Δ. Παρασκευής στο Πρώτο: Δεν θα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική η μετάλλαξη Δ, εάν έχουμε ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη (audio)

Την εκτίμηση ότι – εάν ληφθεί υπόψη το παράδειγμα της Βρετανίας- δεν θα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική η έξαρση της μετάλλαξης Δ του κορονοϊού, εάν είναι ικανοποιητική η εμβολιαστική κάλυψη ειδικά στα άτομα άνω των 60, εξέφρασε ο επιδημιολόγος Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν αλλά», με την Ευαγγελία Μπαλτατζή. «Είναι κάτι που το παρακολουθούμε και δεν θέλουμε να επεκταθεί», σημείωσε.

Όπως είπε, τα στελέχη της συγκεκριμένης μετάλλαξης, μπορούν να προσβάλλουν πιο εύκολα τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί μόνο με μια δόση. Ο καθηγητής επικαλέστηκε την κατάσταση στην Αγγλία, λέγοντας ότι η μετάλλαξη πλήττει άτομα νεαρότερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Επισήμανε, δε, ότι η έξαρση κρουσμάτων από το συγκεκριμένο στέλεχος στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και των θανάτων.

Ο κ. Παρασκευής υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία του εμβολιασμού στις ευπαθείς ομάδες και στα άτομα άνω των 60 ετών.

Για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας, ο επιδημιολόγος είπε ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές όπου – λόγω ιδιαιτεροτήτων – η εμβολιαστική κάλυψη. Πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στους ηλικιωμένους που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε εμβολιαστικά κέντρα, καθώς και σε όσους είναι πιο επιφυλακτικοί για τον εμβολιασμό, «για να έχουμε την εμβολιαστική κάλυψη που επιθυμούμε». «Πάντως η διεθνής εμπειρία μας λέει ότι πάνω από το 60%, η προσπάθεια γίνεται πιο δύσκολη, υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας ανθρώπων που δεν είναι θετικοί απέναντι στο εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των εφήβων, ο κ. Παρασκευής είπε ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα έχει τη χαμηλότερη προτεραιότητα, και για να προχωρήσει θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη τόσο του εφήβου όσο και της οικογένειάς του.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι σωστό το timing για την κατάργηση της μάσκας μόνο σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν θα υπάρχει συνωστισμός. «Όταν θα παρακολουθούμε μια θεατρική παράσταση, μια εκδήλωση ή όταν βρισκόμαστε στη στάση του λεωφορείου όπου υπάρχει πολύς κόσμος, τότε η χρήση μάσκας συνεχίζει να είναι υποχρεωτική», σημείωσε .

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος