Δ. Καραντζάς στην ΕΡΤ για το ΠΔ: Δεν είναι αλήθεια πως είχαν λήξει οι συμβάσεις όλων των καθηγητών του Εθνικού

«Δεν είναι αλήθεια πως είχαν λήξει οι συμβάσεις όλων των καθηγητών του Εθνικού», αποσαφήνισε ο γνωτός ταλαντούχος σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς, μιλώντας στην ΕΡΤ για το προεδρικό διάταγμα

«Δεν είναι αλήθεια πως είχαν λήξει οι συμβάσεις όλων των καθηγητών του Εθνικού», αποσαφήνισε ο γνωτός ταλαντούχος σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς, μιλώντας στην ΕΡΤ για το προεδρικό διάταγμα που αλλάζει το καθεστώς των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών.

«Είναι αδιανόητο και γι’ αυτό παλεύουν και οι καθηγητές και οι μαθητές, να μην υπάρχει καμία αναγνώριση των σπουδών ενός επαγγέλματος, το οποίο απαιτεί πάρα πολύ κόπο, πάρα πολλή αφοσίωση», δήλωσε ο κ. Καραντζάς ενώ πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν απαντάει στο για ποιο λόγο, εφόσον δεν αλλάζει τίποτα, εντάχθηκαν οι καλλιτέχνες σε αυτή την τροπολογία, σε αυτό το διάταγμα, το οποίο αλλάζει το Τ. Ε. (τεχνολογική εκπαίδευση) σε Δ. Ε. (δευτεροβάθμια εκπαίδευση) και αυτό ισχύει αναδρομικά. Δηλαδή οι άνθρωποι που έχουν σπουδάσει και έχουν αναγνωροστεί Τ. Ε. γίνονται Δ. Ε. Αυτό είναι κάτι το οποίο αναδρομικά μου φαίνεται παρανοϊκό να συμβαίνει. Γιατί δεν είναι ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει τη συζήτηση για την καλλιτεχνική εκπαίδευση και να πει ότι από δω και πέρα πρέπει να αλλάξουν οι όροι των σπουδών για να δούμε πώς αυτό το οποίο ζητάμε χρόνια – και πολλές φορές και σε πολλές κυβερνήσεις βεβαίως δεν έχει πιάσει – είναι το να δούμε πώς θα υπάρξει μια ανώτατη σχολή υποκριτικής τέχνης και πώς οι άλλες σχολές, οι ιδιωτικές, θα μπορούσαν να πληρούν κάποια κριτήρια ώστε να αναγνωρίζονται από το κράτος».

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «προφανώς (οι καλλιτεχνικές σπουδές) δεν ισοδυναμούν με μια γενική σπουδή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι προσβλητικό το να μην αναγνωρίζεται ως μια παραπάνω σπουδή».

Αναφορικά με τις παραιτήσεις των καθηγητών στο Εθνικό Θέατρο, ο σκηνοθέτης ανέφερε: «Ήταν χυδαία κίνηση από την κυβέρνηση και μας έβγαλε από τα ρούχα μας αφού γνωρίζοντας πολύ καλά πώς είναι το σύστημα των προσλήψεων, έβγαλαν προσωπικά δεδομένα κάποιων καθηγητών, που ήταν ορισμένου χρόνου. Μέσα στο Εθνικό – έχω υπάρξει καθηγητής εκέι – συμβαινει το εξής: Άλλοι καθηγητές είναι μέσω ΕΣΠΑ, που έχει πάρει η δραματική σχολή και έχουν άλλη σύμβαση. Κάποιοι έχουν μόνιμη σύμβαση και κάποιοι έχουν ορισμένου χρόνου. Όταν ένα πρόγραμμα σπουδών βγαίνει, το οποίο βγαίνει για όλο το έτος, ισχύει ότι, ας πούμε αυτοί που είναι ορισμένου χρόνου μέχρι την τάδε ημερομηνία δεν είναι προσληφθέντες και μετά ξανά προσλαμβάνονται. Αυτό γινόταν διαχρονικά στο εθνικό».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος