Δ. Βίτσας στο Πρώτο: Στο Αιγαίο έχουν πράγματι αλλάξει οι ισορροπίες υπέρ ημών-Υπάρχει ενότητα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας (audio)

«Περισσότερο από το γεγονός του βαλλιστικού πυραύλου, εμένα με ανησυχεί το γεγονός ότι η Τουρκία δεν δείχνει την διάθεση μιας επίλυσης και αποκλιμάκωσης της έντασης. Εδώ ήταν εμφανώς μια επίδειξη ισχύος» ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Βίτσας, σχετικά με την δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από την Τουρκία στην Μαύρη Θάλασσα.

«Έχουμε και εμείς, όχι ίσως ακριβώς αντίστοιχους, έχουμε patriot, SCALP, βαλλιστικούς και αντιβαλλιστικούς αμυντικούς κατά κύριο λόγο πυραύλους» σημείωσε ο ίδιος.

Η Τουρκία δίνει δημοσιότητα στο γεγονός ότι έριξε αυτόν τον  βαλλιστικό πύραυλο στην Μαύρη Θάλασσα, μια επίδειξη ισχύος η οποία δεν πρέπει να μας τρομάζει, συμπλήρωσε ο κ. Βίτσας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει ανησυχία που εκπορεύεται από την κλιμάκωση της έντασης.

«Άκουσα πάλι από τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας τα ίδια για τα νησιά, δηλαδή μια στο ζεστό ο Ακάρ, μια στο κρύο ο Καλίν. Εμείς πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, να διεθνοποιούμε την δράση της Τουρκίας σε όλα τα fora, να κάνουμε Ευρω-Τουρκική την διαφορά. Να είναι καθαρό ότι εμείς συζητάμε με την Τουρκία μόνο για ένα θέμα, τις θαλάσσιες ζώνες με την έννοια της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας και προτείνουμε στην Τουρκία να υπογράψουμε ένα συνυποσχετικό και να πάμε για αυτό στην Χάγη» συμπλήρωσε.

Σε σχέση με όσα είπε νωρίτερα στην ίδια εκπομπή για την αμυντική ισχύ της χώρας μας, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ότι «τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει καταφέρει να αλλάξει τις ισορροπίες στο πεδίο υπέρ ημών», ο κ. Βίτσας, συμμερίστηκε την ίδια θέση, λέγοντας ότι «στο Αιγαίο αυτό είναι αλήθεια» και είναι αποτέλεσμα δύο γεγονότων. «Το ένα, ότι εμείς έχουμε συντηρήσει και τώρα ανοίξει την διαδικασία της αναβάθμισης των F16 και βεβαίως σε μερικά χρόνια που θα έρθουν και οι φρεγάτες (Belharra), θα έλεγε κανείς ότι θα υπερισχύουμε κατά πολύ στο Αιγαίο. Και το άλλο είναι το γεγονός ότι, μετά το πραξικόπημα ο Πρόεδρος Ερντογάν πήρε αποφάσεις που έπληξαν το αξιόμαχο της τούρκικης αεροπορίας, πέρα από την ικανότητα των δικών μας πιλότων που είναι πολύ υψηλή» προσέθεσε.

Στο ερώτημα αν υπάρχει εθνική γραμμή απέναντι στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας, ο κ. Βίτσας απάντησε θετικά, συμπληρώνοντας, πως «υπάρχει εθνική γραμμή και τα ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν τα συζητάμε» ενώ σημείωσε πως η κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει αυτή την ενότητα κάνοντας πράξη την ενημέρωση της Βουλής από την μια μεριά και των πολιτικών αρχηγών από την άλλη. «Δηλαδή, η ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ στον κ. Κατρούγκαλο, όπως και άλλων από τα άλλα κόμματα, είναι ένα θετικό δείγμα, ένα θετικό γεγονός» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Βίτσας επεσήμανε ότι αυτό το οποίο δεν έχει η Ελλάδα και θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή είναι ότι δεν στηρίζεται η ελληνική αμυντική βιομηχανία, παρότι υπάρχουν ελληνικές βιομηχανίες με πάρα πολλές δυνατότητες, η ΕΑΒ κατά κύριο λόγο, τα ελληνικά αμυντικά συστήματα αλλά και ιδιωτικές εταιρείες που έχουν εξειδικεύσεις και πιστοποιήσεις από ξένες μεγάλες βιομηχανίες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος