Δ. Παρασκευής στο Πρώτο: Η τέταρτη δόση εμβολίου δεν θα αφορά τον γενικό πληθυσμό – Ενισχυτική δόση για τις ευπαθείς ομάδες το φθινόπωρο (audio)

Την εκτίμηση ότι η τέταρτη δόση του εμβολίου δεν θα αφορά στον γενικό πληθυσμό αλλά κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες εξέφρασε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί πότε θα γίνει σύσταση για τέταρτη δόση στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αναμένουμε την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών», τόνισε, λέγοντας πως το φθινόπωρο, κατά πάσα πιθανότητα, θα υπάρξει μια ενισχυτική δόση για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να ενισχυθεί η ανοσία τους έναντι σοβαρής νόσου και θανάτου. Αντιθέτως για τις νεαρότερες ηλικίες που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, «δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα», καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει ατονήσει η προστασία που παρέχει το εμβόλιο έναντι σοβαρής νόσου.

Ερωτηθείς για τα περί ετήσιου εμβολίου, είπε ότι και αυτό δεν έχει οριστικοποιηθεί. «Δεν έχει αποφασιστεί εάν θα γίνεται σε ετήσια βάση και ποιους θα αφορά. Επιθυμία και ευχή όλων μας να υπάρχει ένα εμβόλιο που θα παρέχει προστασία σε ετήσια βάση. Όσο όμως δεν υπάρχει, το πλάνο θα αφορά τα υπάρχοντα εμβόλια», ξεκαθάρισε.

«Ο κορονοϊός είναι εδώ, συνεχίζει τη διασπορά, συνεχίζει να μολύνει άτομα. Βέβαια η εικόνα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την εικόνα που είχαμε δυο μήνες πριν, και γενικότερα είμαστε σε μια περίοδο που λόγω της προστασίας που μας παρέχει το εμβόλιο αλλά και της έκθεσης ενός ποσοστού της κοινότητας στον ιό, η νόσος έχει γίνει πολύ πιο ήπια σε σχέση με το παρελθόν. Δεν είμαστε όμως ακόμη σε μια κατάσταση που να επιτρέπει την πλήρη χαλάρωση των μέτρων», διεμήνυσε.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, ποτέ δεν πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι καταργείται η μάσκα. «Έχει πάψει η υποχρεωτική χρήση μάσκας μόνο σε εξωτερικούς χώρους και μάλιστα όταν δεν υπάρχει συγχρωτισμός», σημείωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις αθλητικές εκδηλώσεις στους ανοιχτούς χώρους, όπου η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

«Επίσης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το Covid pass, θα ανασταλεί και δεν θα καταργηθεί όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και όταν οι κλιματολογικές συνθήκες είναι τέτοιες που η διασπορά του ιού είναι μικρότερη, και περνάμε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε εξωτερικούς χώρους», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι «τα μέτρα προσαρμόζονται στον κίνδυνο και στις συνθήκες, και δεν θα πρέπει να δίνουν την αίσθηση ότι αν κάτι αναστέλλεται, τότε παύει να ισχύει ή δεν υπάρχει κίνδυνος», δήλωσε.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος