Διαδικτυακή εκδήλωση και έκθεση “Από την πλάκα και το κοντύλι στην οθόνη και το πληκτρολόγιο”

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τα 1ο, 2ο, 3ο και 4ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ), διοργανώνει επετειακή εκδήλωση, για να συμμετάσχει στον εθνικό εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.  Η εκδήλωση έχει τίτλο: Από την πλάκα και το κοντύλι στην οθόνη και το πληκτρολόγιο”.

Σκοπός της διαδικτυακής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη συμμετοχή, είναι η ανάδειξη της πολύπλευρης και σημαντικής συνεισφοράς της εκπαίδευσης στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων και στη διαμόρφωση της ιστορίας του Ελληνικού Έθνους.

Στην προγραμματισμένη για το Σάββατο 20 Μαρτίου  ημερίδα, θα συμμετέχουν μαθητές όλων των βαθμίδων και τύπων των σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας με εργασίες που θα αναφέρονται μεταξύ άλλων στην εκπαίδευση, τις τεχνολογίες εκπαίδευσης, αλλά και τις εξέχουσες προσωπικότητες παιδείας και εκπαίδευσης στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Στην εκδήλωση που θα διαρκέσει από τις 10.00 το πρωί έως και τις 19.30 το απόγευμα θα συμμετέχουν  μεμονωμένες τάξεις- τμήματα, ομάδες μαθητών/ριών και των εκπαιδευτικών τους ή και συμπράξεις μεταξύ σχολείων αρμοδιότητας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της δράσης «από την πλάκα και το κοντύλι, στην οθόνη και το πληκτρολόγιο», παρουσιάζονται μέχρι τις 25 Μαρτίου , στην ιστοσελίδα του ΝΟΗΣΙΣ  και στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης (www.facebook.com/NoesisScienceCenter & noesis_sciencecenter στο instagram) , μερικά χαρακτηριστικά μοντέλα γραφομηχανών που περιλαμβάνονται στη συλλογή του Μουσείου Τεχνολογίας του Ιδρύματος.

Τα 200 χρόνια από την παλιγγενεσία του έθνους το ‘21, είναι μια καλή αφορμή να θυμηθούμε στοιχεία και εργαλεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από τα οποία κληροδοτήθηκε ο πνευματικός πλούτος ενός πολιτισμού που παραμένει άσβεστος για περισσότερα από 3.000 χρόνια.

Ο υπολογιστής φαίνεται να κυριαρχεί σήμερα, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Η ομοιόμορφη γραφή, οι εύκολες ή και αυτόματες διορθώσεις, η άμεση αντιγραφή και μεταφορά των κειμένων μοιάζουν αυτονόητα για τους νέους, που δεν έχουν καν γνωρίσει το ενδιάμεσο στάδιο της γραφής με γραφομηχανή, με την οποία γράφτηκαν πολλά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, επιστημονικές εργασίες, δημοσιογραφικά άρθρα.

Οι γραφομηχανές, πρόδρομοι του σημερινού πληκτρολογίου, αποτέλεσαν σημαντικό επαγγελματικό, επιστημονικό, εκπαιδευτικό εργαλείο στα χέρια της ανθρωπότητας. Μέσα από την παράλληλη αυτή δράση το ΝΟΗΣΙΣ αποκαλύπτει στο ευρύ κοινό την αξιόλογη συλλογή γραφομηχανών που διαθέτει και υπογραμμίζει άλλη μια φορά τη συμβολή του στη διάδοση της γνώσης, της επιστήμης, της εκπαίδευσης.Διαδικτυακή εκδήλωση και έκθεση “Από την πλάκα και το κοντύλι στην οθόνη και το πληκτρολόγιο”

Φωτ 1: YostNo4 Όλες οι πρώτες γραφομηχανές , όπως της συγκεκριμένης φωτογραφίας τύπωναν το κείμενο κάτω από τον κύλινδρο του χαρτιού, χρησιμοποιώντας το τυφλό σύστημα. Οι πρώτοι κατασκευαστές απευθύνθηκαν στην εταιρεία κατασκευής όπλων και ραπτομηχανών Remington. Η εταιρεία μετά το τέλος του αμερικανικού εμφύλιου πολέμου ήθελε να στραφεί στην παραγωγή  άλλων αγαθών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος