Δ. Περπατάρης στο Πρώτο: Υπάρχει το στοιχείο του τζογαρίσματος στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα των επικουρικών συντάξεων (audio)

Μετά την ψήφιση από την κυβερνητική πλειοψηφία αλλάζουμε μοντέλο στο κομμάτι της επικουρικής ασφάλισης, πάμε σε ένα σύστημα καθαρά κεφαλαιοποιητικό, οπότε αποκτά μεγάλη σημασία ο κουμπαράς, ο ιστορικός, παραδοσιακός όρος του μέσου αποταμίευσης, με την έννοια ότι ό,τι βάζει ο καθένας σε εισφορές, θα το διαχειρίζεται ένα ταμείο, του οποίου η βασική ευθύνη θα είναι η επένδυση αυτών των κεφαλαίων. «Εκεί εντοπίζονται οι αγωνίες πάνω στο νέο σύστημα» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια, ο εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, ανέφερε ο κ. Περπατάρης, αυτά τα λεφτά που θα μαζευτούν, επειδή θα επενδυθούν εν πολλοίς και στην ελληνική οικονομία και τις επενδύσεις, θα βελτιώσουν έτσι έμμεσα και μακροοικονομικά και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα.

«Ο αντίλογος λέει, ότι έχουμε και κακές εμπειρίες από τα συστήματα του εξωτερικού, γιατί ιστορικά είχαμε και μεγάλες χρεωκοπίες, είχαμε το στοιχείο του τζογαρίσματος, που όταν συνέπεσε χρονικά με τις μεγάλες οικονομικές κρίσεις, δυστυχώς οδήγησε σε μεγάλη αποδυνάμωση αυτών των επενδύσεων και δυστυχώς την πλήρωσαν οι συνταξιούχοι παίρνοντας πολύ μικρές έως ανύπαρκτες επικουρικές συντάξεις. Αυτός είναι και ο κίνδυνος που προσάπτεται στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Έγιναν χθες κάποιες οριακές βελτιώσεις, μία δυνατότητα επιστροφής εισφορών και μία δυνατότητα κάποιων ελαχίστων εγγυήσεων σε κάποιες νέες κατηγορίες ασφαλισμένων, στα πλαίσια του να υπάρχουν κάποιες δικλείδες και εξωραϊσμός του τελικού νόμου, που θα δούμε και πλήρως δημοσιευμένο», είπε ο κ. Περπατάρης.

Επιπλέον, υπάρχει το κομμάτι του κόστους της μετάβασης, σημείωσε ο κ. Περπατάρης, με την εισήγηση του ΙΟΒΕ λέει ότι θα επηρεάσει σημαντικά τα δημόσια οικονομικά μετά το 2030, με ένα πρώτο σενάριο επίδρασης γύρω στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ «και αυτά είναι τα ποσά με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί η ανεπάρκεια του παλιού επικουρικού συστήματος για να μπορέσει να γίνει μία παρθενική επανεκκίνηση του καινούριου συστήματος και να μην θιγούν οι παλιοί ασφαλισμένοι. Αφορά λοιπόν το τι θα γίνει με τις επικουρικές συντάξεις των ήδη συνταξιούχων, εάν θα υποστούν μια μείωση ή καθίζηση».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος