Διαδικτυακή ομιλία «Οι Γυναίκες στην επανάσταση του 1821» από το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά

Ξεκινούν οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 με διαδικτυακή ομιλία για τις γυναίκες της επανάστασης την Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021.

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά προετοίμασε μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις, με σκοπό αφενός να αναδείξει τη σημασία του εορτασμού της επετείου ως γεγονότος διεθνούς εμβέλειας, αφετέρου να παλινδρομήσει ιστορικά και να τιμήσει τη μέγιστη ώρα του έθνους μας: την Εθνεγερσία του 1821!

Στα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης τιμούμε την ίδια μας την υπόσταση. Την εθνική μας αυτογνωσία και τις ρίζες μας που είναι βαθιές στο χώμα της ιστορίας και κρατούν στέρεα το παρόν και το μέλλον μας. «Χωρίς τη μνήμη είμαστε σκιάχτρα ζωής, κίβδηλα όντα», γράφει ο Γιώργος Σεφέρης και γι’ αυτόν το λόγο, ο ποτισμένος με αίμα αγώνας για τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ πρέπει να μας βρίσκει συνειδητοποιημένους κληρονόμους μιας θυσίας που καθόρισε την ύπαρξη και τον ψυχισμό μας ως έθνος.

Διαδικτυακή ομιλία: «Οι γυναίκες στην Επανάσταση του 1821»
Η δράση και η συμμετοχή τους στον αγώνα για την ανεξαρτησία

Ήταν μητέρες, κόρες και σύζυγοι, άλλες με ονόματα ηχηρά που έμειναν στην ιστορία, μα οι περισσότερες «ανώνυμες» γυναίκες με δύναμη ψυχής που διαδραμάτισαν το δικό τους σημαντικό ρόλο στην πορεία προς την ανεξαρτησία από τον τουρκικό ζυγό.

Τη δράση αυτών των γυναικών πρόκειται να αναδείξει η διαδικτυακή ομιλία με θέμα «Οι γυναίκες στην Επανάσταση του 1821» που διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά μέσω της πλατφόρμας zoom και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 στις 19:00, με εισηγήτρια την ιστορικό Βασιλική Λάζου.

Αφορμή για τη διοργάνωση της διαδικτυακής εισήγησης αποτελεί η επέτειος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, καθώς και ο εορτασμός για την Ημέρα της Γυναίκας, ενώ οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί καλύπτουν τόσο τη ζωή και την καθημερινότητα των γυναικών κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, όσο και τις πράξεις και τη στάση τους απέναντι στο θάνατο, το φόβο και την πείνα. Από το Σούλι ως το Μεσολόγγι και τα νησιά, οι γυναικείες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 συνέβαλαν με τρόπο ουσιαστικό στην οργάνωση και διεξαγωγή της: εφοδίαζαν τους αγωνιστές με πολεμοφόδια, πολέμησαν στο πλάι τους σαν γνήσιες ηρωίδες, αφιέρωσαν τη ζωή τους και πρόσφεραν τις περιουσίες τους για την Ελλάδα, για την ελευθερία.

Υπήρξαν όμως και οι γυναίκες που βίωσαν τον πόλεμο από το δικό τους μετερίζι, παλεύοντας με καθημερινές, αλλά συχνά ανυπέρβλητες δυσκολίες. Η ομιλία που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Μαρτίου πραγματεύεται ακριβώς αυτό: τον τρόπο με τον οποίο εκείνες βίωσαν τη ζοφερή πραγματικότητα του πολέμου και την ανάταση της Επανάστασης. Μιλά για τη μοίρα όσων βρέθηκαν μέσα στα κάστρα και τις πολιορκημένες πόλεις, στην ύπαιθρο και τα νησιά. Φέρνει στην επιφάνεια τη γυναικεία δράση στην Τριπολιτσά, το Μεσολόγγι, την Αθήνα και τη Μάνη. Περιγράφει τις στερήσεις και την υποδούλωση, ενώ αναφέρεται στις επώνυμες και τις ανώνυμες γυναίκες της επανάστασης και αποτιμά τι έχασαν και τι κέρδισαν στον ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία.

Με λίγα λόγια, η εισήγηση παρακολουθεί τη ζωή των γυναικών εν καιρώ πολέμου και εντάσσει τη δράση τους στo πλαίσιο και τα γεγονότα της εποχής. Στην Επανάσταση του 1821 και τον μακρόχρονο αγώνα της Ανεξαρτησίας οι γυναίκες, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, ήταν αυτό που η εποχή τους όριζε να είναι. Κυρίως θύματα: θύματα ακούσια των σφαγών, των βομβαρδισμών και των συγκρούσεων, της προσφυγιάς και της φυγής, επιφορτισμένες με την αναζήτηση τροφής και καταφυγίου, εμπόρευμα στα σκλαβοπάζαρα, λεία πολέμου και εύκολα -αδιάφορα- αναλώσιμες.

Σε μια εποχή με έντονες και συνεχείς στρατιωτικές εξελίξεις, πολιτικές ανακατατάξεις, διχογνωμίες και έριδες, με τα όρια ανάμεσα σε εμπόλεμους και άμαχους θολά και δυσδιάκριτα, οι περισσότερες γυναίκες βρέθηκαν να συμμετέχουν με παθητικό τρόπο στην πολεμική περιπέτεια. Πολύ λίγες ήταν εκείνες που πήραν μέρος στο ενεργό γράψιμο της ιστορίας και υπερέβησαν τον ρόλο της μητέρας, της συζύγου και της νοικοκυράς. Έγιναν αυτές που πήγαιναν στα τείχη τα πολεμοφόδια. Αυτές που μετέφεραν υλικά και επισκεύαζαν τις οχυρώσεις. Αυτές που τύλιγαν τους τραυματίες με επιδέσμους φτιαγμένους από τα σεντόνια τους. Αυτές που στις πολιορκίες και τα στρατόπεδα μετέτρεπαν με κόπο τα γεννήματα σε αλεύρι.

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια

Η Βασιλική Λάζου είναι ιστορικός. Από το 2017 διδάσκει θέματα σύγχρονης ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε συλλογικούς τόμους, σε επιστημονικά περιοδικά και τον Τύπο και διατέλεσε επιμελήτρια ιστορικών εντύπων εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας. Τον Μάρτιο του 2021 θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Διόπτρα το βιβλίο της «1821: Γυναίκες και Επανάσταση. Από τον οθωμανικό κόσμο στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος».

Για να παρακολουθήσετε την ομιλία

Για εξυπηρέτηση όλων, παρακαλείται ο/η κάθε ενδιαφερόμενος/η να συμπληρώσει τα στοιχεία του/της στην ειδική φόρμα πατώντας εδώ.

Στη συνέχεια, μια μέρα πριν την εισήγηση θα αποσταλεί στα προσωπικά email ο σύνδεσμος του zoom για την παρακολούθησή της.

Διοργάνωση και πληροφορίες

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – Τηλέφωνο: 2313302938, 835, Email: grpol@pavlosmelas.gr

www.pavlosmelas.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος