Δεκαεφτά μελετητές συμμετείχαν στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Σάρλιτζα (video)

Στον Πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκήρυξε φέτος η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για ανάδειξη του ΣΑΡΛΙΤΖΑ στη Θερμή Λέσβου και του περιβάλλοντος αρχαιολογικού χώρου υπέβαλαν προτάσεις 17 ειδικοί μελετητές.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ συμμετοχών, όταν συνήθως υποβάλλουν 5 έως 6 και είναι ψήφος εμπιστοσύνης για τη Λέσβο και τις προοπτικές της, αναφέρει ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

Στο χωριό Θερμή το 1909, κτίστηκε το ξενοδοχείο «Σάρλιτζα Πάλλας» σε σχέδια Γάλλων αρχιτεκτόνων, για λογαριασμό ενός τούρκου αξιωματούχου, με σκοπό «να καταστεί το εντευκτήριον του καλού κόσμου της καθ’ ημάς Ανατολής». Προσέφερε διαμονή και τρία γεύματα ημερησίως «άφθονα και υγιεινά», αντί 40 γροσίων το άτομο. Κατά την περίοδο της ακμής του πέρασαν από εκεί σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Παύλος Κουντουριώτης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο πρίγκηπας Παύλος. Οι τοπικές αρχές προσπαθούν να το επαναφέρουν σε κατάσταση χρήσης, καθώς τα τελευταία 39 χρόνια έχει εγκαταλειφθεί και βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος