Δ/ντής Ιατρικής Υπηρεσίας Νοσ. Μεταξά στο Πρώτο: Ξεκινήσαμε με 12 αναισθησιολόγους και βρεθήκαμε με 4  (audio)

Το νοσοκομείο Μεταξά, ξεκίνησε την χρονιά με 12 αναισθησιολόγους και χειρουργικά τραπέζια και σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει χειρουργικά περιστατικά που απαιτούν εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, με μόλις 4.

«Οι ασθενείς έρχονται με αγωνία και τους λέμε ότι χρειάζεστε χειρουργείο και ύστερα τους ζητάμε να περιμένουν γιατί δεν έχουμε τραπέζια. Από την μία δηλαδή αισθάνονται ικανοποίηση ότι βρήκαν τον γιατρό να κάνουν το χειρουργείο και από την άλλη αρχίζουν τις ερωτήσεις, αν είναι επείγον γιατρέ και τι να τους πεις;», είπε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας την κατάσταση στο Νοσοκομείο Μεταξά, ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, Παύλος Σαρώφ, καλεσμένος στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.

Μετά το Πάσχα έγιναν κάποιες αποσπάσεις αναισθησιολόγων στα νησιά για να καλύψουν ανάγκες, εξήγησε ο κ. Σαρώφ, που είχε σαν αποτέλεσμα, να παραιτηθούν πέντε. «Οπότε πέσαμε στους επτά. Η μία αναισθησιολόγος διορίστηκε σε ένα νοσοκομείο και έφυγε, οπότε αναγκαστήκαμε τα τραπέζια μας να τα κάνουμε τρία. Μία ακόμα αναισθησιολόγος αρρώστησε σοβαρά και πήρε αναρρωτική άδεια για έναν μήνα. Και ήρθε και άλλο χαρτί από την Περιφέρεια να πάει άλλη αναισθησιολόγος, να πάει στην Λήμνο. Και βρεθήκαμε με τέσσερις αναισθησιολόγους».

Στο νοσοκομείο Μεταξά, γίνονται πολύ εξειδικευμένες επεμβάσεις για τον καρκίνο που κάνουν λίγα νοσοκομεία, χρειάζονται εξειδικευμένοι αναισθησιολόγοι που δεν αναπληρώνονται εύκολα, σημείωσε ο κ. Σαρώφ.

Πρέπει να γίνει μελέτη των τωρινών αναγκών και αυτών που θα υπάρχουν σε έναν χρόνο, γιατί φεύγουν και γιατροί με σύνταξη ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που ολοκληρώνουν την εξειδίκευσή τους στα ελληνικά νοσοκομεία και ύστερα φεύγουν για εργασία στο εξωτερικό.

Το δυσοίωνο είναι ότι δεν έρχονται και ειδικευόμενοι, υπογράμμισε ο κ. Σαρώφ, γεγονός που δείχνει ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρές ελλείψεις στην ειδικότητα και στο μέλλον.

«Ο διοικητής του νοσοκομείου πήρε την διαβεβαίωση από την 2η Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας, ότι εντός της άλλης εβδομάδας, θα έρθουν 3 αναισθησιολόγοι με αποτέλεσμα να μπορούμε να ανοίξουμε 4 τραπέζια από τα 6. Ενώ τώρα έχουμε ένα. Αυτοί που πρέπει να μπουν άμεσα στο χειρουργείο, θα μπουν. Αυτοί που θα έπρεπε να κάνουν επέμβαση σε μια εβδομάδα, θα μπουν σε 15 μέρες».

Πάντως οι ελλείψεις στην συγκεκριμένη ειδικότητα, αποτελούν πρόβλημα για όλη την Ευρώπη, εκτός από την χώρα μας, είπε καταλήγοντας ο κ. Σαρώφ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος