Δ. Βίτσας στο Πρώτο: Σε ποιους να δείξουν την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ; Στον Βούτση, σε εμένα, στον Τσακαλώτο, στον Φίλη, στον Σκουρλέτη, είναι δυνατόν; (audio)

Στον απόηχο του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ερωτηθείς ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός, Δημήτρης Βίτσας, από την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο στην διάρκεια της εκπομπής «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, εάν κάποιοι δείχνουν την «πόρτα» του ΣΥΡΙΖΑ κρατώντας υψηλούς τους τόνους, όπως για παράδειγμα οι παρεμβάσεις του κ. Πολάκη, είπε χαρακτηριστικά «ο κ. Πολάκης έχει έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα που εκφράζεται, εμένα δεν μου αρέσει, αλλά αυτό είναι, τι να το κάνουμε τώρα».

Συνεχίζοντας είπε «σε ποιους να δείξουν την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ, οποιοσδήποτε ακόμα και αν το έχει στο μυαλό του, στον Βούτση, σε εμένα, στον Τσακαλώτο, στον Φίλη, στον Σκουρλέτη, είναι δυνατόν; Εμείς είμαστε μαζί και με άλλα μέλη, ανάμεσα στους ανθρώπους που τον στήσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ, που τον κουβαλήσαμε στην πλάτη μας, ακόμα και την στιγμή που κόντεψε το 2010 να διαλυθεί. Θα μας δείξει κάποιος την πόρτα; Δεύτερον, οι αποφάσεις που πήραμε μας ικανοποιούν, είναι αποφάσεις ενός αριστερού κόμματος σε μια δύσκολη κατάσταση όπου δεν υπάρχουν λύσεις μεσαίες. Θα έλεγε κανείς ότι στα περισσότερα πράγματα οι λύσεις είναι είτε δεξιές είτε αριστερές, όπως στο ζήτημα της ενέργειας και της ΔΕΗ».

Για τις 15 Μαΐου, έμειναν δύο εκκρεμότητες, ανέφερε, η μία αφορά συγκεκριμένα άρθρα του καταστατικού και ποιοι θα είναι μέλη της κεντρικής επιτροπής. «Θα ψηφίσουμε και για τον πρόεδρο στις 15 Μαΐου που βεβαίως θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Στην ουσία κάνουμε ένα πείραμα, μια νέα διαδικασία που ελπίζουμε ότι θα πετύχει, αυτή αποφάσισε το συνέδριο. Θα μπορούσε να μην υπάρχει αυτή η διαδικαστική εκκρεμότητα, αν ξεκινούσαμε πιο πριν τις διαδικασίες ψηφοφορίας για το καταστατικό. Ξεκινήσαμε, λόγω του ενδιαφέροντος της συζήτησης, κάπως αργά, ορισμένοι σύνεδροι έπρεπε να είχαν φύγει, ιδιαίτερα για την περιφέρεια. Στην πρώτη ψηφοφορία δημιουργήθηκε ένα ζήτημα γιατί δεν μπορούσες να πεις ποια πρόταση υπερισχύει, το πώς γίνεται κάποιος μέλος. Δεν αποχώρησε κανένας, ήταν στιγμιαίο. Αυτό που εκφωνήθηκε από τον κ. Σκουρλέτη ήταν ότι δεν θα πάρουμε μέρος στην ψηφοφορία γιατί ακριβώς δεν μπορούσε να βγει άκρη. Και δέκα φορές να κάναμε την ψηφοφορία εκείνο που θα χρειαζόταν ήταν η καταμέτρηση. Η καταμέτρηση σε ένα σώμα 5.500 ανθρώπων δεν είναι δυνατόν να γίνει με το μάτι αν δεν είναι μεγάλη η διαφορά».

Αναφερόμενος στο συνέδριο, ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι του άφησε καλή επίγευση επισημαίνοντας ότι έχει πάρει μέρος σε περισσότερα από 10 συνέδρια. «Έχω μια πλήρη γνώση ότι τα συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν ενδιαφέρον, είναι ζωηρά, γιατί η συζήτηση είναι πάρα πολύ σοβαρή, ο καθένας έχει σκεφτεί τις θέσεις του, τις υπερασπίζεται και βεβαίως όλοι είμαστε αποφασισμένοι αυτό που θα αποφασίσει το συνέδριο στα διαδικαστικά να το κάνουμε ή να το δοκιμάσουμε, όπως είναι η εκλογή της κεντρικής επιτροπής, που δεν το έχει κάνει κανέναν άλλο κόμμα μέχρι τώρα, από όλα τα μέλη και να δούμε πως θα πάει. Τα οργανωτικά ζητήματα έχουν το καλό ότι αν κάνεις λάθος το διορθώνεις» συμπλήρωσε.

«Εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε 3 πράγματα, το ένα είναι με ποιο πολιτικό σχέδιο θα καταφέρουμε να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να σχηματιστεί μια δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση, συνεργασίας θα πρόσθετα εγώ, γιατί είναι με απλή αναλογική. Το γεγονός ότι η πολιτική απόφαση ψηφίστηκε τελικά με μια ψήφο κατά και μια ψήφο λευκή δείχνει την δυνατότητα που έχει ο χώρος να συνθέτει. Το δεύτερο ζήτημα ήταν να λύσουμε ζητήματα λειτουργίας, δηλαδή το καταστατικό, το τρίτο ζήτημα να περάσουμε από την περίοδο που λειτουργούσαμε υβριδικά, δηλαδή τα μεν μέλη που προέρχονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκλεγμένα από συνέδριο τα δε μέλη που προέρχονταν από την Προοδευτική Συμμαχία δεν ήταν εκλεγμένα» ανέφερε συνοψίζοντας ο κ. Βίτσας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος