Δ. Βίτσας στο Πρώτο: Αναγκαίο να πάμε στη Χάγη για το ζήτημα των χωρικών υδάτων (audio)

Την ανάγκη να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή στο Δικαστήριο του Αμβούργου για το Δίκαιο της Θάλασσας για το βασικό ζήτημα της διευθέτησης των διαφορών μας για τα χωρικά ύδατα, εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Το να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια είναι δικαίωμα που πηγάζει από το δίκαιο της θάλασσας. Αυτό το δικαίωμα δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το απεκδυθούμε. Κάποια στιγμή, τότε που θα θεωρήσουμε ότι μας συμφέρει ως χώρα, θα επεκτείνουμε τα 12 μίλια και στην Κρήτη και θα δούμε τι γίνεται στο Αιγαίο» , ανέφερε ο κ. Βίτσας με αφορμή όσα δήλωσε ο κ. Ακάρ ότι η Άγκυρα δεν θα μας επιτρέψει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων πέρα από τα 6νμ.

«Το δικαίωμα που έχει ο κ. Ακάρ είναι να δεχτεί να υπάρξει ένα συνυποσχετικό μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πάνω στο βασικό ζήτημα των χωρικών υδάτων και να πάμε σε ένα διεθνές δικαστήριο είτε της Χάγης είτε του Αμβούργου, να το λύσουμε και να δεχτούμε όλοι τη λύση που θα δώσει», συμπλήρωσε

Eρωτηθείς σχετικά με το πώς εξελίσσεται η υπόθεση με τα F-16, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η Τουρκία σε σχέση με τα F-16 θέλει δύο πράγματα, το ένα είναι να αναβαθμίσει ένα κομμάτι του υπάρχοντος στόλου των μαχητικών της σε VIPER και το δεύτερο να αγοράσει καινούργια F-16 στην ουσία VIPER, για να τα εντάξει στη δύναμή της. «Ως αυτή τη στιγμή το Κογκρέσο μπλοκάρει αυτή τη διαδικασία, γιατί ακριβώς η Τουρκία λειτουργεί σε σχέση με την Ελλάδα και με την Κύπρο παράνομα. Δηλαδή έχουμε υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, έχουμε συνεχείς λεκτικές απειλές και έχουμε και ένα αφήγημα απειλητικό», συμπλήρωσε.

«Δεν έχω δει να αποδοκιμάζονται οι δηλώσεις του κ. Συρίγου από τη Νέα Δημοκρατία»

Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Συρίγου σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ σχετικά με τα F-16, οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεν έχει δει να αποδοκιμάζονται από την κυβέρνηση και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ επισήμανε ότι η δήλωση του καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, ήταν λάθος διότι η Ελλάδα έχει καταφέρει και έχει μπλοκάρει την πώληση και την αναβάθμιση και ξαφνικά εμφανίζεται να είναι θετική.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος