Δ. Καιρίδης στο Πρώτο: Εμείς δεν διακατεχόμαστε από αντιρωσικό σύνδρομο-Κατανοούμε κάποιες ανησυχίες της Ρωσίας (audio)

«Η Ελλάδα έχει μια πολύ σαφή θέση στο ζήτημα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, θέλει την αποκλιμάκωση, την διπλωματική εκτόνωση, θεωρεί ότι είναι αδιανόητο στην Ευρώπη του 21ου αιώνα να μιλάμε για συγκρούσεις και εισβολές και μάλιστα παραδοσιακού τύπου με τανκς που μας παραπέμπουν πίσω στον β’ παγκόσμιο πόλεμο. Εμείς δεν διακατεχόμαστε από αντιρωσικό σύνδρομο» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο διεθνολόγος, βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης.

«Οι Υπουργοί Εξωτερικών των υπόλοιπων χωρών έρχονται και φεύγουν, ο Λαβρόφ, η «αλεπού» της ρωσικής διπλωματίας είναι εκεί και παραμένει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ένας σημαντικός παίκτης λόγω της εμπειρίας του»  σημείωσε ο κ. Καιρίδης, λίγες ημέρες πριν την συνάντηση του έλληνα Υπ. Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ρώσο ομόλογό του στην Μόσχα.

«Όπως και η παλιά Ευρώπη, της Γερμανίας, της Γαλλίας της Ιταλίας, κατανοούμε κάποιες από τις ανησυχίες των Ρώσων και θέλουν αυτόν τον διάλογο και την εκτόνωση, το ίδιο και εμείς. Από την άλλη, η Ελλάδα και λόγω Κύπρου, αλλά και επειδή βασίζει την εξωτερική της πολιτική στο Διεθνές Δίκαιο, στο ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρη και αλληλέγγυα με την υπόλοιπη Ευρώπη» υπογράμμισε.

Η όποια διαπραγμάτευση γίνεται στο ανώτατο επίπεδο μεταξύ Κρεμλίνου και Λευκού Οίκου, δεν υπάρχουν περιθώρια για τρίτους, επεσήμανε ο κ. Καιρίδης. «Ένα πράγμα που κερδίζει ο Πούτιν από αυτή την σύγκρουση είναι ότι θέλει να συνομιλήσει ως ίσος προς ίσο με τον Μπάιντεν, με τον πρόεδρο της υπερδύναμης. Εδώ δυσκολεύονται οι Γερμανοί και οι Γάλλοι να παρέμβουν, είδατε τον Μακρόν πόσες ώρες περίμενε και πού τοποθετήθηκε στην γνωστή συνάντηση που είχε πρόσφατα. Μιλώντας πιο λαϊκά, θα πω ότι ο Πούτιν αυτή την στιγμή το γλεντάει. Θέλει να μεταφέρει την όποια ένταση στην μεθόριο Ρωσίας-Ουκρανίας, στο εσωτερικό του δυτικού στρατοπέδου και σε έναν βαθμό το έχει καταφέρει. Υπάρχει μεγάλη ένταση εντός Δύσης με επίκεντρο την στάση της Γερμανίας» τόνισε ο κ. Καιρίδης.

Η Ελλάδα έχει παραδοσιακούς δεσμούς με την Ρωσία, ανέφερε, παρότι οι ελληνορωσικές σχέσεις γνώρισαν μια κρίση πρόσφατα, που έχει να κάνει με την αναγνώριση του Αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας, καθώς υπάρχει η μόνιμη διαρκής δυσκολία των Ρώσων να αναγνωρίσουν τους Ουκρανούς ως κάτι διαφορετικό, βεβαίως και η Συμφωνία των Πρεσπών και η επέκταση του ΝΑΤΟ, εδώ στα Βαλκάνια με την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας. «Η ελληνική κεντροδεξιά παραδοσιακά πιστεύει στην ελληνορωσική σχέση και φιλία. Είναι ένα από τα παράδοξα της ελληνικής πολιτικής ότι η αριστερά, η κεντροαριστερά δημιουργούσε κρίσεις και ήταν η κεντροδεξιά  που προχωρούσε στην ομαλοποίηση και αναβάθμιση της σχέσης με την Ρωσία» ανέφερε.

Ο κ. Καιρίδης σημείωσε ακόμη, ότι στην ατζέντα του Πρωθυπουργού βρίσκεται η πρώτη επίσημη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, που δείχνει την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, μια συνάντηση που είχε καθυστέρησε λόγω της πανδημίας. «Στο μεταξύ έχουμε την σύσταση της διακοινοβουλευτικής επιτροπής συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ελλάδας και την Αμερικανικής Γερουσίας, είναι η περίφημη πρωτοβουλία Μενέντεζ, του Αμερικανού Γερουσιαστή Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών  της Γερουσίας, που για πρώτη φορά συνομιλεί με τις εθνικές αντιπροσωπείες άλλων κρατών, το κάνει κατ’ εξαίρεση για την Ελλάδα, έχουν οριστεί τα  6 μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, των ελλήνων βουλευτών που θα εκπροσωπούν την  ελληνική βουλή με τους 6 γερουσιαστές με επικεφαλής τον Μενέντεζ. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία που φέρνει την ελληνική βουλή και τις ελληνικές θέσεις στην καρδιά του αμερικανικού πολιτικού συστήματος με τρόπο συνεχή και συστηματικό για να έχουμε την παρέμβαση που θέλουμε στο αμερικανικό κογκρέσο, που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο πάντα δίπλα στον Λευκό Οίκο. Στο κογκρέσο, το κλίμα ειδικά για την Τουρκία είναι πάρα πολύ βαρύ, υπάρχουν τρομερές αντιδράσεις ακόμα και στα F16 και ουδέποτε το κλίμα για την Ελλάδα δεν ήταν τόσο θετικό και φιλικό όσο σήμερα» είπε ο κ. Καιρίδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος