Δ. Κουτσούμπας από το ΑΠΘ: «Η φωνή του αγώνα των φοιτητών να ακουστεί πιο δυνατά»

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μίλησε νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε εκδήλωση την οποία πραγματοποιούν οι οργανώσεις του κόμματος και της ΚΝΕ στον υπαίθριο χώρο της Φιλοσοφικής.

Να αναδείξουν την «Πανσπουδαστική» σε πρώτη δύναμη στις προσεχείς φοιτητικές εκλογές κάλεσε τους φοιτητές ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

«Σε λίγες μέρες, στις 18 του Μάη, θα γίνουν οι φοιτητικές εκλογές. Έχουν μιλήσει μέχρι τώρα πολλοί στο όνομα των φοιτητών. Τώρα είναι η ώρα να μιλήσετε εσείς, η φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα να ακουστεί πιο δυνατά […] η πολιτική της κυβέρνησης μπορεί να καταδικαστεί πλατιά, καθαρά, μόνο με ψήφο στην Πανσπουδαστική», είπε ο κ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας πως «την επόμενη μέρα δεν θα μετατραπεί σε σαπουνόφουσκα που θα τα παραπέμπει όλα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, δήθεν αλλαγής σωτήρων, μονοκομματικών ή συνεργασίας που το μόνο που θα κάνουν είναι να ματώνουν ξανά τον λαό, τη νεολαία, και κυριολεκτικά και μεταφορικά».

«Τώρα απέναντι στο ενιαίο μπλοκ κατά των δικαιωμάτων της νέας γενιάς, οι φοιτητές μπορούν να αντιπαρατάξουν το δικό τους ενιαίο μπλοκ αγωνιστικών φοιτητικών συλλόγων. Οι χιλιάδες που ήδη συμπορεύονται με τα μέλη της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια, είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη για τη συνέχεια», είπε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ο κ. Κουτσούμπας, καταγγέλλοντας παράλληλα την εκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

«Ήδη, εδώ στη Θεσσαλονίκη, οι φοιτητές, οι καθηγητές και εργαζόμενοι του ΑΠΘ, με τη μαχητική, αποφασιστική σας στάση αποδείξατε τη δύναμη που έχει ο οργανωμένος αγώνας, κάνατε κουρελόχαρτο τα σχέδια της κυβέρνησης για την περιβόητη πανεπιστημιακή αστυνομία», σημείωσε, εξηγώντας ότι «η ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων, δημιουργεί ένα πανεπιστήμιο πλήρως απομακρυσμένο από τις ανάγκες των φοιτητών» και ότι «όσο θα απομακρύνεται, τόσο θα μεγαλώνει η ανάγκη τους να το “ περιφρουρούν” και να το “ προστατεύουν” από τις διεκδικήσεις των φοιτητών», γι’ αυτό «φέρνουν και την πανεπιστημιακή αστυνομία». Κατήγγειλε επίσης τις προτεινόμενες συγχωνεύσεις τμημάτων του ΔΙΠΑΕ.

«Καλούμε τον καθένα και την καθεμιά να πάρουν θέση σε αυτόν τον αγώνα, στο κίνημα, με όπλο την πρόταση του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών μας, σε μια νέα κοινωνία, να στείλουν στα σκουπίδια οι φοιτητές τον νέο νόμο υποβάθμισης των σπουδών που ετοιμάζουν», πρόσθεσε.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στον πόλεμο στην Ουκρανία τονίζοντας ότι «δεν συμφωνούμε με τη συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, όσοι δεν θέλουμε η χώρα μας να γίνεται θύτης άλλων λαών, με κίνδυνο αυτός να γίνει το επόμενο θύμα, όσοι αρνούμαστε ο τόπος μας να γίνεται ορμητήριο πολέμου».

«Μέσα στις δύσκολες συνθήκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της απαράδεκτης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, είμαστε περήφανοι για τη στάση του Κόμματός μας. Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που λέει ξεκάθαρα: Ο λαός μας δεν μπορεί να διαλέξει στρατόπεδο ληστών. Πρέπει εδώ και τώρα, μαζί με τους άλλους λαούς, να δυναμώσει την πάλη του για να σπάσουν τα δεσμά όλων αυτών που αλυσοδένουν τους λαούς», υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως «λιμάνι υποδοχής των ΝΑΤΟϊκών και αμερικανικών στρατευμάτων», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα μείνει λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο για τους μακελάρηδες των λαών», ενώ τάχθηκε κατά της έρευνας που γίνεται σε ελληνικά πανεπιστήμια για τον σχεδιασμό προϊόντων για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, σημειώνοντας ότι «θέλουν να μετατρέψουν και τα Πανεπιστήμια σε εργαστήρια πολεμικής βιομηχανίας του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ».

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε πως «έχουν αιτία οι πανάκριβες τιμές στο ρεύμα και δεν φταίει απλά και μόνο ο πόλεμος, η δική τους πολιτική μετέτρεψε τον λιγνίτη σε πανάκριβο με τεχνητό τρόπο, με τους περιβόητους φόρους ρύπων», ενώ για τα μέτρα αντιμετώπισής της που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση, εκτίμησε πως «εξανεμίστηκαν από τις πρώτες κιόλας μέρες, όπως και τα προηγούμενα, αφού οι τιμές στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης αλλάζουν από το βράδυ στο επόμενο πρωί και οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΡΕΤΗ ΤΑΣΟΥΛΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος