Δ. Βίτσας στο Πρώτο για την πιθανότητα θερμού επεισοδίου με Τουρκία: Δεν υπάρχει περιορισμένη σύγκρουση- Σύγκρουση είναι σύγκρουση (audio)

Σχετικά με την συμμετοχή του Ταγίπ Ερντογάν στην σύνοδο της  Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που έλαβε χώρα στην Πράγα, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, o Δημήτρης Βίτσας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος της Βουλής, υποστηρίζοντας πως η πρόσκληση του Προέδρου της γείτονος, έρχεται ως επακόλουθο της σχέσης που έχει η Τουρκία με την Ευρώπη. «Όμως θα ήθελα η Ελλάδα να προτείνει ορισμένα πράγματα σε σχέση με το ποιοι προσκαλούνται» σημείωσε ο κ. Βίτσας.

«Είναι δυνατόν να προσκαλείται και μια χώρα η οποία κάνει ρητορική επίθεση άνευ προηγουμένου προς μια χώρα μέλος της ΕΕ; Ακόμα και αν πει κάποιος ότι είναι δύο χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, αυτό προσθέτει στο όλο ζήτημα. Δηλαδή, θα χρειαστεί να ληφθούν ορισμένα μέτρα από την πλευρά της ΕΕ ενάντια στην Τουρκία, όπως σε σχέση με την τελωνειακή σύνδεση» συμπλήρωσε.

Το καινούριο παράνομο Τουρκολιβυκό σύμφωνο, στην εφαρμογή του πιθανά να προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα, υποστήριξε ο κ. Βίτσας. «Δηλαδή, να εισέλθει μέσα σε χώρους, που εμείς θεωρούμε ότι αφορούν δική μας ΑΟΖ, δεν νομίζω ότι υπάρχει κυβέρνηση που να μείνει άπραγη. Οπότε θα είμαστε πάρα πολύ κοντά σε ένα επικίνδυνο σημείο, σε ένα θερμό επεισόδιο που θα φέρει τις δύο χώρες την μία απέναντι στην άλλη και την καθεμία απέναντι στην ιστορία της περιοχής. Αυτό που εμένα με ανησυχεί περισσότερο από όλα είναι η Κύπρος, η οποία πηγαίνει σε Προεδρικές Εκλογές, εκεί συναντώνται η Τουρκία με τα κατεχόμενα με την ελεύθερη Κυπριακή Δημοκρατία και μπορεί να παίξει διάφορα παιχνίδια» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Επιπλέον, επισήμανε πως «αν απελευθερωθούν οι κανόνες εμπλοκής και ξεκινήσει μια κάποιου είδους στρατιωτική σύγκρουση έστω και περιορισμένη, δεν ξέρει κανείς προς τα πού θα πάει».

«Τι θα φέρει κάθε ένας στο πεδίο της σύγκρουσης. Σύγκρουση είναι σύγκρουση και από κει και πέρα, μπορεί να έχει ο καθένας την διάθεση να είναι περιορισμένη, μικρή αλλά πώς θα αντιδράσει ο άλλος κανείς δεν ξέρει» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, θα είχε δοθεί λύση αν είχαν επεκταθεί και νοτίως και ανατολικά της Κρήτης στα 12 ναυτικά μίλια, τα χωρικά μας ύδατα. «Τότε χάθηκε μια ευκαιρία, τώρα θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, γιατί έχει σημασία αν γίνει αυτό, οι πολιτικές δυνάμεις και ο λαός της χώρας να είναι συσπειρωμένος» προσέθεσε. Ο ίδιος, εξέφρασε την γνώμη ότι «απέναντι στον κίνδυνο αμυντικά είμαστε συσπειρωμένοι, από κει και πέρα θα ακουστούν και διάφορες άλλες φωνές οι οποίες όμως είναι μικρές» καθώς, όπως είπε, ο ελληνικός λαός πέρα από το ότι είναι φιλειρηνικός, συγχρόνως είναι και ενωμένος σε πιθανή απειλή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Σπουδαία ημέρα για τον Πειραιά

Σε ό,τι αφορά στην εγχώρια επικαιρότητα και τα εγκαίνια σήμερα των νέων σταθμών του Μετρό στον Πειραιά, ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε πολύ θετικό το άνοιγμα των 3 σταθμών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτό το έργο με κάποια έργα σταθερής τροχιάς, κατά κύριο λόγο τραμ, προς την Δραπετσώνα, το Κερατσίνι, περιοχές που αφορούν την δυτική πλευρά του Πειραιά. «Είναι μια σπουδαία ημέρα για τον Πειραιά και όσοι έχουμε ζήσει σε περιοχές που έχουν μετρό ξέρουμε τι διευκόλυνση είναι για την ζωή των εργαζομένων και των κατοίκων σε αυτές τις περιοχές» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος