Δ. Παρασκευής στο Πρώτο: Δεν είναι πιθανό σενάριο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στα παιδιά (audio)

«Η εξέλιξη της κατάστασης της πανδημίας αφορά παραμέτρους όπως η συμπεριφορά των ατόμων, κατά πόσο θα συνεχίσει το επίπεδο του συγχρωτισμού, η τήρηση των μέτρων, η επιτήρησή τους, πόσο θα συμβάλει το στέλεχος Δέλτα, πόσο θα αυξηθεί η διασπορά και κατά πόσο θα υπάρχει ευαισθητοποίηση για άμεσο εμβολιασμό ειδικά στα άτομα που αφορά αυτή η έξαρση και είναι οι νεαρότερες ηλικίες», ανέφερε μιλώντας, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο καθηγητής Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παρασκευής.

Εκτός από τους εφήβους 15-17 ετών, μεγάλη σημασία έχει και το κύμα αυτό αφορά και τα άτομα 18-35, που είναι η κατεξοχήν ομάδα όπου υπάρχει έξαρση, σημειώνει ο κ. Παρασκευής,«γι’ αυτό πρέπει οι νέοι ενήλικες να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, αν είναι δυνατόν και πριν τον προγραμματισμό των διακοπών τους».

Η πρώτη δόση δεν παρέχει πλήρη προστασία, συμβάλει μόνο εν μέρει στον περιορισμό της διασποράς, σημειώνει ο καθηγητής, «ειδικά από την Δέλτα και θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, για να έχουμε κάλυψη έναντι του κορονοϊού».

Σχετικά με τις νοσηλείες των μικρότερων παιδιών με κορονοϊό αυτές τις ημέρες, ο κ. Παρασκευής, τονίζει πως κανείς δεν είναι άτρωτος. «Μπορεί η πιθανότητα σοβαρής νόσου στα παιδιά να είναι εξαιρετικά χαμηλή, πολλές τάξεις μεγέθους χαμηλότερη απ’ ό,τι στους ενήλικες, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι άτρωτα. Θέλοντας λοιπόν να προφυλάξουμε, τα παιδιά μας, τους εφήβους και τους νέους, υπάρχει το όπλο μας που είναι το εμβόλιο και προφυλάσσει τόσο την ατομική μας υγεία αλλά μας προφυλάσσει και στις διακοπές μας ώστε να μπορούμε να τις χαρούμε με ασφάλεια».

Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο καθηγητής τονίζει πως δεν είναι εύκολο θέμα γιατί υπάρχουν κοινωνικά θέματα και πολλές ιδιαιτερότητες. «Έχει δοθεί το πράσινο φως για τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Θα πρέπει να εφαρμοστεί εκεί που υπάρχει μεγαλύτερο κίνδυνος. Αλλά θα πρέπει να δούμε με μεγάλη προσοχή και ευαισθησία τις ιδιαιτερότητες που αφορούν άλλες επαγγελματικές ομάδες».

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στα παιδιά δεν είναι πιθανό σενάριο, δεδομένου του πολύ χαμηλού κινδύνου της νόσου στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος