Δεκάδες χιλιάδες τα θύματα του κορονοϊού στον κόσμο-Σε Ευρώπη & ΗΠΑ τα περισσότερα (video)

Ξεπέρασαν το 1.007.000 τα κρούσματα κορονοϊού σε όλο τον κόσμο. Περισσότεροι από 52.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων να καταγράφεται σε Ιταλία, Ισπανία και  ΗΠΑ.

Καμπανάκι και για τη Μέση Ανατολή από τον ΠΟΥ.

Οι κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή πρέπει να κινηθούν γρήγορα, προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση της COVID-19, καθώς τα περιστατικά μόλυνσης πλησιάζουν τα 60.000, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο αριθμός αυτός των κρουσμάτων είναι σχεδόν διπλάσιος από αριθμό που είχε καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ζητήσει από τις χώρες να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των διαγνωστικών τεστ που κάνουν για τον νέο κορονοϊό, ενώ κάποιοι επικριτές έχουν επίσης επισημάνει διαφορές στον τρόπο που ορισμένες χώρες καταμετρούν τα κρούσματα SARS-CoV-2.

Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης του κορονοϊού

Έως και 10 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της Αυστραλίας, καθώς καταγράφονται λιγότερα κρούσματα λόγω έλλειψης διαγνωστικών τεστ σε ορισμένες χώρες για την Covid-19.

Σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, ο οποίος στηρίζεται σε επίσημα σημερινά στοιχεία, τα κρούσματα νέου κορονοϊού ανέρχονται σε 1 εκατομμύριο, αλλά ο αρχίατρος της Αυστραλίας σημείωσε ότι ο πραγματικός τους αριθμός παγκοσμίως μπορεί να είναι ακόμη και δεκαπλάσιος.

Στην Ευρώπη, η Ισπανία κρατάει το θλιβερό ρεκόρ των ημερήσιων θανάτων, 10.003, αλλά διαφαίνεται φως στο τούνελ, γιατί μειώνεται σταδιακά ο μέσος όρος αύξησης των κρουσμάτων.

Τη βαθιά οδύνη του ελληνικού λαού προς την Ισπανία για τα θύματα της πανδημίας εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελαροπούλου στον Ισπανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Ενρίκε Βιγέρα . Τον παρακάλεσε επίσης, να μεταφέρει την αλληλεγγύη τόσο της ίδιας όσο και του ελληνικού λαού στον βασιλιά της Ισπανίας, καθώς και τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Η Γαλλία έχει 4.000 θανάτους. Στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 145 και οι θάνατοι και ξεπέρασαν το φράγμα των 1.000 — έφθασαν τους 1.017. Την ίδια ώρα υπάρχουν ενδείξεις, σύμφωνα με έρευνες, ότι ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας και της μαλάριας μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο.

Αγώνας δρόμου για βρεθεί η θεραπεία από τον covid-19  στην Ιταλία, που ετοιμάζεται να δοκιμάσει μεταμόσχευση αίματος πρώην θετικών στον ιό , σε νέους νοσούντες. Η κατάσταση είναι δραματική, κοντά στους 14.000 θανάτους καταγράφει η χώρα, ενώ μελετάται η πιθανότητα οι μαθητές να διαγωνιστούν μόνο προφορικά, για να μη χαθεί η σχολική χρονιά.

Στη Βρετανία, το χειρότερο σενάριο της κυβέρνησης προβλέπει 50.000 θανάτους.Υπό αμφισβήτηση ακόμα η αξιοπιστία της αποτελεσματικότητας των τεστ αντισωμάτων στη Μεγάλη Βρετανία, που κοντεύει τους 3.000 νεκρούς . Περίπου 45 εκατ. τεμάχια εξοπλισμού ατομικής προστασίας έλαβαν τα νοσοκομεία της χώρας, με τη βοήθεια του στρατού.

Σχεδόν το 8% του προσωπικού που εργάζεται για την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) βρίσκεται σήμερα εκτός λόγω Cocid 19, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ σε συνέντευξή του στο Sky News Friday.

Ανέφερε επίσης ότι οι δοκιμές στην ευρύτερη κοινότητα θα επιταχυνθούν και θα υποσχεθεί ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει 100.000 εξετάσεις την ημέρα έως τα τέλη Απριλίου.

Στις ΗΠΑ 1.169 θάνατοι σε 24 ώρες, πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό μέσα σε μια ημέρα, που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στον κόσμο. Συνολικά οι θάνατοι έφτασαν τις 5 Ο Λευκός Οίκος προέβλεψε ότι η πανδημία θα στοιχίσει τη ζωή σε 100.000 έως 240.000 ανθρώπους στη χώρα. Την ίδια ώρα, ειδικό διάταγμα, που αφορά στην παραγωγή αναπνευστήρων για την καταπολέμηση του κορονοϊού, υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Το διάταγμα αφορά στη διευκόλυνση των βιομηχανιών για την κατασκευή τους.

Δεύτερο κρουαζιερόπλοιο με  1.898  επιβαίνοντες που έχουν μολυνθεί πλέει προς τη Φλόριντα. Μέχρι τώρα έχουν διαγνωστεί 12 κρούσματα. Στο μεταξύ Απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του ο κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt, ο οποίος απηύθυνε έκκληση σε δραματικό τόνο να απομακρυνθούν από το σκάφος του οι δεκάδες ναύτες που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό. «Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πεθάνουν οι ναύτες», τόνισε ο πλοίαρχος σε επιστολή του .

Στην Κίνα  καταγράφηκαν ακόμη τέσσερις θάνατοι, όλοι τους στην πόλη Γουχάν. Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 3.322. Σαφείς οδηγίες να εξακολουθήσουν να μένουν σπίτι και να λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα προστασίας δόθηκαν στους κατοίκους της Γουχάν, λίγες μόλις μέρες προτού αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί κι ενόσω τα κρούσματα έχουν μειωθεί σημαντικά από τον Φεβρουάριο. Ο φόβος ενός δεύτερου κύματος ωστόσο παραμένει υψηλός, επισήμανε ο Ουάνγκ Ζογκλίν, επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Γουχάν, σημειώνοντας τους εξωτερικούς, αλλά και τους εσωτερικούς κινδύνους

Άλλα 31 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Κίνα , ανάμεσά τους δύο περιπτώσεις εγχώριας μετάδοσης, σύμφωνα με το υπουργείο, που διευκρίνισε ότι τα υπόλοιπα 29 ήταν «εισαγόμενα».

Η Κίνα έχει αναφέρει περισσότερα από 81.600 κρούσματα του κορονοϊού από τότε που εκδηλώθηκε η επιδημία. Η διαφάνεια ωστόσο της Κίνας, όσον αφορά και τα αριθμητικά στοιχεία, έχει αμφισβητηθεί – επισήμως από τις ΗΠΑ.

Σε 4.149 ανήλθε ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ρωσία, σημειώνοντας αύξηση κατά 601 κρούσματα το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε 78 περιφέρειες της ρωσικής επικράτειας. Οι νεκροί έφθασαν συνολικά τους 34.

Η κυβέρνηση του Κιργιστάν ανακοίνωσε ότι κατέγραψε τον πρώτο θάνατο στη χώρα της κεντρικής Ασίας εξαιτίας του κορονοϊού, διευκρινίζοντας πως επρόκειτο για ασθενή ηλικίας 61 ετών.

Ως χθες η κυβέρνηση του Κιργιστάν έκανε λόγο για 116 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στην επικράτεια.

Ανταποκρίσεις: Αλέξανδρος Μόρντουνταγκ, Γιώργος Παππάς, Νατάσα Καντζάβελου.

Πηγή Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, DPA

Σχετική είδηση:Παγκόσμιοι στόχοι ο περιορισμός της εξάπλωσης και η αναζήτηση φαρμάκου (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος