Περισσότερα χρήματα στην Αφρική σημαίνει λιγότερους μετανάστες στην Ευρώπη, υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα Die Welt στην οποία έδωσε μακροσκελή συνέντευξη ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
“Η ιδέα οικοδομείται πάνω σε εμπειρίες τις οποίες αποκτήσαμε από τη συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας. Δεν θα είναι όμως μια απλή αντιγραφή, αλλά αναπροσαρμογή στα δεδομένα των άλλων χωρών, όπως η Λιβύη, η Αιθιοπία, το Μάλι, η Νιγηρία”, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο.
“θέλουμε να εμποδίσουμε τους πρόσφυγες να πάρουν τον επικίνδυνο δρόμο προς την Ευρώπη, αλλά θέλουμε να ανοίξουμε και νόμιμους δρόμους προς την Ευρώπη, είτε με την απευθείας υποδοχή ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη από τις χώρες προέλευσής τους, είτε χορηγώντας άδεια παραμονής και εργασίας σε νόμιμους μετανάστες στα πλαίσια μιας νέας μπλε κάρτας, σε όσους έχουν υψηλή κατάρτιση”, πρόσθεσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Από το 2016 έως το 2020 μπορούν να εξασφαλισθούν περίπου 8 δις. ευρώ για την χρηματοδότηση της Αφρικής, ενώ με ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις μπορούν να συγκεντρωθούν έως 31 δις. ευρώ, σύμφωνα με τον Επίτροπο ο οποίος διευκρινίζει ότι από την πλευρά της Κομισιόν θα διατεθούν έως το 2020 3,1 δις ευρώ.
“Εάν συμμετάσχουν τα κράτη μέλη και άλλοι εταίροι μπορούν να συγκεντρωθούν έως και 62 δις. ευρώ”, υπογραμμίζεται.
Για τη μπλε κάρτα, που ως τώρα λειτούργησε μόνο στη Γερμανία, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι “δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες υψηλής κατάρτισης από τρίτες χώρες να πάρουν άδεια παραμονής και εργασίας στην Ε.Ε.”
Προϋπόθεση πρόσβασης στην μπλε κάρτα είναι να υπάρχει σύμβαση εργασίας, με διάρκεια τουλάχιστον έξι μήνες, ενώ ο κάτοχος μπλε κάρτας θα μπορεί να κάνει αίτηση για μόνιμη άδεια παραμονής μετά από τρία αντί για πέντε χρόνια.
“θα μπορούσαν να εκδοθούν μελλοντικά στην Ε.Ε. μεταξύ 32 και 137.000 μπλε κάρτες”, σύμφωνα με τον Επίτροπο Μετανάστευσης.
“Η ενσωμάτωση των προσφύγων είναι ένα πολιτικό, ηθικό και οικονομικό καθήκον για όλες τις χώρες τις Ε.Ε. ώστε να προαχθεί η συνεργασία και η ευημερία. Αναμένουμε ότι οι πρόσφυγες θα αποδεχθούν τις αξίες και τους κανόνες μας. Πρέπει όμως να τους προσφέρουμε τις δυνατότητες να πάρουν μέρος στην κοινωνική και οικονομική ζωή”, τόνισε τέλος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
ΠΗΓΗ:Die Welt,ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος