Πορεία για τα 15 χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου – Περιορισμένης έκτασης επεισόδια

Ένταση στα Εξάρχεια μετά την ολοκλήρωση της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Έπεσαν μολότοφ και πέτρες ενώ έγινε περιορισμένη χρήση χημικών. Η αστυνομία προχώρησε σε 96 προσαγωγές εκ των οποίων οι οκτώ μετατράπησαν τα ξημερώματα σε συλλήψεις.

Ομάδα νεαρών έβαλε φωτιές σε κάδους επί της Εμμανουήλ Μπενάκη, της Χαριλάου Τρικούπη και της Κωλέττη. Ζημιές προκλήθηκαν σε κατάστημα, πολλές προσαγωγές έγιναν στη Σόλωνος. Επεισόδια μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, έγιναν και στη Θεσσαλονίκη.

Νεαροί σε αρκετά σημεία γύρω από τα Εξάρχεια πέταξαν πέτρες και μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες προχώρησαν σε περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ μάλιστα νέος γύρος επεισοδίων ξεκίνησε στη Ζωοδόχου Πηγής με Σόλωνος, όπου περίπου 30 άτομα επιτέθηκαν σε διμοιρία.

Άγνωστοι έβαλαν φωτιές σε κάδους στη Μπενάκη ενώ έσπασαν και μια τζαμαρία καταστήματος. Η περιοχή θυμίζει πεδίο μάχης ενώ η Πυροσβεστική έσπευσε για να σβήσει τις φωτιές.

15 χρόνια από την δολοφονία του Αλέξη

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ήταν 6 Δεκεμβρίου 2008, όταν ο μαθητής έπεσε νεκρός στα Εξάρχεια, πυροδοτώντας έκρηξη οργής. Το μεσημέρι μαθητές, φοιτητές και σωματεία τίμησαν τη μνήμη του Αλέξη με συγκεντρώσεις και πορείες. Από νωρίς το πρωί στο μνημείο του στα Εξάρχεια κόσμος άφηνε λουλούδια, πανό, σημειώματα και κεριά. Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

«Κάθε χρόνο τιμάμε την μνήμη του Αλέξη, ζητάμε δικαιοσύνη για την δολοφονία του» ανέφερε φοιτητής στην κάμερα. Ένας άλλος νεαρός είπε ότι «στιγμάτισε όλη την νεολαία και τον ελληνικό λαό εκείνη την εποχή και συνεχίζει γιατί τα προβλήματα του παρελθόντος του 2008 συνεχίζουν και παραμένουν επίκαιρα ακόμα και σήμερα».

Μετά την πορεία ομάδα αγνώστων προκάλεσαν ζημιές στον σταθμό του μετρό στην Ομόνοια, σπάζοντας εκδοτήρια και ακυρωτικά μηχανήματα ενώ ξήλωσαν και τμήματα της οροφής. Εκδηλώσεις μνήμης έγιναν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε νέα διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας. Με κεντρικό σύνθημα «δεν είπαμε ακόμα την τελευταία λέξη αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη» », οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 18:00 στα Προπύλαια, και λίγο μετά τις 19:00 ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή. Λίγο πριν ολοκληρωθεί η πορεία, μέρος των διαδηλωτών κατευθύνθηκε στα Εξάρχεια όπου είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση μπροστά από το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου.

6 Δεκεμβρίου 2008

Ήταν 6 Δεκεμβρίου του 2008 όταν ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος σκοτώθηκε από το όπλο του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στα Εξάρχεια. Η δολοφονία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και μεγάλης έκτασης επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Πορεία για τα 15 χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου – Περιορισμένης έκτασης επεισόδια
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Για συλλογικό τραύμα που γέννησε η δολοφονία έκανε λόγο ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Οι 15χρονοι που βαφτίστηκαν ταραξίες, σήμερα είναι 30άρηδες αντιμέτωποι με την εργασία χωρίς δικαιώματα, την ανεργία, την ακρίβεια, τα απλησίαστα ενοίκια» τόνισε μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης.

Με πρωτοβουλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, κατά την ομιλία της στη Βουλή, βουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Πηγές: ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση, Ντίνα Τσουκαλά, Ηλίας Κούκος, Κώστας Παπαδόπουλος, Αλέξανδρος Μέμος, Θοδωρής Παναγιωτίδης, Χαρά Γιαννοπούλου, Ελένη Μπουγά, Νίκος Κοντορούσης, Αντώνης Δοβώνης/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος