Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί νόσος της εποχής μας, του σύγχρονου κόσμου μας. Ίσως η περισσότερο διαδεδομένη ασθένεια αν σκεφτεί κανείς τα εκατομμύρια των διαγνωσμένων και μη ασθενών που δίνουν καθημερινά μια τιτάνια μάχη ή πολλές καθημερινές μικρότερες να την ξεπεράσουν μόνοι τους ή με τη συνδρομή της επιστήμης. Ήπια, μέτρια, βαριά, χρόνια, ύπουλη, συγκυριακή, επαναλαμβανόμενη είναι μερικοί από τους συνηθέστερους χαρακτηρισμούς που προηγούνται του όρου “κατάθλιψη”.
Στην εργαλειοθήκη για την αντιμετώπισή της τελευταία προστέθηκε εκτός από τα φάρμακα και την ψυχανάλυση και ένας νευροχειρουργικός βηματοδότης που τα πρώτα αποτελέσματα χρήσης του είναι επαναστατικά, όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8, την εκπομπή “Γεώπολις” και τους Μαρία Κονταξή και Δημήτρη Φαναριώτη, ο κ Δημήτρης Δικαίος, Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.
Ο .κ Δικαίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι η αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής θεραπείας για την κατάθλιψη είναι πάρα πολύ υψηλή. Οι περισσότεροι καταθλιπτικοί αντιμετωπίζονται επιτυχώς με φάρμακα. Σε καταθλίψεις μέχρι μέτριας βαρύτητας και η ψυχοθεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική συνοδός με τα φάρμακα ή και από μόνη της. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι άρρωστοι που δεν γίνονται ποτέ καλά. Εκεί υπάρχει πλέον η δυνατότητα βηματοδότησης, όπως ακριβώς συμβαίνει με την αρρυθμία της καρδιάς, αλλά και ακόμη καλύτερα. Γίνεται δηλαδή ηλεκτροδότηση με πολύ ασθενή ηλεκτρικά ρεύματα που φτάνουν στην περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την κατάθλιψη και κάτω από το δέρμα τοποθετείται ο βηματοδότης ώστε να μπορεί να αλλάζει η μπαταρία.
Γιατί πρόκειται όμως για ορόσημο και κάτι επιστημονικά επαναστατικό.
Γιατί όπως εξηγεί ο κ Δικαίος στους νευροχειρουργικούς βηματοδότες υπάρχει ηλεκτρονικός υπολογιστής που καταλαβαίνει πότε πάει να ενεργοποιηθεί το κύκλωμα της κατάθλιψης στον εγκέφαλο, το οποίο είναι πάρα πολύ λεπτομερές, ώστε να ξεκινήσει την αντικαταθλιπτική του δράση. Δεν βάζει κάποιος δηλαδή έναν μόνιμο βηματοδότη που ερεθίζει κάποια περιοχή του εγκεφάλου και που δεν ξέρουμε αν είναι και καλό να υπάρχει. Για πρώτη φορά τοποθετείται ένας βηματοδότης ο οποίος αναγνωρίζει ότι πας να μπεις σε κατάθλιψη και μόνο τότε δίνει σήμα.
Άλλο ένα βήμα στην υλοποίηση της όλο και πιο προσωποποιημένης ιατρικής, όπως τείνει να γίνεται με τα χρόνια.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος