Δ. Βίτσας στο Πρώτο: Κανείς δεν είναι υπέρ ομάδων που ξεπερνούν τα όρια του ανεκτού μέσα στα πανεπιστήμια (audio)

«Υπάρχει ένα φοβερό γεγονός, εχθές τραυματίστηκαν φοιτητές οι οποίοι διαδήλωναν- άσχετα με την άποψη που έχει ο καθένας- με ευθεία βολή δακρυγόνου. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Είναι σαν να γίνεται μια προσπάθεια να υπάρχουν αυτές οι εντάσεις ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο να υπάρχει αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια από την έναρξη της νέας χρονιάς» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δημήτρης Βίτσας.

«Κανείς δεν είναι υπέρ ομάδων που ξεπερνούν τα όρια του ανεκτού μέσα στα πανεπιστήμια» επισήμανε, ωστόσο πρόσθεσε πως «δεν είναι κανείς υπέρ τέτοιων συμπεριφορών από την μεριά του κράτους αλλά και της διοίκησης του πανεπιστημίου». Το όριο του ανεκτού θα πρέπει να το δείξει ο δημόσιος διάλογος, υποστήριξε ο ίδιος, «διάλογος ανάμεσα στις πρυτανικές αρχές που απ’ ό,τι φαίνεται δεν το θέλει και στους φοιτητικούς συλλόγους».

«34 χρόνια κατάληψη δεν μπορώ να καταλάβω τι είδους κατάληψη είναι αυτή, υπάρχει μια σκυτάλη που την παραδίδει ο ένας στον άλλον; Είναι συνηθισμένο οι πρυτανικές αρχές ή οι κοσμήτορες να δίνουν χώρους σε φοιτητικές παρατάξεις ή ακόμα και σε κομματικές νεολαίες. Δεν μπορούν όμως να καθίσουν όλοι μαζί οι φοιτητικές κομματικές νεολαίες με τις πρυτανικές αρχές με έναν δημόσιο διάλογο να ξέρουν και εκείνοι και ο λαός, οι γονείς, τι ακριβώς λέγεται και να κρίνουν; Ο νόμος ξεκάθαρα σε όλη την Ευρώπη λέει ότι οι πρυτανικές αρχές, τα πανεπιστήμια τα ίδια στην βάση του αυτοδιοίκητου που έχουν κανονίζουν για την περιφρούρηση της πανεπιστημιακής περιουσίας. Δεν το καθορίζει αυτό η αστυνομία η οποία λειτουργεί για να προστατεύει τον πολίτη στην καθημερινότητά του. Με αυτόν τον τρόπο, να καθίσουν και δημόσια να συζητήσουν και να βγάλουν άκρη» συμπλήρωσε ο κ. Βίτσας.

 

Στην τουρκική προκλητικότητα εμείς θα πρέπει να απαντάμε με κρύο αίμα

Σχετικά με το σκηνικό έντασης που φαίνεται να επιδιώκει η Τουρκία, ο κ. Βίτσας σχολίασε πως «λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του ρόλου που λογικά θέλει ή μερικές φορές καλείται από μεγάλες δυνάμεις να παίξει η Τουρκία, ο κ. Ερντογάν νιώθει πιο ισχυρός και εξ αυτού του γεγονότος αρχίζει να φέρνει ως συνήθως στο προσκήνιο την επιχειρηματολογία ενάντια στην Ελλάδα αλλά και όχι μόνο».

Αναφερόμενος στον κ. Τσαβούσογλου και τις χθεσινές του δηλώσεις για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ο κ. Βίτσας τόνισε ότι αποτελούν ευθεία πρόκληση. «Υπάρχει από την μεριά της Τουρκίας η στρατιά του Αιγαίου, συνεχείς υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, υπήρχε και η τελευταία, η απόλυτη πρόκληση, η υπερπτήση σχεδόν πάνω από την Αλεξανδρούπολη, άρα η απειλή υφίσταται και ο κ. Τσαβούσογλου συνεχίζει αυτή την απειλή, λέει ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε παρά να το απαντάμε με ψυχραιμία, αξιοποιώντας όλες τις διεθνείς συμμαχίες και επιδιώκοντας και νέες, υποδεικνύοντας στην Τουρκία ότι τα πάντα λύνονται με το Διεθνές Δίκαιο και πάνω σε αυτό και το Δίκαιο της Θαλάσσης, η Τουρκία είναι έκθετη και βεβαίως ότι θέλουμε να αποφύγουμε και εμείς και ο τούρκικος λαός ένα θερμό επεισόδιο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και αυτές τις προκλήσεις που πιέζουν οικονομικά και τις δύο χώρες. Ξέρουμε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει γιατί έχει εκλογές του χρόνου και προσπαθεί να ανακυκλώνει το εσωτερικό μέτωπο ώστε να κερδίσει ο Ερντογάν. Μην θεωρούμε ότι ο Ερντογάν εκνευρίστηκε, καθόλου δεν εκνευρίστηκε. Κάνει συγκεκριμένη πολιτική και εμείς θα πρέπει να απαντάμε με κρύο αίμα» υπογράμμισε ο κ. Βίτσας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος