Δεν μείωσε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας – Πιθανά μέτρα στήριξης τον Αύγουστο (video)

Στη Βρετανία, αποφασισμένη να προχωρήσει σε αλλαγές εκ βάθρων είναι η νέα πρωθυπουργός Τερέζα Μέϊ. Την ιδια ώρα, ο νέος υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι προτεραιότητά του είναι να θωρακίσει το χρηματοπιστωτικό τομέα του Σίτι στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά. Πάντως τα επιτόκια της Τράπεζας της Αγγλίας παρέμειναν αμετάβλητα, αντί να μειωθούν. Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Λονδίνο Ευδοξία Λυμπέρη μεταδίδει:

Τράπεζα της Αγγλίας
Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες πολλών επενδυτών που ανέμεναν από την Τράπεζα της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια. Η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια σήμερα, καθώς η βρετανική οικονομία έχει υποστεί σοκ λόγω της απόφασης για το Brexit. Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι είναι πιθανό να προχωρήσει σε νομισματική στήριξη σε τρεις εβδομάδες, πιθανόν με τη μορφή «πακέτου μέτρων», αφού θα έχει εκτιμήσει πώς επηρεάσθηκε η οικονομία από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. «Αν δεν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση στη σχέση μεταξύ της στήριξης της ανάπτυξης και της επιστροφής του πληθωρισμού στον στόχο σε βιώσιμη βάση, τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής αναμένουν ότι η νομισματική πολιτική θα χαλαρώσει τον Αύγουστο», ανέφερε η τράπεζα στα πρακτικά της συνεδρίασής της που ολοκληρώθηκε χθες.
«Το ακριβές μέγεθος και η φύση των όποιων μέτρων στήριξης θα καθορισθούν κατά τη διάρκεια της διαμόρφωσης της έκθεσης του Αυγούστου για τις προβλέψεις και τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ. Λίγες ώρες μετά τον διορισμό του, ο Χάμοντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι αναγκαίο για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία και υπονόησε μία λιγότερο επιθετική προσέγγιση αναφορικά με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Ο Κάρνεϊ έστειλε ένα ξεκάθαρο σήμα πριν από δύο εβδομάδες, ότι θα ληφθούν μέτρα στήριξης το καλοκαίρι, σε μία προσπάθεια να δείξει ότι η βρετανική οικονομία είναι σε ασφαλή χέρια, καθώς η πολιτική ηγεσία της χώρας είχε καταρρεύσει μετά την ψήφο για το Brexit.
Ο Κάρνεϊ, όμως, είχε επίσης δηλώσει, ότι δεν ευνοεί μία μεγάλη μείωση των επιτοκίων, λόγω της πιθανής επίπτωσης στις τράπεζες που έχουν την έδρα τους στη Βρετανία και είχε προσθέσει ότι δεν θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ιαπωνίας, μειώνοντας τα επιτόκια κάτω από το μηδέν.

Βρετανός επίτροπος
Να σχεδιάσει τη σχέση που θα ήθελε να έχει η Βρετανία με την ΕΕ στο μέλλον και κατόπιν να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με την ΕΕ κάλεσε τη νέα βρετανική κυβέρνηση ο απερχόμενος Βρετανός Επίτροπος Λόρδος Τζόναθαν Χιλ. Μετά την τελευταία του ομιλία στις Βρυξέλλες, από τη θέση του επιτρόπου, με θέμα την Ένωση Κεφαλαιαγορών, ο Λόρδος Χιλ δέχθηκε ερωτήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο σε συνέχεια του δημοψηφίσματος. Όπως ανέφερε ο Λόρδος Χίλ, μετά το δημοψήφισμα, η νέα κυβέρνηση έχει μπροστά της μια «σημαντική δουλειά», να «φανταστεί ένα νέο οικονομικό μοντέλο και μια νέα σχέση που θέλει να έχει η Βρετανία με την ΕΕ απ’ έξω από την ΕΕ», ενώ πρόσθεσε πως μετά πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία των συνομιλιών για το πώς θα επιτευχθεί αυτό με τον καλύτερο τρόπο. Η «έξυπνη» κίνηση θα είναι να επικρατήσει «ηρεμία» και «λογική», δίνοντας τον απαραίτητο «χρόνο» στους ανθρώπους για να συζητήσουν και να εργαστούν για τα «καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».
Σχετική είδηση: Διεθνείς αντιδράσεις για την τοποθέτηση του Μπόρις Τζόνσον στο υπουργείο Εξωτερικών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ