Δ. Χριστόπουλος στο Πρώτο: Επαγρύπνηση και αγώνας κατά του φασισμού – Όχι πανικός (audio)

«Χρειάζεται επαγρύπνηση, όχι πανικός, και αγώνας σε όλα τα επίπεδα, θεσμικό, κοινωνικό και ιδεολογικό. Δεν είμαστε στο 2013 όπου οι χρυσαυγίτες αλώνισαν στη χώρα. Αλλά για να μην φτάσουμε εκεί, το Κράτος θα πρέπει να κάνει τη δουλειά του. Δεν θα το προσπεράσουμε, αλλά και δεν θα δείξουμε ότι κλεινόμαστε έντρομοι στα σπίτια μας για 10 παιδιά στη Σταυρούπολη».

Αυτό τόνισε ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πάντειου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Χριστόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά», με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, αναφορικά με τα πρόσφατα επεισόδια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

«Δεν είναι έκπληξη ότι έχουμε επανενεργοποίηση κάποιων πυρήνων της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς τη βία. Δεν μπορεί να ένας ναζιστής να μείνει μόνο στα λόγια, κάποια στιγμή θα πάρει και τα όπλα του», σημείωσε κάνοντας λόγο για «ολίσθηση στη θεωρία των 2 άκρων», ενώ είναι «ανόητο να σκεφτείς ότι μπορεί να υπάρξει ναζισμός χωρίς βία». Διευκρίνισε ότι πίσω από τις ενέργειες αυτές, δεν υπάρχει ένας κεντρικός καθοδηγητικός μηχανισμός αντίστοιχος με τον μηχανισμό με τον οποίο σχεδίαζε ιεραρχικά τις επιθέσεις η ηγεσία της Χρυσής Αυγής μέχρι το 2013, ή μέχρι την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ένας τέτοιος μηχανισμός, εάν αντιμετωπίσουμε με συγκατάβαση και αδιαφορία», δήλωσε.

«Για να μη φτάσουμε στο σημείο αυτό, θα πρέπει το Κράτος και οι θεσμοί να κάνουν τη δουλειά τους. Και για να κάνουν τη δουλειά τους, θα πρέπει η κοινωνία να επαγρυπνά και να στέκεται εκεί που πρέπει στον αγώνα κατά του φασισμού, όπως μας έδειξε και η εμπειρία της δίκης της Χρυσής Αυγής», υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει και ένα θεσμικό εκτόπισμα του αντιφασιστικού αγώνα. «Ο αντιφασισμός δεν είναι μόνο τα κινήματα στους δρόμους, είναι και δικόγραφο. Χρειάζονται και τα δυο. Τα δικαστήρια δεν δικάζουν σε ιστορικό κενό. Αφουγκράζονται την κοινωνία όταν φωνάζει δυνατά και τεκμηριωμένα. Αν η κοινωνία κοιμούνταν αμέριμνη απέναντι στον εφιάλτη της Χρυσής Αυγής, δεν είμαι σίγουρος ότι θα είχαμε την καταδικαστική απόφαση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χριστόπουλος υπογράμμισε ότι η άκρα δεξιά δεν είναι εναντίον του Κράτους, αλλά είναι μέσα στο Κράτος. Λειτουργεί  ως τμήμα του βαθέως μηχανισμού και υπάρχουν πολλές συνέργειες και σύμπνοιες», υπενθυμίζοντας τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής στο Κράτος και στην Αστυνομία και τους «παπάδες που έκαναν αγιασμό σε γραφεία» της ναζιστικής οργάνωσης. «Είδαμε ενέργειες και πρακτικές από το Κράτος, που κάθε άλλο παρά αμερόληπτες ήταν. Όταν αυτό γίνεται επί χρόνια, δημιουργεί μια έξη στην άκρα Δεξιά», εξήγησε.

Ο καθηγητής καταλόγισε στην κυβέρνηση μια ολίσθηση στη συσκότιση του προσήμου της βίας του ναζισμού και στην εξίσωση, κάτι που «νομιμοποιεί τη βία αυτού του τύπου». Επισήμανε, δε, ότι οι ιδεολογικοί όροι στους οποίους αναδεικνύεται ο ναζισμός και ο φασισμός, «τροφοδοτούνται από τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, την ομοφοβία και τον σεξισμό που οδηγεί σε γυναικοκτονίες».

«Όταν κάποιος θεωρεί ότι ο φυσικό χώρος για να ζουν οι άνθρωποι που αναζητούν μια καλύτερη τύχη στη χώρα μας είναι στρατόπεδα με συρματοπλέγματα, ή όταν εξοικειώνεται με την ιδέα ότι η ομοφυλοφιλία είναι κουσούρι, τότε αφήνει τους φασίστες να παίζουν στο δικό τους γήπεδο και δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα», συμπλήρωσε ο κ. Χριστόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος