Δ. Τζανακόπουλος στο Πρώτο: Πιο δεξιά και από την εποχή Σαμαρά η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη (audio)

«Ο κ. Μητσοτάκης μετατόπισε έτι περαιτέρω προς τα δεξιά τη ΝΔ, παρά το γεγονός ότι αυτό ήταν δύσκολο,  αφού ο προηγούμενος πρόεδρος του κόμματος ήταν ο Αντώνης Σαμαράς», τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα», με τον Φώτη Παπούλια.

«Δεν πείθουν κανέναν οι αποστροφές του κ. Μητσοτάκη ότι δήθεν η ΝΔ είναι κεντροδεξιό κόμμα. Έχει υποστεί μια σαφέστατη μετάλλαξη», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η ΝΔ «έχει μετεξελιχθεί σε ένα υβρίδιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού». Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις κυβερνητικές επιλογές «στα εργασιακά, στην οικονομική διαχείριση με το Ταμείο Ανάκαμψης και την έκθεση Πισσαρίδη, στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης,  την αποψίλωση δημόσιας εκπαίδευσης και στην εξίσωση των ιδιωτικών κολεγίων με τα ΑΕΙ».

Μίλησε για «ακραία νεοφιλελεύθερα, θατσερικά, μέτρα εξαιρετικά σκληρά, με αποκορύφωμα τις ρυθμίσεις για το εργασιακό με την κατάργηση του 8άωρου, την κατάργηση της προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της απεργίας, την καταστρατήγηση συνταγματικών ρυθμίσεων για την υπεροχή των συλλογικών συμβάσεων έναντι των ατομικών, την προώθηση μερικής απασχόλησης, την εντατικότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων από τις μεγάλες επιχειρήσεις».

«Το πρώτο στοιχείο που χαρακτηρίζει την πολιτική της ΝΔ είναι αυτός ο ακραίος, θατσερικού τύπου νεοφιλελευθερισμός, τον οποίο μάλιστα τα στελέχη της δεν τον κρύβουν», επισήμανε.

Παράλληλα, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στη ΝΔ μια πολιτική «η οποία προσομοιάζει στις προτεραιότητες εναλλακτικής δεξιάς, αυτής της ακραίας τραμπικού τύπου δεξιάς, η οποία κάνει θραύση τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, με θέσεις κατά των μεταναστών και της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς και με μια ρητορική μίσους που προωθείται από συγκεκριμένα στελέχη». «Διαμορφώνεται ένας υβριδικός τύπος κόμματος, ακραίος νεοφιλελεύθερος λόγος σε συνδυασμό με ακροδεξιές τοποθετήσεις, μισαλλόδοξες. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της σημερινής ΝΔ», συμπλήρωσε.

«Το μεγάλο ερώτημα για την εποχή μας», σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να βρεθούν «τα πολιτικά χαρακτηριστικά της Αριστεράς, για να μπορέσει να αντιπαρατεθεί σε αυτό το κύμα ενίσχυσης δεξιών και σκληρών ακροδεξιών κομμάτων».  Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «η Δεξιά και η ακροδεξιά επιχειρούν να βρουν πρόσβαση σε λαϊκά στρώματα που είναι δυσαρεστημένα και βρίσκονται σε κατάσταση πολύ μεγάλης οικονομικής πίεσης».

«Η μάχης της εποχής μας, είναι το πώς η Αριστερά θα βρει προσβάσεις και θα εκφράσει πλειοψηφικά λαϊκά στρώματα που είναι δυσαρεστημένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ σκιαγραφεί τις πρώτες απαντήσεις: Χρειαζόμαστε μια Αριστερά λαϊκή, ταξική, δημοκρατική, πλατιά, πολυσυλλεκτική, να μπορεί να εκπροσωπεί συγκεκριμένα συμφέροντα στο πολιτικό πεδίο», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλα τα κόμματα που προσδιορίζονται στον προοδευτικό, αριστερό χώρο, είτε θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη και για ζητήματα διακυβέρνησης, είτε θα πρέπει να λειτουργήσουν ως πολιτικοί αναχωρητές».

Διερωτήθηκε εάν είναι όλα τα κόμματα του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου έτοιμα να αναλάβουν την ευθύνη τους – όπως ο ΣΥΡΙΖΑ – στην περίπτωση που ο λαός δώσει αριστερές, πλειοψηφικές απαντήσεις. Για το ΚΙΝΑΛ είπε ότι πρέπει να αποσαφηνίσει σε  «ποια όχθη του ποταμού βρίσκεται», κάνοντας λόγο για μια «άλυτη εσωτερική αντίφαση», καθώς «υπάρχουν συγκεκριμένες δυνάμεις στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής που επιθυμούν διακαώς να εμπεδωθεί απολύτως και ολοκληρωτικά μια συμπόρευση στρατηγικού χαρακτήρα με τη ΝΔ, σε αντίθεση με άλλα στελέχη που εμμένουν σε μια προοδευτική κατεύθυνση».

Τέλος, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έχει κάποια θετικά χαρακτηριστικά, αλλά εκτίμησε ότι στην Ελλάδα «δεν θα φάμε με χρυσά κουτάλια».

«Ο τρόπος που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει να αξιοποιήσει τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι τέτοιος που δεν μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά κοινωνικά οφέλη. Τα χρήματα κατευθύνονται κατά κύριο λόγο σε μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ οι μικρές και μεσαίες δεν θα πάρουν τίποτα από αυτούς τους πόρους. Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη», τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος