Δ. Καιρίδης στο Πρώτο: Μας ανησυχεί πάντα ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία- Ο κ. Ερντογάν θα έχει απέναντί του σύσσωμη την δυτική συμμαχία (audio)

«Η επίθεση γοητείας του κ. Ερντογάν προς τους δυτικούς και στους γείτονες εδώ στην περιοχή δεν είχε τα αποτελέσματα που ανέμενε και ήταν φυσικό να μην τα έχει γιατί επί του εδάφους η τουρκική πολιτική δεν έχει αλλάξει και τώρα έχει μια συνολική αλλαγή προς την ένταση» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο διεθνολόγος, βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης.

«Αυτό το δείχνει και η απόφασή του να μπλοκάρει την ένταξη Σουηδίας, Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και να ξαναεισβάλει στην Συρία και να τα βάλει με τους Κούρδους εκεί που έχουν εξοπλίσει και υποστηρίζουν οι Αμερικανοί αλλά και εδώ στο Αιγαίο. Τον εκνεύρισε ιδιαίτερα η επιτυχία της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, οι επαφές του όχι μόνο με τον Μπάιντεν αλλά και με την ηγεσία του Κογκρέσου και όλα αυτά που έχουν ειπωθεί έκτοτε αλλά και το γεγονός ότι παραμένει εκτός όχι μόνο του F35 αλλά και των F16» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη, ενόψει των εκλογών ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να συσπειρώσει την βάση του, να στρέψει την προσοχή μακριά από τα οικονομικά και τα υπόλοιπα αδιέξοδα στο εσωτερικό και να καθυποτάξει την εξωτερική πολιτική. «Το έχει κάνει κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια στις εσωτερικές πολιτικές του ανάγκες. Περί αυτού πρόκειται, γι’ αυτό και μεσομακροπρόθεσμα πυροβολεί τα πόδια του. Πυροβολεί η Τουρκία το δικό της συμφέρον, αλλά βραχυπρόθεσμα θεωρεί ο ίδιος ότι έχει κάποια αποτελέσματα, να φανεί ισχυρός, ότι κάνει κουμάντο στο ΝΑΤΟ, ότι τα βάζει με τους Αμερικανούς, ότι αυτονομείται» ανέφερε ο ίδιος.

Ερωτηθείς ο κ. Καιρίδης εάν οι δυτικοί ηγέτες δείχνουν να ανέχονται τον πρόεδρο Ερντογάν, απάντησε πως είναι αλήθεια αυτό. «Έχουμε παράπονα και διεκδικούμε το περισσότερο. Είναι μια γενικευμένη γεωστρατηγική αμεριμνησία της Ευρώπης που την είδαμε και στην Ρωσία διότι είχαμε όλες τις ενδείξεις, το 2008 με την εισβολή στην Γεωργία, στην Κριμαία και στο Ντονμπάς το 2014, αλλά είχαμε αυτόν τον εφησυχασμό, τουλάχιστον αυτό επισημαίνουν οι Βαλτικές, οι Πολωνοί, οι ίδιοι οι Ουκρανοί. Η παλαιά Ευρώπη, ιδίως η Γερμανία δεν είχε την εγρήγορση, την διάθεση, τα εργαλεία, είχε καλοσυνηθίσει να κρύβεται πίσω από τους Αμερικάνους όλα τα προηγούμενα χρόνια, να μην επενδύει στην Άμυνα. Όμως για πρώτη φορά έχουμε κάποια δεδομένα, κυρίως στο Κογκρέσο με το οιονεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, κάτι που δεν είχαμε στο παρελθόν, γιατί δεν είναι μόνο το F35. Ότι με αυτή την τεράστια κρίση αντί να την παρακαλούν την Τουρκία, παρακαλεί η ίδια για ανταλλακτικά είναι μια μεγάλη αλλαγή και οφείλεται στην διάρρηξη της σχέσης ιδίως με το Κογκρέσο» υποστήριξε ο κ. Καιρίδης.

Αναφερόμενος στο κατά πόσο είναι ορατό ένα θερμό επεισόδιο από την πλευρά της Τουρκίας, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε «μας ανησυχεί πάντα ένα θερμό επεισόδιο με αυτόν τον κακό γείτονα που έχουμε, ο οποίος φαίνεται να είναι συχνά φορτηγό χωρίς φρένα. Έχει μια ευρύτερη γεωστρατηγική αναστάτωση, σύγχυση, παλινδρόμηση η Τουρκία, η οποία δεν ξέρει τι είναι, πού πάει, τι θέλει,  δεν έχει τον σταθερό παλιό δυτικό προσανατολισμό των κεμαλιστών και βλέπει ευρασιατικά, τεκτονικές πλάκες να κινούνται και η θέση της η ίδια να μην είναι πακτωμένη και αγκυροβολημένη όπως στο παρελθόν, άρα γίνεται πιο απρόβλεπτη, ίσως πιο επικίνδυνη» τόνισε ο κ. Καιρίδης. Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο ενάντια σε κάθε παραβατικό, προσέθεσε. «Θα εμφανιστεί ο Ερντογάν με ένα θερμό επεισόδιο ότι κάνει το παιχνίδι του Πούτιν και άρα θα έχει απέναντί του σύσσωμη την δυτική συμμαχία. Το τελευταίο που θέλουν Σουηδοί, Φινλανδοί, Γάλλοι, Πολωνοί, Γερμανοί, Ιταλοί, Αμερικάνοι είναι να δουν να διασαλεύεται η ενότητα της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Κατά συνέπεια, χωρίς να το αποκλείουμε, σε σχέση με το 2020 τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για το παιχνίδι που επιχειρεί να στήσει ενδεχομένως ο Ερντογάν» κατέληξε ο κ. Καιρίδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος