Δ. Ασημακόπουλος στο Πρώτο : Με αφορμή την πυρκαγιά στο εργοστάσιο πλαστικών, να επανεργοποιηθεί το πρόγραμμα απομάκρυνσης βιομηχανιών από το Θριάσιο (audio)

Η φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών στον Ασπρόπυργο χθες και η έκλυση επικίνδυνων ρύπων, επαναφέρει τη συζήτηση για την απομάκρυνση των βιομηχανιών από το Θριάσιο, εντός οικιστικού, αστικού ιστού.

Στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Απολύτως σχετικό” και τον Ανδρέα Παπασταματίου μίλησε ο πρώην Πρύτανης του ΕΚΠΑ και ομότιμος Καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος, Δημοσθένης Ασημακόπουλος.
Έκανε λόγο για ένα ατυχέστατο γεγονός, με την πυρκαγιά που προκλήθηκε από κεραυνό, καθώς καίγονται υλικά και ουσίες που μόνο κακό κάνουν στην ατμόσφαιρα και τον ανθρώπινο οργανισμό και αναπτύσσονται ρύποι που μπορεί να εκπέμπουν και τοξίνες.
Εκρινε θετικό το γεγονός ότι εστάλη στους κατοίκους μέσω του 112 η σύσταση να μην βγουν από τα σπίτια τους και εισπνεύσουν επικίνδυνα αέρια, χωρίς να γνωρίζει ο ίδιος αν σήμερα, δηλαδή την επόμενη της καταστροφής, συνέτρεχαν ίδιοι λόγοι, που θα πρεπε να κρατήσουν στο σπίτι κατοίκους και εργαζόμενους, ακόμη και τους μαθητές εκτός σχολείων. Πάντως οι καιρικές συνθήκες και το γεγονός ότι οι ρύποι μεταφέρονται, συντέλεσαν στο να μεταφερθούν προς τη θάλασσα, σε μη κατοικημένη περιοχή.
Αξιολόγησε πάντως ως το σημαντικότερο αν θα έπρεπε σε μια τέτοια κατοικήσιμη περιοχή να υπάρχουν τέτοια υλικά, κάτι που ανάγεται από τη δεκαετία του ’50 και πιο πριν όταν το Θριάσιο διέθετε το 50% της βιομηχανικής παραγωγής γι αυτό και πρέπει -όπως είπε- να επανεργοποιηθεί το πρόγραμμα για την απομάκρυνσή τους.
Και με δεδομένο ότι Θριάσιο και κλίμα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής είναι συγκοινωνούντα δοχεία, πρότεινε να επιληφθούν κρατικά εργαστήρια Πανεπιστημίων προκειμένου να διενεργήσουν μετρήσεις για το ενδεχόμενο κατάλοιπων των ρύπων.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος