Δ/ντής Πνευμονολογικής “Παπανικολάου” στο Πρώτο: Έσκασαν τα μαντεμένια καλοριφέρ που σημαίνει ότι είχαμε 4ψήφιο αριθμό θερμοκρασίας (audio)

«Για να δώσω μια εικόνα για το θερμοπυρικό φαινόμενο που συνέβη, ήταν τέτοιες οι θερμοκρασίες που τα μαντεμένια σώματα του καλοριφέρ έσκασαν και ουσιαστικά δημιούργησαν από μόνα τους μια πυροσβεστική δράση γιατί έχοντας σκάσει πετούσαν όλο το νερό μέσα στον θάλαμο. Οι πυροσβέστες λένε ότι αυτό σημαίνει ότι είχαμε τετραψήφιο αριθμό σε θερμοκρασία» εξήγησε σε σχέση με τη χθεσινή πυρκαγιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ο Πνευμονολόγος, Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής Σταύρος Τρύφων, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.

Μιλώντας για τον δεύτερο ασθενή που κατέληξε σήμερα, ο κ. Τρύφων περιέγραψε ήταν αυτός που κυριολεκτικά καιγόταν στο πρόσωπο, στο κεφάλι και στα χέρια. Και παρότι μπήκε στο χειρουργείο αμέσως, ήταν αιμοδυναμικά ασταθής συνεχόμενα, έκανε πολλαπλές ανακοπές μέσα στην Μονάδα και οι γιατροί τον επανέφεραν πολλές φορές πριν χάσει την μάχη για την ζωή του. Ήταν 52 ετών και νοσηλευόταν στην κλινική covid.

Σχετικά με το αίτιο εκδήλωσης της πυρκαγιάς, ο κ. Τρύφων είπε «αυτό που είναι σίγουρο, σύμφωνα με τα στοιχεία και την ανάκριση από τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής και από τον διασωθέντα τρίτο ασθενή και τουλάχιστον από αυτά που είδα και εγώ, είναι ότι ήταν καμένο το αριστερό του χέρι και ήταν αυτός από τον οποίο ξεκίνησε η φωτιά. Δεν μπορούμε να ξέρουμε γιατί κάηκε τόσο πολύ το αριστερό του χέρι, ο ίδιος την ώρα που τον περιέθαλπα και τον βάζαμε με τον πυροσβέστη πάνω στο φορείο για να τον μεταφέρουμε επειγόντως εκτός της πυρκαγιάς, έλεγε ότι εξερράγη το κινητό του στο χέρι του. Στην πραγματικότητα η πυροσβεστική επειδή σε εκείνο το σημείο βρήκε ένα κομμάτι από το δάχτυλό του και από το νύχι του, πραγματικά πιστεύει ότι σε εκείνο το χέρι έγινε ό,τι έγινε αλλά δεν βρέθηκε κάτι, γιατί έχουμε μαζέψει χίλια κομμάτια και τα βλέπουμε, δεν βρέθηκε κάτι ούτε από μηχανισμό κινητού ή από γόπες, επομένως δεν υπάρχει ακόμη το αίτιο».

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Πνευμονολογικής του νοσοκομείου, «όλοι οι νοσηλευτές και τραυματιοφορείς που έμειναν για προληπτικούς λόγους έφυγαν. Μόνο την υπεύθυνη προϊσταμένη κρατήσαμε για ένα 24ωρο μέχρι σήμερα το πρωί αλλά και αυτή είναι πια χωρίς ανάγκες οξυγόνου, είναι πολύ καλά. Από τους υπόλοιπους 20 ασθενείς που μεταφέρθηκαν, οι δύο κυρίες που ήταν πιο βαριά και έμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς οξυγόνο για μισή ώρα, χρειάστηκε να μπουν στην Εντατική Μονάδα και τώρα είναι σταθεροποιημένες».

Όσο αφορά την κλινική στην οποία ξέσπασε η πυρκαγιά, ήταν δυόμισι χρόνια, ουσιαστικά η καρδιά του νοσοκομείου όσο αφορά την πνευμονολογία και την covid κλινική γιατί οι βαριά covid ασθενείς νοσηλεύονταν εκεί και ουσιαστικά είναι σε αχρηστία αυτή την στιγμή, τόνισε ο κ. Τρύφων. «Είναι ένα κτήριο με 3 ορόφους που και οι τρεις δούλευαν ως covid. Κατευθείαν η τεχνική υπηρεσία έχει ενεργοποιήσει όλες τις υποδομές ώστε οι άλλοι δύο όροφοι να συνεχίζουν να δουλεύουν ως covid, όπως και γίνεται. Και η γαστρεντερολογική κλινική έχει κλείσει, έχουν μεταφερθεί όλοι οι ασθενείς και έχει γίνει σαν τρίτη κλινική covid, ώστε στην εφημερία του Σαββάτου να είμαστε έτοιμοι» ανέφερε.

Σε σχέση με την αναγκαιότητα για ασκήσεις πυρκαγιάς ειδικά σε τέτοιους χώρους, ο κ. Τρύφων δήλωσε «απίστευτα υπέρμαχος αυτής της άποψης». «Εμείς κάναμε την προσομοίωση πυρκαγιάς σε αυτή την κλινική το 2018 με την ομάδα των πυροσβεστών που ήρθαν. Ήταν λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό να ξέρεις που βρίσκεσαι  και τι κάνεις. Δεν είναι παιχνίδι οι προσομοιώσεις, μερικές φορές είναι σωτήριες. Και βεβαίως έχει απόλυτο δίκιο ο υπουργός (σ.σ. ο οποίος μίλησε για την σημασία που είχε η άμεση διακοπή της παροχής οξυγόνου) που ήρθε μαζί με την αναπληρώτρια κατευθείαν εδώ πάνω, διότι κυριολεκτικά η φωτιά μέσα από το σύστημα οξυγόνου, που τρέφει την φωτιά, θα είχε γίνει παρανάλωμα όλη η κλινική θα είχε περάσει η φωτιά μέσα από τα συστήματα πάνω στους ασθενείς κυριολεκτικά και στους 23, χωρίς να ξέρουμε τι θα μπορούσε να είχε συμβεί» επισήμανε ο κ. Τρύφων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος