Δ. Καιρίδης στο Πρώτο: Τάιμ άουτ στις τουρκικές προκλήσεις με τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν (audio)

«Το “νέα σελίδα” στις σχέσεις μας με την Τουρκία είναι κάτι πολύ φιλόδοξο. Εάν λέμε ότι η Τουρκία μπορεί να επανέλθει σε μία γραμμή προκλήσεων και έντασης, ναι, μπορεί να
επανέλθει, υπό αυτή την έννοια είναι περισσότερο ένα “τάιμ άουτ”, μία ανάπαυλα» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,9 και 105,8 και στην εκπομπή «Στο Πρώτο αλλιώς», με τη Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα.

«Δεν πρέπει να υποτιμούμε το θετικό της χθεσινής ημέρας που είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας, μεταξύ των δύο ηγετών, που δεν υπήρχε, υπάρχει μία επιβεβαίωση της ύφεσης της έντασης που είχε προκαλέσει η Τουρκία, βεβαίως η απόσταση που μας χωρίζει είναι μεγάλη, όλα αυτά μέσα στην ευρύτερη στρατηγική της Τουρκίας που έχει να κάνει με τη επανασυσπείρωση συνολικά της Δύσης. Όσο η Δύση ήταν αποσυσπειρωμένη και ήταν σε πόλεμο με τον εαυτό της, Ευρώπη και Αμερική, υπήρχαν τα γνωστά γεωστρατηγικά κενά που εκμεταλλευόταν η Τουρκία. Ο Ερντογάν, με τον Μπάϊντεν, αναγκάστηκε να δείξει ένα άλλο πρόσωπο συνολικά. Απομένει να δούμε τι θα κάνει επί του πεδίου, που εκεί η Τουρκία επιμένει, άλλωστε σήμερα ο κ. Ερντογάν  βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν για να γιορτάσει τη νίκη της εναντίον των Αρμενίων», ανέφερε ο κ. Καιρίδης.

Για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, είπε «μέχρι χθες μας λέγανε μην κάνετε διάλογο γιατί υπάρχει ένταση τώρα μας λένε γιατί δεν κάνετε περισσότερο, νομίζω ότι χρειάζεται ένα μέτρο η ελληνική κυβέρνηση είχε πει ότι προϋπόθεση ήταν να φύγει το Όρουτς Ρέϊς, να πέσουν οι τόνοι… αυτό το έκαναν οι Τούρκοι, το έκαναν χωρίς απαραίτητα να το θέλουν, προχωρήσαμε στον διάλογο, όσο το κλίμα βελτιώνεται τόσο υπάρχουν περιθώρια».

Αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με την εθνικό ομάδα ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας και τη συμμετοχή της στο Euro, ο κ. Καιρίδης είπε ότι «τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία αναφέρονται στην οικονομική συνεργασία από εκεί και πέρα είχαμε ευθεία παραβίαση από την πλευρά των Σκοπίων, είναι κουτοπονηριές τα περί Μακεδονίας, η συμφωνία προβλέπει το “Βόρειο Μακεδονία” και εμείς πρέπει να κάνουμε τους γείτονες να τηρήσουν την υπόσχεσή τους. Η συμφωνία είχε μία σειρά από προβλέψεις, ως μη όφειλε, για τη γλώσσα, την εθνότητα, την ιστορία οι οποίες μπέρδεψαν το πράγμα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος