπος μάχης και όχι αυτός που μπορεί να προκαλέσει βία, κάτι που σίγουρα δεν θέλουμε».

Στο πλευρό των φοιτητών βρίσκονται και οι καθηγητές τους. «Αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να πάρουμε πίσω αυτό που πιστεύουμε ότι μας έκλεψαν» τονίζει η καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Λούμπιτσα Μίλοβιτς.

Οι κινητοποιήσεις με αίτημα την επανάληψη των εκλογών μπαίνουν στην ένατη ημέρα. Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας δεν υποχωρεί. Αντίθετα, μετά τα επεισόδια παραμονή των Χριστουγέννων και με την προτροπή της Μόσχας βλέπει «ξένο δάκτυλο».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε «Υπάρχουν προφανείς διεργασίες και προσπάθειες τρίτων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που υποστηρίζονται από το εξωτερικό, να προκαλέσουν αναταραχές στο Βελιγράδι. Αυτό βλέπουμε. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι αρχές της δημοκρατίας θα παρέχουν νομιμότητα στη χώρα».

Το αφήγημα των κακών ξένων που καραδοκούν για να κατασπαράξουν την Σερβία δεν περνάει στους νέους.

Αυτοί φωνάζουν, χτυπούν κατσαρόλες, σφυρίζουν για να ξορκίσουν τον φόβο γιατί θέλουν να ζήσουν σε μια κοινωνία όπου δεν θα φοβούνται.

Ανταπόκριση: Νίκος Πέλπας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος