Δ. Βαρτζόπουλος στο Πρώτο για εθνικό σχέδιο κατά του bullying στα σχολεία: Σωστή η απαγόρευση κινητών τηλεφώνων-Στερητική αλλά προστατευτική (audio)

Για το θέμα της παραβατικότητας των ανηλίκων, το σχολικό εκφοβισμό και τη σχολική βία μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «ZOIGR» με την Χριστίνα Βίδου, όπου βρέθηκε καλεσμένος, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Υφυπουργός Υγείας.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην αρχή της συνομιλίας του με τη δημοσιογράφο «είναι καλό να έχουμε κατά νου ότι όλα αυτά τα περιστατικά τα οποία βλέπουμε, της απόκλισης, δηλαδή της επιθετικότητας ή της θυματοποίησης, από την άλλη πλευρά, είναι περιστατικά τα οποία δεν παύουν να είναι περιστατικά τα οποία ανήκουν ή αν θέλετε, αφορούν μειοψηφικά συμβάντα. Δεν είναι ο κανόνας. Δηλαδή αυτό τώρα, το οποίο προβάλλεται αυτές τις μέρες μέσα από τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν είναι εικόνα της ελληνικής νεολαίας. Μην τρελαθούμε κιόλας. Βεβαίως, όμως, υπάρχει και η παραβατικότητα και σε εμάς, όπως υπάρχει και σε όλο τον κόσμο και εννοείται ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με παντί τρόπω, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική νεολαία τώρα είναι αυτό. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων κοριτσιών και αγοριών δεν είναι παιδιά με σεβασμό στη νομιμότητα, με αίσθηση καθήκοντος, με αίσθηση προοπτικής και με σκληρή δουλειά να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του εντελούς αυστηρού, δύσκολου και ζόρικου ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Να μην αδικούμε τα παιδιά μας».

«Επιθετικότητα υπάρχει πάντοτε και στην ενήλικη ζωή αλλά και στην ανήλικη ζωή» επισήμανε εν συνεχεία ο κ. Βαρτζόπουλος στη Χριστίνα Βίδου. «Υπάρχουν επιθετικά παιδιά τα οποία χτυπούν, κλέβουν και βασανίζουν τα άλλα. Αυτό υπήρχε πάντοτε και υπάρχουν και έργα τέχνης και συγγραφικά και απεικονιστικά, ταινίες δηλαδή που πραγματικά δείχνουν τι γινόταν στις μεγαλουπόλεις του δυτικού κόσμου την εποχή της οικονομικής ανάπτυξης. Το ζήτημα όμως, είναι το εξής: εδώ αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα έχει την εξής ειδοποιό διαφορά. Αυτό γίνεται περισσότερο εμφανής και χρησιμοποιεί σαν μέσο εξάπλωσης το διαδίκτυο, κάτι που δεν υπήρχε πριν από 20 με 30 χρόνια. Το διαδίκτυο λοιπόν, δεν είναι απλώς ένα μέσο μετάδοσης της εικόνας που μπορεί να δημιουργήσει μιμητισμό. Είναι ένα μέσο που χρησιμοποιείται από αυτούς τους νεαρούς παραβατικούς ως μέσο προβολής της δικής τους υποτιθέμενης ικανότητας, όπου η παραβατικότητα προβάλλεται σαν ικανότητα. Με άλλα λόγια, οι δυνατότητες που δίνονται μέσω του διαδικτύου δια κινήσεως τέτοιων ιδεών και τέτοιων εικόνων και τέτοιων εντός εισαγωγικών προτύπων, δηλαδή κακών προτύπων, αυτό είναι που διαφοροποιεί τη δική μας εποχή από τις προηγούμενες».

Τέλος, ερωτηθείς για το πώς βλέπει το μέτρο της κυβέρνησης σχετικά με την απαγόρευση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων στο σχολικό περιβάλλον, απαντά το εξής «αντιλαμβάνεστε ότι κάθε πρόληψη, ιδίως στον τομέα της παραβατικότητας, πρέπει να έχει και ένα απαγορευτικό χαρακτήρα. Δεν υπάρχει σωφρονισμός αν δεν υπάρχει απαγόρευση. Η απαγόρευση αυτή εδώ μπορεί να είναι στερητική κάποιων βαθμών ελευθερίας, αλλά από την άλλη μεριά είναι και προστατευτική. Πιο συγκεκριμένα, αν για παράδειγμα ένα παιδί το οποίο υφίσταται αυτό το bullying και κατά την ώρα την οποία το υφίσταται υπάρχει μια καταγραφή, αυτή η καταγραφή η οποία δημοσιοποιείται, τον προσβάλλει διπλά ή την προσβάλλει διπλά. Δεν είναι μόνο η στιγμή. Είναι ότι αυτή η στιγμή πλέον έχει αποτυπωθεί και διαχέεται. Άρα λοιπόν, είναι απολύτως σωστό το να απαγορεύεται να υπάρχει το μέσον το οποίο μπορεί να κάνει αυτή την καταγραφή. Οι βαθμοί της ελευθερίας οι οποίοι αφαιρούνται είναι για το γενικότερο καλό και αυτοί είναι η έννοια της τάξεως στη δημοκρατία. Όπως λοιπόν δεν επιτρέπεται να έχουμε κινητά την ώρα που οδηγούμε, έτσι δεν επιτρέπεται να έχουμε κινητά τη ώρα που είμαστε στο μάθημα ή μέσα στο σχολείο, ιδίως σε αυτές τις ηλικίες».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος