Δ. Καιρίδης στο Πρώτο: Έχουμε δύο ευνοϊκές ιδιαιτερότητες στην Ελλάδα- Η Ευρώπη πληρώνει τα λάθη της και τον εφησυχασμό της (audio)

«Δεν έχω καμία αμφιβολία για το παιχνίδι που παίζει το Κρεμλίνο, το οποίο επιχειρεί να εμποδίσει τους Ευρωπαίους να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ ενόψει του χειμώνα και να τους αφήσει απολύτως εξαρτώμενους, να τους πιέσει δηλαδή σε αυτό το μέτωπο. Ξέρει ότι μακροπρόθεσμα το παιχνίδι θα το χάσει» επισήμανε ο Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Η Ευρώπη, ό,τι και να γίνει και πόλεμος να μην υπήρχε, τώρα θα απεξαρτηθεί ακόμα πιο γρήγορα από το ρωσικό φυσικό αέριο και προσπαθεί να πιέσει όσο μπορεί τους Γερμανούς. Δυστυχώς στην Γερμανία έχουμε μια εμπλοκή με τους Πράσινους στο ζήτημα των τριών εναπομείναντων πυρηνικών αντιδραστήρων που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Είναι αυτές οι αγκυλώσεις, οι ιδεοληψίες της δεκαετίας του 80 με τις οποίες γαλουχήθηκαν οι Πράσινοι και τους είναι δύσκολο να προσαρμοστούν πέφτοντας σε τρομερές αντιφάσεις, γιατί σήμερα η Γερμανία εισάγει ρεύμα από την Γαλλία, η οποία το παράγει με πυρηνικά. Ούτε μπορείς να είσαι υπέρ του λιγνίτη αν είσαι φιλοπεριβαλλοντολόγος. Κάτι πρέπει να γίνει, η Ευρώπη πληρώνει τα λάθη της και τον εφησυχασμό της» τόνισε ο κ. Καιρίδης.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανωτέρας βίας όπως επικαλείται η Ρωσία, υποστήριξε ο κ. Καιρίδης, καθώς θα μπορούσε να είχε αυξήσει την διοχέτευση φυσικού αερίου από άλλους αγωγούς, όχι από τον Nord Stream 1, «ο οποίος υποτίθεται ότι συντηρείται». Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν το κάνει γιατί θέλει η αποθήκευση να παραμείνει στο 20% έως 40%, να μην φτάσει στο 90% ώστε όταν οι θερμοκρασίες πέσουν και διπλασιαστεί η κατανάλωση, να βρεθούν οι Γερμανοί να κρυώνουν. «Μας τα είπε ο Πούτιν προχθές σε συνέντευξη που έδωσε, κρυώνοντας θα υπάρξουν αντιδράσεις και θα ενισχυθεί ο λαϊκισμός. Και θα πέσουν κυβερνήσεις, που ήδη κλυδωνίζονται».

Στην χώρα μας, έχουμε δύο ευνοϊκές ιδιαιτερότητες, υπογράμμισε ο ίδιος, με την παραδοχή ωστόσο ότι θα βρεθούμε και εμείς μπροστά σε πολύ μεγάλες δυσκολίες. «Γι’ αυτό κάνουμε τα κουμάντα μας. Γεμίζουμε τα ρεζερβουάρ νερού, τους ταμιευτήρες για να έχουμε υδροηλεκτρικά, αυξάνουμε την χωρητικότητα της Ρεβυθούσας για να έχουμε φυσικό αέριο, προχωρούμε με την Πτολεμαΐδα 5, τον πιο σύγχρονο λιγνιτικό σταθμό που θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο και μετά. Η πρώτη ευνοϊκή ιδιαιτερότητα έχει να κάνει με τις εναλλακτικές, αγωγούς και εκτός Ρωσίας, αυτοί που έρχονται από το Αζερμπαϊτζάν και έχουμε και τον τερματικό της Ρεβυθούσας, που δεν είχε κανέναν τερματικό σταθμό η Γερμανία επαναεροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου και άρα βρέθηκε απολύτως εξαρτώμενη από τα ανατολικά της. Η δεύτερη είναι ότι στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται κατά 70% στην ηλεκτροπαραγωγή και κατά 30% σε σπίτια και βιομηχανίες, το ακριβώς αντίστροφο με την Γερμανία. Άρα έχουμε δυνατότητες πιο εύκολης αντικατάστασης» συμπλήρωσε ο κ. Καιρίδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος