Δ. Παπαδημητριάδης, ψυχίατρος: Ό,τι γράφεται στη μνήμη δεν ξεγράφεται – Επώδυνη η αναγνώριση των παιδοβιαστών (video)

Array

Για μια δύσκολη και μακρόχρονη διαδικασία αποκατάστασης των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης έκανε λόγο στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης, ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής, ο οποίος μιλώντας στις «Συνδέσεις» για την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό τόνισε ότι θα χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους.

«Η αποκατάσταση θυμάτων σεξουαλικής βίας ειδικά στην παιδική ηλικία είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση γιατί χάνεται εντελώς η εμπιστοσύνη των παιδιών όταν θα είναι αργότερα έφηβοι και ενήλικες στο άλλο φύλο, αλλά και στους υπόλοιπους ανθρώπους» ανέφερε ο ειδικός ψυχικής υγείας.

Επώδυνη και πολύ τραυματική η αναγνώριση

Μιλώντας για τη θεραπευτική διαδικασία που θα ακολουθήσουν οι ψυχολόγοι που στηρίζουν την ανήλικη, ενόψει και της νέας κατάθεσής της στην ΓΑΔΑ, ο κ. Παπαδημητριάδης τόνισε ότι ελπίζει «στη λεπτότητα και στην μεγάλη εμπειρία που έχουν οι συνάδελφοι που απασχολούνται αυτή την ώρα με το παιδί, διότι είναι η πιο κρίσιμη στιγμή χρονικά στην ψυχοθεραπευτική αποκατάσταση, δηλαδή η έναρξη της θεραπείας σε αυτή τη μικρή ηλικία».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η μικρή που έπεσε θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης θα πρέπει να αναγνωρίσει τους 10 άνδρες οι οποίοι την βίασαν το χαρακτήρισε «επώδυνο και πολύ τραυματικό».

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο και ψυχοθεραπευτή, «σε αυτή την ηλικία ξέρετε ότι γράφεται στη μνήμη δεν ξεγράφει με κανέναν τρόπο. Ακολουθεί με έναν πολύ ζωντανό θα έλεγα τρόπο τον άνθρωπο στην πορεία της ζωής του». Αναγνωρίζοντας την ανάγκη της απονομής της δικαιοσύνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα γίνει με την πιο σωστή μεθοδολογία.

Το παιδί θα θέλει να προστατέψει τη μητέρα του

«Σκεφτείτε όμως ότι αυτό το παιδί μεγάλωσε με βιωματικές εμπειρίες, σαν αυτές που ακούμε τώρα στις ειδήσεις. Αντιλαμβάνονταν, λοιπόν, τη ζωή του ως φυσιολογική. Δεν είχε το μέτρο της σύγκρισης απαραίτητα με τις μητέρες των άλλων παιδιών, με το πώς έχουμε μεγαλώσει εμείς, που βλέπουμε τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία. Το πιο λογικό εδώ είναι ότι το παιδί θα θέλει να προστατέψει τη μητέρα του. Ίσως δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του σφάλματός της, το 100% το συνειδητοποιεί σιγά σιγά» υποστήριξε σχετικά με την 12χρονη στον Κολωνό ο κ. Παπαδημητριάδης.

Σχολιάζοντας τα συνεχή περιστατικά σεξουαλικής βίας που γίνονται γνωστά εκτίμησε ότι αυτό οφείλεται στο ότι έχει ενδυναμωθεί ο άνθρωπος, είτε είναι άντρας, είτε είναι γυναίκα, να βγει μπροστά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και πολύ περισσότερο οι γυναίκες που καταγγέλλουν πλέον με θάρρος αυτά που συμβαίνουν στο σπίτι τους.

Όσον αφορά τις περιπτώσεις βίας και αντεκδίκησης αυτό στο φαινόμενο του μιμητισμού που λειτουργεί σαν ντόμινο και παρασύρει και τον επόμενο, ο οποίος έχει μια ανάλογη προσωπικότητα να δράσει με έναν παρόμοιο τρόπο.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος