Δ. Κουτσούμπας στην ΕΡΤ: Οι έδρες του ΚΚΕ είναι στήριγμα στον λαό

Για όλα τα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της προεκλογικής σύγκρουσης μίλησε στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αρχικά ο κ. Κουτσούμπας ρωτήθηκε από τον Γιώργο Κουβαρά για τη σφοδρή αντιπαράθεση που γίνεται για τις μειονοτικές υποψηφιότητες στη Ροδόπη. «Πώς βλέπετε το θέμα; Υπάρχει για εσάς λόγος απόσυρσης των συγκεκριμένων υποψηφίων ή όχι;» ήταν η ερώτηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να απαντά: «Πιστεύω ότι γίνεται ένας μεγάλος αποπροσανατολισμός. Έχει ανέβει πολύ ψηλά στη δημοσιότητα το θέμα, πιστεύω χωρίς να χρειάζεται. Δεν υπήρχε λόγος και μόνο για το γεγονός ότι πάντα είναι γνωστό τοις πάσι σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στους κατοίκους της Θράκης και της Βόρειας Ελλάδας, ότι πάντα εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες το τουρκικό προξενείο, η τουρκική άρχουσα τάξη, οι κυβερνήσεις, έκαναν παρεμβάσεις και προσπαθούσαν να αξιοποιήσουν τη μειονότητα στα δικά τους παιγνίδια, τα αστικά παιγνίδια. Όπως δυστυχώς και από τη μεριά μας μια σειρά κυβερνήσεις στο παρελθόν, η άρχουσα τάξη χρησιμοποιεί τη μειονότητα πάλι σε αντίστοιχα παιγνίδια. Λοιπόν θα πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία. Οι μειονότητες πρέπει να είναι “γέφυρες” φιλίας, αλληλεγγύης, κατανόησης ανάμεσα στους λαούς και δεν μπορεί να είναι ένα εργαλείο, να εργαλειοποιούνται για άλλα συμφέροντα».

«Ίδια τα προβλήματα και της μουσουλμανικής μειονότητας και των Ελλήνων»

«Εάν εσείς αντιμετωπίζατε ένα ανάλογο πρόβλημα, δηλαδή αν βλέπατε ότι υπάρχουν κάποιοι υποψήφιοί σας στη Ροδόπη οι οποίοι έχουν ευθεία αναφορά στο τουρκικό προξενείο ή τέλος πάντων κατηγορούνται έστω ότι έχουν ευθεία αναφορά, θα τους ζητούσατε να κάνουν κάποια δήλωση;», ήταν η επόμενη ερώτηση του κ. Κουβαρά με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να απαντά: «Για μας το ζήτημα είναι καθαρό. Κατ’ αρχάς έχουμε υποψηφίους. Η Γιουσούφ Εμπρού είναι υποψήφια Επικρατείας στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, ο Χατζή Αλή επίσης. Ο Ιμπραήμ επίσης είναι υποψήφιος στη Ροδόπη. Πάνε πολύ καλά.

Έχουν επαφή με τον κόσμο, ο ένας είναι αρχιτέκτονας, η άλλη είναι γραφίστρια, ο άλλος είναι εργαζόμενους. Είναι άνθρωποι γνωστοί εκεί και αναδεικνύουν τα ζητήματα, ταξικά, με βάση αν είναι εργάτες, αν είναι επιστήμονες, αν είναι αγρότες, αν είναι επαγγελματίες, Γιατί ίδια είναι τα προβλήματα και της μουσουλμανικής μειονότητας και των Ελλήνων, των υπόλοιπων Ελλήνων πολιτών και στην περιοχή εκείνη. Και να μην ξεγελιόμαστε τα σύνορα και οι διεθνείς συνθήκες που έχουν υπογραφεί και έχουν καθορίσει τα σύνορα αμετάκλητα και μάλιστα για πάρα πολλές δεκαετίες, δεν αλλάζουν ούτε με μονομερείς ενέργειες, ούτε με κάποιες υπόγειες διαβουλεύσεις, ούτε αν θέλετε και με επίσημες διαπραγματεύσεις. Τα σύνορα πάντα αλλάζουν με πολέμους. Γιατί έγιναν αυτές οι συμφωνίες μετά από πολέμους. Άρα θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Και εδώ απευθύνομαι και στα ελληνικά πολιτικά κόμματα και στις κυβερνήσεις που διαχειρίζονται ζητήματα αλλά και στο γειτονικό λαό. Έχουμε μια πολύ καλή σχέση με το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας. Οι Τούρκοι εργαζόμενοι, ο λαός, ο απλός λαός αγαπάει τους Έλληνες. Είμαστε γειτονικοί λαοί. Πρέπει να ζήσουμε ειρηνικά για την ευημερία των λαών μας και δεν μπορεί να γίνεται συνέχεια αυτή η κατάσταση και να δημιουργείται, να το πω έτσι εντός εισαγωγικών “εμπόλεμη κατάσταση” γύρω από τέτοια ζητήματα».

«Οι εκλογές αυτές γίνονται με έναν πιο άδικο εκλογικό νόμο»

«Θέλω να σας ρωτήσω γιατί να ψηφίσει κάποιος ΚΚΕ στις 25 Ιουνίου αν δεν ψήφισε ΚΚΕ στις 21 Μαΐου. Δηλαδή με δεδομένο μάλιστα ότι υπάρχει εδώ ένα μεγάλο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας που καταγράφηκε στην πρώτη κάλπη, τι είναι αυτό που μπορεί να αλλάξει μια ψήφος στο ΚΚΕ;» ρωτήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Όπως απάντησε «Το ΚΚΕ πήρε 7,23%, 427 χιλιάδες ψήφους και 26 βουλευτικές έδρες στις 21 Μαΐου. Για να κρατήσουμε αυτές τις έδρες χρειάζεται να αυξήσουμε πολύ το ποσοστό και τις ψήφους. Διότι ο νέος εκλογικός νόμος, οι εκλογές αυτές είναι νέες εκλογές γίνονται με έναν πιο άδικο, πιο ληστρικό εκλογικό νόμο που το πρώτο κόμμα με το μπόνους που έχει από τον εκλογικό νόμο κλέβει, ληστεύει να το πω έτσι απλά έδρες από άλλα κόμματα και από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Δηλαδή θα κλέψει 5, 6, 4, ανάλογα, έδρες και ανάλογα τι ποσοστά θα πάρουν τα άλλα κόμματα και το πρώτο κόμμα. Άρα λοιπόν για να κρατήσουμε τις βουλευτικές έδρες που πιστεύουμε ότι χρειάζονται γιατί θα είναι στήριγμα για τον ελληνικό λαό, θα είναι στήριγμα στους καθημερινούς αγώνες του, θα είναι στήριγμα μέσα στη Βουλή για να εμποδίσουμε αντιλαϊκά μέτρα από μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που προφανώς έχει ένα αντιλαϊκό πρόγραμμα κατά την άποψή μας και το έχουμε επιχειρηματολογήσει αυτό, άρα πραγματική αντιπολίτευση μπορεί να κάνει μόνο το ΚΚΕ. Ποιος θα κάνει αντιπολίτευση; Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε με το 30% της προκοπής αντιπολίτευση μέσα στη Βουλή. Και θα κάνει τώρα με 18 ή 20%».

«Ο Τσίπρας χρησιμοποιεί παλιά, βρόμικα ΠΑΣΟΚικά κόλπα»

«Έρχεται λοιπόν τώρα και λέει ο κύριος Τσίπρας ότι κάθε ψήφος στα μικρότερα κόμματα και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ αντικειμενικά είναι ψήφος που ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία. Και θέλω να σας ρωτήσω μήπως έχει δίκιο; διότι δεν είναι, λέει, σημαντικό,να πάει κάποιος από το 7 στο 8 – για σας το λέει αυτό ουσιαστικά – αλλά να αλλάξει ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων και αυτός μπορεί να αλλάξει μόνο αν πάει κάποιος να ψηφίσει το ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ με τον κ. Κουτσούμπα να απαντά:

«Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τα παλιά βρόμικα ΠΑΣΟΚικά κόλπα, του παλιού ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν ο ίδιος σε μονοψήφιο αριθμό ποσοστού δεν τα έλεγε αυτά, έλεγε άλλα πράγματα, αλλά έτσι είναι δυστυχώς ο κ. Τσίπρας, έτσι είναι αυτό το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως κοιτάξτε να δείτε τη Νέα Δημοκρατία την ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του και ως κυβέρνηση πριν που ο λαός είχε νωπή τη μνήμη του τυχοδιωκτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, αλλά και ως αντιπολίτευση τα τέσσερα τελευταία χρόνια όπου πήγε και ψήφισε το 50%, 200 ολόκληρα αντιλαϊκά νομοσχέδια της Νέας Δημοκρατίας, και έστειλε εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους στη Νέα Δημοκρατία.

Και βέβαια δικαιολογημένα μετά πανηγύριζε ο κύριος Μητσοτάκης ότι “έβαψε” μπλε όλη τη χώρα. Στον ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται αυτό και κοιτάξτε να δείτε 1% παραπάνω στο ΚΚΕ , να πάει από το 7 στο 8%, σημαίνει 2 έδρες παραπάνω. Σημαίνει δύο βουλευτές οι οποίοι θα είναι πανταχού παρόντες και μέσα στη Βουλή να καταψηφίζουν, να εμποδίζουν αντιλαϊκά νομοσχέδια, μέτρα κλπ και έξω από αυτή τους αγώνες του λαού. 1% παραπάνω για παράδειγμα στο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δύο βουλευτές οι οποίοι θα ψηφίζουν νόμους αντιλαϊκούς γιατί έχουν κοινή κατεύθυνση στα βασικά προγράμματα αυτά τα κόμματα και βεβαίως θα υπονομεύουν στην ουσία το εργατικό λαϊκό κίνημα, τους αγώνες του λαού που θα διεκδικεί για να κερδίσει έστω μια ανάσα ζωής».

«Αλλά… αυτοί είστε»: Η viral ατάκα του ΓΓ του ΚΚΕ και ποιους αφορά

«Αυτό το “αυτοί είστε” το οποίο έγινε η viral ατάκα της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου και αυτής σε ένα βαθμό ποιους αφορά τελικά; Τους αφορά όλους το ίδιο; Δηλαδή όλοι ίδιοι είναι οι άλλοι και εσείς μόνοι σας είσαστε οι καλοί;» ρωτήθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Όπως είπε: «Aυτό μου βγήκε αυθόρμητα στη Βουλή, αν και είναι έκφραση που γενικά τη χρησιμοποιώ, και έγινε viral ακριβώς γιατί ακούμπησε σε αυτό που πίστευε και η πλειοψηφία του λαϊκού κόσμου που πίστευε ο ελληνικός λαός πιστεύω, γιατί πραγματικά τα κόμματα του κατεστημένου έχουν ίδιες προγραμματικές στοχεύσεις. Τι να πούμε; Τα 350 προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τα έχουν όλοι ψηφίσει Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Αυτά θα υλοποιήσει η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη από τη Δευτέρα μετά τις εκλογές και αυτά θα κληθούν να υπερψηφίσουν πάλι τα υπόλοιπα κόμματα».

«Η αντιπολίτευση του ΚΚΕ δεν έχει κοινή βάση με τους άλλους»

Ο κ. Κουτσούμπας κλήθηκε να τοποθετηθεί και στο αν «μπορεί το ΚΚΕ να συγκροτήσει αντιπολιτευτικό μέτωπο με άλλα κόμματα μέσα στη Βουλή; Τώρα θα μπούνε ενδεχομένως και άλλα μικρότερα κόμματα, αλλά και αυτά που ξέρουμε ότι θα μπούνε σίγουρα. Μπορεί το ΚΚΕ να κάνει αντιπολίτευση μαζί τους ή το ΚΚΕ θα είναι μονίμως όλοι οι άλλοι απέναντι και εμείς χωριστά;».

«Όχι, αν κάπου ένα νομοσχέδιο για παράδειγμα το καταψηφίζουν όλοι. Άλλωστε εμείς και στην κυβερνητική πλειοψηφία ζητάμε στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, το κάναμε και πριν, να καταψηφίζουν νομοσχέδια που είναι αντιλαϊκά. Αυτό όμως δεν συνιστά αντιπολιτευτικό μέτωπο. Αντιπολιτευτικό μέτωπο σήμαινε άλλο: να συμφωνείς στο περιεχόμενο, στην κατεύθυνση και κυρίως στο τι λες. Εμείς από άλλη αφετηρία καταψηφίζουμε τα νομοσχέδια που έρχονται. Δεν έχει καμία κοινή βάση με αυτή των άλλων κομμάτων.

Για παράδειγμα στην υγεία εμείς καταψηφίζουμε ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο που έρχεται για τη δημόσια υγεία γιατί δεν θεωρούμε την υγεία εμπόρευμα. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία επιχειρηματική δράση, θεωρούμε ότι πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν. Ποια αφετηρία μπορεί να έχεις ίδια κοινή με άλλα κόμματα; Ποιο κόμμα άλλο έχει τέτοια άποψη; Και στα περισσότερα εδώ που τα λέμε μπορεί για “ξεκάρφωμα” και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ή άλλα κόμματα και η Ελληνική Λύση -πριν λέω- ή το ΜέΡΑ25 να ψήφιζαν κατά σε κάποιο νομοσχέδιο επί της αρχής, όμως ενώ αυτό το νομοσχέδιο είχε 100 άρθρα, ε.. στα 90 ή στα 80 ή στα 70 το υπερψήφιζαν. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει άλλη κατεύθυνση; Μην κοροϊδευόμαστε».

«Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι σε σκλαβοπάζαρα… Μένουν σε τρώγλες»

«Τώρα σας άκουσα να επικρίνετε το λεγόμενο τουριστικό θαύμα και θέλω να σας ρωτήσω είσαστε κατά της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας; Διαφωνείτε ότι ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία και ότι φέρνει χρήμα στον τόπο; Γιατί τα βάζετε με το λεγόμενο “τουριστικό θαύμα” της Ελλάδας;» ήταν το ερώτημα που ακολούθησε από τον Γιώργο Κουβαρά.

«Γιατί κύριε Κουβαρά είναι “τουριστικό θαύμα” για τους μεγάλους ομίλους, τους ξενοδοχειακούς ομίλους, πολυεθνικές, τα tour operators, στα all inclusive και όλα αυτά. Αυτό είναι το “τουριστικό θαύμα”. Είναι για τα κέρδη κάποιων μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης φυσικά που πάει μαζί με τον τουρισμό. Δεν αφορά αυτούς τους εργαζόμενους για παράδειγμα του κλάδου. Οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν έχουν ικανοποιητικούς μισθούς. Δουλεύουν με δεκατέσσερις διαφορετικές εργασιακές σχέσεις ελαστικής απασχόλησης, είναι ουσιαστικά σκλαβοπάζαρα, δεν έχουν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής διαβίωσης, μένουν σε τρώγλες 6 άνθρωποι μέσα σε ένα μικρό δωματιάκι, χωρίς καν κρεβάτια, χωρίς οτιδήποτε άλλο. Ξέρουμε τι συμβαίνει στη σεζόν. Ξέρουμε τι συμβαίνει στις τουριστικές περιοχές.

“Τουριστικό θαύμα” δεν είναι να χάνει τη ζωή της μια 60χρονη πάνω στην καρότσα στην Κω που είναι μια από τις πιο τουριστικές περιοχές, τα νησιά της πατρίδας μας, που έρχoνται πολλοί ξένοι τουρίστες, υπάρχει πολύς λαός. Δεν είναι να χάνει τη ζωή της η τουρίστρια στη Χαλκιδική επειδή δεν υπάρχει ασθενοφόρο ή επειδή δεν υπάρχει οδηγός του ασθενοφόρου ή ένας διασώστης. Δεν είναι “τουριστικό θαύμα” να χάνει τη ζωή της στην Ανατολική Αττική μια νέα γυναίκα 19 χρονών έγκυος με το παιδί της γιατί δεν υπάρχει ασθενοφόρο και σε μια επίσης πολύ αναπτυγμένη τουριστική περιοχή.

Αυτά είναι τα ζητήματα και μάλιστα εδώ τώρα οι εργαζόμενοι είναι τόσο το μεγάλο αίσχος που φτάνουν ξενοδοχειακοί όμιλοι να τους βάζουν ρήτρα 5.000 ευρώ να πληρώσουν εάν δεν αντέχουν άλλο, αν μια καμαριέρα, αν ένας σεφ σε μια κουζίνα, ένας μάγειρας πει ότι “δεν αντέχω άλλο τις συνθήκες ζωής, το μισθό που μου δίνεις, τις υπερωρίες, το να μην έχω ρεπό και να δουλεύω συνέχεια όλη τη μέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ και θέλω να φύγω”, πρέπει να πληρώσει 5000 ευρώ στο αφεντικό. Πού βρισκόμαστε; Αυτό δεν είναι “τουριστικό θαύμα”; Και μια άλλη πλευρά θα ήθελα να πω: να κρατάμε μικρό “καλάθι” γιατί μπροστά μας είναι μια νέα πιθανόν διεθνής ύφεση, νέα οικονομική κρίση. Ήδη σημαντικές οικονομίες, ισχυρές οικονομίες, χώρες, κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε ύφεση τον τελευταίο χρόνο και αυτό θα επιδεινωθεί. Το ίδιο οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε άλλα κράτη. Άρα λοιπόν, με την εξωστρέφεια που όλοι πανηγυρίζουν και με αυτό το “θαύμα” της τουριστικής βιομηχανίας, της βαριάς βιομηχανίας, θα την πληρώσει η Ελλάδα. Γιατί η εξωστρέφεια σημαίνει ότι πρώτα θα επηρεάσει εσένα, την οικονομία σου όταν δεν έχει στηριχθεί να αναπτύξεις και να κάνεις “θαύματα” οικονομικά σε άλλους κλάδους».

«Ο Κουτσούμπας ταυτίζεται με το ΚΚΕ»

Κλείνοντας τη συνέντευξη ο Γιώργος Κουβαράς απηύθυνε ένα πιο προσωπικό ερώτημα στον κ. Κουτσούμπα. Όπως είπε: «θέλω ένα τελευταίο ερώτημα, πιο προσωπικό. Βλέπω ότι είσαστε πολύ δημοφιλής, το βλέπω στα γκάλοπ. Δηλαδή η δημοφιλία σας υπερβαίνει αρκετά το ποσοστό του ΚΚΕ. Βλέπω επίσης ακόμα και πολιτικοί αντίπαλοι, για παράδειγμα ο Μητσοτάκης λέει “Αν ήθελα να βγω έξω να πιω ένα κρασί με κάποιον, αυτός θα ήταν ο Κουτσούμπας”, “μια μπύρα” είπε μάλιστα…» και ο ΓΓ του ΚΚΕ απάντησε «ναι και του είπα και αλίμονο τώρα κρητικός άνθρωπος εσύ να μου πεις για μπύρα, να μου έλεγες μια τσικουδιά, μια ρακή».

Ο Γιώργος Κουβαράς συμπλήρωσε λέγοντας «ωραία, αλλά πώς το αντιμετωπίζετε αυτό, δηλαδή το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν καμία ιδεολογική σχέση με εσάς, προφανώς ούτε με το ΚΚΕ, αλλά με τον Κουτσούμπα ειδικά έχουν μια, πώς να σας πω, μια φιλική διάθεση. Πώς το παίρνετε αυτό; Είναι κάτι που σας αρέσει; Ή ο Κουτσούμπας και το ΚΚΕ είναι πάντα μαζί;».

Η απάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ήταν: «Ο Κουτσούμπας ταυτίζεται με το ΚΚΕ γιατί το ΚΚΕ και ο Κουτσούμπας λένε αλήθειες, μεγάλες αλήθειες. Κοιτάνε κατάματα τον ελληνικό λαό στο πρόσωπο δε λένε άλλα εδώ στο κανάλι, σήμερα, εδώ στην ΕΡΤ, στην κρατική τηλεόραση, σε σας και άλλα σε κλειστές συνεδριάσεις, δε λένε άλλα μέσα στη Βουλή και άλλα έξω από αυτή όταν πηγαίνουν και έχουν επαφή με τους εργαζόμενους. Λέμε τα ίδια παντού και με σταθερότητα, μαχητικότητα παλεύουμε και γι’ αυτό μπορούμε να είμαστε 100% μαχητική αντιπολίτευση στη νέα αντιλαϊκή κυβέρνηση».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος