Διαδικτυακή ξενάγηση </br> στο «Μπλε Σπίτι» της Φρίντα Κάλο

Αν θέλατε από καιρό να επισκεφτείτε το σπίτι-μουσείο της Φρίντα Κάλο, έχετε πλέον τη δυνατότητα να το κάνετε. Ένα ταξίδι ως το Μεξικό παραμένει για πολλούς απραγματοποίητο όνειρο, πόσο μάλλον τώρα, που η πανδημία του κορονοϊού μάς αναγκάζει να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας, κοντινές ή  μακρινές.

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, το φημισμένο «Μπλε Σπίτι» (“Casa Azul”) στο Κογιοακάν -εκεί όπου έζησε και δημιούργησε για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της η εμβληματική Μεξικανή ζωγράφος (1907-1954)- «άνοιξε» τις πόρτες του διαδικτυακά και μάς προσφέρει την εμπειρία μιας ξεχωριστής online ξενάγησης 360 μοιρών, στους πολύχρωμους εξωτερικούς και εσωτερικούς του χώρους.

Διαδικτυακή ξενάγηση </br><figcaption id=στο «Μπλε Σπίτι» της Φρίντα Κάλο" decoding="async" class="size-full wp-image-1817265" src="https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2020/04/exterior-2.jpg" alt="" width="1021" height="625" srcset="https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2020/04/exterior-2.jpg 1021w, https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2020/04/exterior-2-300x184.jpg 300w, https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2020/04/exterior-2-768x470.jpg 768w, https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2020/04/exterior-2-686x420.jpg 686w, https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2020/04/exterior-2-640x392.jpg 640w, https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2020/04/exterior-2-681x417.jpg 681w" sizes="(max-width: 1021px) 100vw, 1021px" /> Φωτογραφία: https://www.recorridosvirtuales.com/frida_kahlo/museo_frida_kahlo.html

Ακολουθώντας τα βέλη και τον διαδικτυακό χάρτη της ιστοσελίδας, ο επισκέπτης μπορεί να ξεκινήσει τη «βόλτα» του από τον κήπο, να δει τη βλάστηση, τους μπλε τοίχους πλαισιωμένους από το υλικό της πέτρας και τις μορφές της μεξικανικής παράδοσης. Ακόμη, στον εξωτερικό χώρο, ο περιηγητής του μουσείου μπορεί να εισπράξει ένα «καλωσόρισμα» από τα ομοιώματα -σκελετοί ντυμένοι με πολύχρωμα ρούχα- της Φρίντα και του συζύγου της, του επίσης σπουδαίου Μεξικανού ζωγράφου Ντιέγκο Ριβέρα.

Η ξενάγηση συνεχίζεται στο εσωτερικό, με την εικονική περιήγηση στις αίθουσες όπου βρίσκονται οι πίνακες. Καθώς προχωρά κάποιος από το ένα δωμάτιο στο άλλο, εκτός από τα πολύ γνωστά έργα της Φρίντα Κάλο (μεταξύ αυτών τα «Long Live Life», «Frida and the Caesarian Operation» και «Portrait of My Father»), μπορεί να θαυμάσει και την πλούσια συλλογή από έργα του Ριβέρα, καθώς και φωτογραφίες του ζευγαριού.

Στην έκθεση παρουσιάζονται -και διαδικτυακά– περισσότερα από 300 αντικείμενα της Φρίντα Κάλο. Ανάμεσα σε αυτά το πικάπ, το ραδιόφωνό της, μικροαντικείμενα τέχνης, οι φούστες και τα φορέματά της. Ακόμα, κατά τη διάρκεια της εικονικής περιήγησης μπορεί κάποιος να δει το κρεβάτι της καλλιτέχνιδας, το προσθετικό της μέλος (το οποίο παρήγγειλε να της φτιάξουν μετά τον ακρωτηριασμό του δεξιού ποδιού της, το 1953) και φυσικά το αναπηρικό της αμαξίδιο. Τέλος, μπορεί κανείς να «επισκεφτεί» το ατελιέ όπου η Φρίντα συνήθιζε να ζωγραφίζει, ρίχνοντας μια ματιά στα σχέδια, στις μπογιές και στα πινέλα της.

Το κίτρινο τραπέζι της κουζίνας είναι ένα από τα πλέον ξεχωριστά αντικείμενα του σπιτιού, το οποίο στο σύνολό του αποτελεί, αναμφίβολα, ένα μοναδικό έργο τέχνης.

Ξεναγηθείτε διαδικτυακά στο «Μπλε Σπίτι»  

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Επιμέλεια κειμένου: Μπέττυ Σαβούρδου
Φωτογραφίες: https://www.recorridosvirtuales.com/frida_kahlo/museo_frida_kahlo.html

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος