Δ. Παρασκευής στο Πρώτο: Σταθεροποιητική η τάση στα κρούσματα – Πτωτική τάση στους σκληρούς δείκτες (audio)

«Αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση υπάρχει μια σταθεροποιητική τάση από την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό το αξιολογούμε πάντα σε ό,τι αφορά τον εβδομαδιαίο κυλιόμενο μέσο όρο των κρουσμάτων, αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί και αυτή την εβδομάδα η κατάσταση και αν αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα πράγματι θα επαληθευτεί» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής.

«Αναφορικά με τους θανάτους, δεν τους αξιολογούμε σε ημερήσια βάση, αλλά σε εβδομαδιαίο μέσο όρο που είναι περίπου 50 θάνατοι ημερησίως. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι ένα νούμερο που μας ευχαριστεί, που δεν θεωρείται ότι είναι υψηλό, αλλά βρισκόμαστε σε μια πτωτική τάση ειδικά σε ό,τι αφορά τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας» συμπλήρωσε ο κ. Παρασκευής.

Σχετικά με την άρση των μέτρων έναντι της πανδημίας, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι ο οδικός χάρτης έχει ένα αρκετά μακροπρόθεσμο πλάνο και σε κάθε περίπτωση θα αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούμε να γίνουν. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε ένα στάδιο μεταβατικό που είναι πολύ καλύτερο από εκεί που βρισκόμασταν και 4 μήνες πριν. Σε ό,τι αφορά τους σκληρούς δείκτες αξίζει να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των θανάτων τον Ιανουάριο ήταν 100 ημερησίως κατά μέσο όρο και οι διασωληνωμένοι γύρω στους 650. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά και το ζητούμενο είναι να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο και η αποκλιμάκωση να γίνει με σταθερά βήματα και σίγουρα διασφαλίζοντας και τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες αλλά και σε κάθε περίπτωση να προασπίσει την δημόσια υγεία» τόνισε ο κ. Παρασκευής.

Ερωτηθείς αν τα μέτρα βαίνουν προς κατάργηση ή αναστολή, ο καθηγητής σημείωσε πως είναι πολύ πιθανό να επιστρέψουν κάποια από τα μέτρα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο καθώς εκτιμάται ότι θα έχουμε ένα κύμα την περίοδο του φθινοπώρου, δεδομένου ότι αναστρέφεται το φαινόμενο, οι κλιματικές συνθήκες είναι διαφορετικές και περνάμε μεγάλο διάστημα σε κλειστούς χώρους.

Σε ό,τι αφορά στα αντιικά χάπια ο κ. Παρασκευής έκανε λόγο για ένα επιπλέον πλεονέκτημα έναντι της λοίμωξης, ωστόσο τόνισε ότι αυτά τα φάρμακα χορηγούνται στα άτομα που έχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά και μάλιστα τα οποία έχουν διαγνωστεί σε πρώιμη φάση της νόσου, όπως επίσης σημείωσε ότι η δυνατότητα χορήγησης δεν είναι πολύ μεγάλη γιατί οι δόσεις είναι περιορισμένες.

Σε σχέση με την χρησιμότητα των σελφ τεστ, ο καθηγητής επισήμανε ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, όταν υπάρχουν συμπτώματα. «Για όλους μας αυτό είναι σημαντικό προκειμένου να προφυλάξουμε το στενό μας περιβάλλον και να μην μεταδώσουμε σε άλλους ανθρώπους πόσο μάλλον στους ευπαθείς. Έχουμε εξοικειωθεί όλοι με την χρήση των σελφ τεστ, είναι ένα επίσης εξαιρετικό εργαλείο που έχει μόνο πλεονεκτήματα» είπε χαρακτηριστικά.

«Η κατάσταση βαίνει σε μια διαχειρίσιμη νόσο που δεν θα προκαλεί μεγάλο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και έτσι θα μάθουμε να ζούμε αρμονικά ή όχι τόσο επικίνδυνα με τον ιό» ήταν η εκτίμηση στην οποία προχώρησε ο κ. Παρασκευής σε σχέση με την πορεία της πανδημίας, ενώ όσο αφορά το long covid σύνδρομο σημείωσε ότι αφορά περισσότερο όσους νοσούν σοβαρά, επομένως και για αυτόν τον λόγο το εμβόλιο είναι απαραίτητο ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος