COVID-19: Ο Δήμος Τρικκαίων φροντίζει για την προστασία των πολιτών

Καθώς εντείνονται τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και στη χώρα μας, πολλοί είναι εκείνοι που κατανοούν πλέον ότι ο περιορισμός των μετακινήσεών μας στο ελάχιστο δεν είναι απλώς μια προτροπή, αλλά απαραίτητη συνθήκη προστασίας, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Δήμοι εφαρμόζουν έκτακτες δράσεις στήριξης και βοήθειας των πολιτών, φροντίζοντας ακόμα περισσότερο για τις ανάγκες εκείνων που δεν μπορούν και δεν πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι.

Ο Δήμος Τρικκαίων

«Η κρίση που βιώνουμε απαιτεί νέα πεδία δράσης από την Αυτοδιοίκηση, που στέκεται πάντα δίπλα στον πολίτη. Οι ηλικιωμένοι/ες και μέλη ευπαθών ομάδων χρήζουν φροντίδας και πρόσθετης προσοχής. Προστατεύουμε τους ίδιους και τους εργαζόμενους, μειώνοντας την προσέλευσή τους σε δημοτικές υπηρεσίες. Για να αντισταθμιστεί αυτό, δημιουργήσαμε μια νέα υπηρεσία», αναφέρει στο ert.gr ο Θανάσης Μιχαλάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Δήμου Τρικκαίων. Ο ίδιος μιλά για την υπηρεσία «Μείνε σπίτι και τηλεφώνησε», καθώς και για τα πρόσθετα μέτρα προφύλαξης από τον COVID-19 που λαμβάνονται από τον δήμαρχο Τρικκαίων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, σε συνεργασία με τους αρμόδιους οργανισμούς της τοπικής κοινωνίας.

COVID-19: Ο Δήμος Τρικκαίων φροντίζει για την προστασία των πολιτών

«Με μια απλή κλήση στο τηλεφωνικό κέντρο της Εξυπηρέτησης του Δημότη (στον αριθμό 243102000), το πρόσθετο προσωπικό που στελεχώνει την υπηρεσία αξιολογεί το κάθε αίτημα των συμπολιτών. Η υπηρεσία είναι επέκταση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, και δίνει λύσεις σε θέματα απλά, καθημερινά, που όμως δυσκολεύουν τους συμπολίτες μας: π.χ. προμήθεια τροφίμων, φαρμάκων, συναλλαγές με το Δημόσιο και όσα γενικότερα τους αφορούν στην καθημερινότητά τους».

Ένα ακόμη μέτρο προφύλαξης των ευπαθών ομάδων από τις επιπτώσεις της πανδημίας είναι «η αποστολή πιστοποιητικών στο σπίτι με το μηχανάκι της σχετικής υπηρεσίας. Αρχικά ξεκίνησε ως μέσο διευκόλυνσης κυρίως για όσους δεν μπορούσαν να παραλάβουν τα πιστοποιητικά τους από τον Δήμο (π.χ. λόγω εργασίας)», αναφέρει ο κύριος Μιχαλάκης, μιλώντας για μια ακόμα υπηρεσία προς τους πολίτες που αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη στη συγκεκριμένη συγκυρία.

COVID-19: Ο Δήμος Τρικκαίων φροντίζει για την προστασία των πολιτών
EUROKINISSI/Δήμος Τρικκαίων

Ιδιαίτερα καινοτόμος είναι η πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων και της e-trikala ΑΕ, για τη διάθεση δωρεάν συστημάτων τηλεφροντίδας, ως μέτρο που βοηθά και στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Από τις 17 Μαρτίου οι πρώτοι εθελοντές ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και συννοσηρότητες παρέλαβαν τη συσκευή τους δωρεάν. Πρόκειται για τηλε-πιεσοσακχαρόμετρο με διεπαφή bluetooth και διασύνδεση μέσω διαδικτύου για την τηλεπαρακολούθηση των τιμών του σακχάρου και της πίεσης, χωρίς επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό.

Ακόμη, το σετ αισθητήρων «έξυπνου σπιτιού», η συσκευή που ανιχνεύει κίνηση, άνοιγμα εξώπορτας, θερμοκρασία σώματος κ.λπ,. βοηθά στην εξ αποστάσεως εποπτεία-προστασία των πιο ηλικιωμένων δημοτών, ενώ τους επιτρέπει να καλούν σε βοήθεια πατώντας το κουμπί έκτακτης ανάγκης.

Σχετικά με τη χρήση και λειτουργία των συγκεκριμένων υπηρεσιών τηλεφροντίδας, ο Γεώργιος Δαφούλας, Ιατρός-Επιστημονικός συνεργάτης ευρωπαϊκών προγραμμάτων ψηφιακής υγείας του ΕΛΚΕ-Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της e-trikala AE, αναφέρει: «Οι συσκευές δεν απαιτούν την χρήση κινητού, αλλά συνδέονται αυτόματα μέσω της Τεχνολογίας Διαδικτύου των Πραγμάτων (Ιnternet of Things). Η παραλαβή και εγκατάσταση του εξοπλισμού συνοδεύεται με παράλληλη εκπαίδευση του ασθενή και των φροντιστών του από τη νοσηλεύτρια του προγράμματος τηλεφροντίδας».

Αλλά αυτές οι τεχνολογικές καινοτομίες που μοιάζουν να υλοποιήθηκαν ειδικά για τις κρίσιμες ημέρες που διανύουμε, στην πραγματικότητα δεν είναι καινούριες: «O Δήμος Τρικκαίων και η e-trikala AE υλοποιούν εδώ και πάνω από μία δεκαετία προγράμματα τηλεφροντίδας ασθενών και ευπαθών κοινωνικών ομάδων, σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ και το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», συμπληρώνει ο κύριος Δαφούλας.

COVID-19: Ο Δήμος Τρικκαίων φροντίζει για την προστασία των πολιτών

Στο πλαίσιο της εφαρμογής των υπηρεσιών τηλεφροντίδας, ο Δήμος έχει συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ψηφιακής υγείας και φροντίδας τρίτης ηλικίας “ACTIVAGE”. Μιλώντας για στοιχεία χρήσης των έξυπνων τεχνολογιών που ωφελούν τους ηλικιωμένους, αλλά και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ο Γεώργιος Δαφούλας αναφέρει: «Μέχρι την ολοκλήρωση της πιλοτικής φάσης του ευρωπαϊκού προγράμματος ACTIVAGE τον Φεβρουάριο 2020, είχαν ενταχθεί  98 “έξυπνες οικίες” σε Δήμους της Κεντρικής Ελλάδας (Βέροια, Γρεβενά, Καρδίτσα, Κατερίνη, Λάρισα, Τρίκαλα).

»Από τις 16 Μαρτίου έχουν αρχίσει οι δηλώσεις συμμετοχής στη νέα υπηρεσία τηλεφροντίδας για τον περιορισμό του COVID-19 και έχει γίνει η διάθεση εξοπλισμού σε τρεις χρήστες στον Δήμο Τρικκαίων, ενώ 22 ασθενείς ήδη έχουν λάβει τηλε-πιεσοσακχαρόμετρο σε συνεργασία με την Κλινική Ενδοκρινολογίας και Μεταβολικών Νόσων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας της 5ης ΥΠΕ».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα στήριξης και προστασίας των πολιτών επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων.


Επιμέλεια κειμένου: Μπέττυ Σαβούρδου

Φωτογραφίες: AP / Eurokinissi / Δήμος Τρικκαίων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος